Matei Bogdan
Publicat în 26 februarie 2020, 19:04 / 48 elite & idei

Sandra Pralong: Distincții ale președintelui României, pentru cadre didactice și școli din Ungaria

Sandra Pralong: Distincții ale președintelui României, pentru cadre didactice și școli din Ungaria

Pe 17 februarie, Ambasada României a organizat o ceremonie de acordare a decorațiilor ”Ordinul pentru învățământ” și ”Meritul cultural” pentru două cadre didactice și două școli bilingve din Ungaria, pentru profesionalismul și dăruirea puse, de-a lungul timpului, în slujba actului educațional, pentru contribuția avută la promovarea limbii și literaturii române și a imaginii României peste hotare, pentru susținerea activă a culturii și a valorilor românești.

Distincțiile conferite de Președintele României, Klaus Iohannis, au fost înmânate, la Budapesta, de către doamna Sandra Pralong, consilier de stat la Administrația Prezidențială pentru relația cu românii din afara granițelor. La această manifestare a fost prezent şi consulul general al României la Gyula, Florin Trandafir Vasiloni. Au participat la această ceremonie cadre didactice, membri ai familiilor celor distinşi, oficiali şi reprezentanţi ai comunităţii istorice româneşti din Ungaria: PS Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române a Ungariei (EORU); Daniel Banu, consul general al României la Szeged; Simona Tănăsescu, directorul Institutului Cultural Român din Budapesta (ICR); Gheorghe Cozma, preşedintele Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (AŢRU); Margareta Tat, primarul comunei Micherechi; Vasile Sucigan, preşedintele Autoguvernării Româneşti din Gyula; Gheorghe Mihuţ, preşedintele Autoguvernării Româneşti din Bătania; Eva Iova Șimon, directorul publicaţiei „Foaia Românească”; prof. Gheorghe Petrușan, fost şef de catedră la secția de lb. română a Universităţii din Szeged.

Au fost conferite ”Ordinul pentru învățământ” în grad de Cavaler doamnei Mihaela Teodora Baicu, profesor la Şcoala generală bilingvă de naţionalitate română din Micherechi, și doamnei Simina-Ioana Gherţan, profesor la Grădiniţa bilingvă româno-maghiară din Micherechi. „Meritul pentru Învăţământ” în grad de Ofiţer a fost acordat Şcolii generale bilingve de naţionalitate română din Micherechi, reprezentată de doamna Anna Nuci Ruzsa, directorul școlii, iar Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler a fost acordat Şcolii „Lucian Magdu” din Bătania, reprezentată de doamna Iulia Olteanu, directorul școlii.

În cadrul ceremoniei, Marius Lazurca, ambasadorul României la Budapesta, a subliniat importanța educației în limba română pentru comunitatea românească din Ungaria. și a invocat sprijinul important pe care l-au acordat școlilor bilingve și cadrelor didactice de limbă română distinse, Primăria din Micherechi, reprezentanții oficiali ai comunității, precum și Inspectoratul Școlar Județean Bihor, prin detașarea celor două cadre didactice la Micherechi.

banatulazi.ro

Ultima ora:

ObservatorAlexandra Gătej: Criza coronavirus – Ce ne va lipsi în viitor?

PoliticOvidiu Nahoi: Sprijin european pentru Balcanii de Vest

EconomieAlexandra Gătej: Criza coronavirus – Ce ne va lipsi în viitor?

ExternThierry de Montbrial, Senior Adviser Club România: May the weeks ahead engender new forms of solidarity that, after victory, will allow us to bounce back with a deeply reconceived vision of an inevitable multilateralism

EvenimenteCristina Popescu: Marea Lojă Națională din România, 140 de ani de la înființare

SocialDaniela Vişoianu: Cei mai buni dintre noi

CulturaTheodor Paleologu: Ideea că suntem atotputernici e o imensă iluzie. Cine sunt ”dedesubtologii”?

EditorialMihai Toader-Pasti: Acum este momentul să devenim mai deștepțiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe