Matei Bogdan
Publicat în 23 octombrie 2019, 19:41 / 160 elite & idei

Sandra Pralong, Luca Niculescu: O promenadă din centrul Parisului, chiar în fața Turnului Eiffel, a primit numele Regina Maria a României

Sandra Pralong, Luca Niculescu: O promenadă din centrul Parisului, chiar în fața Turnului Eiffel, a primit numele Regina Maria a României

La Paris a fost inaugurată marți „Promenada Regina Maria a României” (în franceză: Marie de ROUMANIE, 1875-1938, Reine de Roumanie), pe o porțiune a cheiului Senei, în fața Turnului Eiffel, potrivit unui comunicat al Ambasadei României. Este pentru prima oară în ultimele decenii când un spațiu public din centrul capitalei franceze primește numele unei personalități din România.

Ceremonia de inaugurare a Promenadei a avut loc în prezența Familiei Regale, a unor înalți oficiali francezi, ambasadori și reprezentanți ai corpului diplomatic, jurnaliști și numeroși membri ai comunității românești. La ceremonie au vorbit Margareta, custodele Coroanei, Sandra Pralong, consilier prezidențial, ambasadorul Luca Niculescu, Catherine Vieu-Charier, viceprimarul Parisului pentru memorie și combatanți, și René-François Bernard, viceprimar al arondismentului 7 din Paris.

Inițiativa a aparținut Ambasadei României la Paris care, în urmă cu un an, a trimis propunerea Primăriei Paris. Decizia a fost luată la 8 iulie 2019, în unanimitate.

Ambasadorul Luca Niculescu a amintit că, în mod simbolic, evenimentul a avut loc chiar în ziua în care s-a desfășurat ceremonia încoronării Reginei Maria și a Regelui Ferdinand la Alba-Iulia, în 1922, și cu două săptămâni înainte de ziua de naștere a suveranei.

„Sunt foarte fericit că a fost inaugurată promenada care poartă numele Reginei Maria. Este amplasată într-unul dintre cele mai frumoase locuri din Paris, chiar între Tour Eiffel și Sena, un loc pe unde trec multi parizieni, dar și mulți turiști și, implicit, mulți români. Pentru ca numele reginei Maria să fie acolo, am purtat discuții timp de peste un an cu primăria Parisului și mă bucur că am gasit multă deschidere din partea autorităților franceze. Am venit cu argumente solide, am vorbit despre personalitatea excepțională a Reginei Maria și am invocat bogata relație dintre România și Franța. Iar la începutul lunii iulie, consiliul Primăriei din Paris a adoptat în unanimitate decizia prin care lua naștere Promenada Marie de Roumanie. În 1919, când a venit la Paris în vizita ei legendară la Conferința de Pace, Regina Maria a fost întâmpinată de scriitoarea Colette cu fraza următoare: „Majestate, Parisul vă va iubi !” Incepând de azi, Orașul Lumină îi aduce un omagiu prin aceasta promenadă amplasată într-un loc plin de simboluri”, a declarat Luca Niculescu pentru G4Media.ro.

Ultima ora:

ObservatorAlexandra Dobre: Sunt onorată să contribui ca autor la cea de-a 5-a lucrare din seria Caiete Documentare, „Calitatea vieții”

PoliticIoana Petrescu: “Dacă ar fi să dau un sfat, aș încuraja cât mai multe femei să intre în politică, să intre în administrația publică, acest sacrificiu merită” (II)

EconomieValentin Lazea: Agenda ecologică a Băncii Centrale Europene – plusuri și minusuri

ExternOvidiu Nahoi: Jerusalema, de la melodie religioasă la ”imn african” și hit global

SocialMiruna Troncota: Centrul de Studii Europene SNSPA a lansat un nou episod de podcast

EvenimenteAlexandra Dobre: Sunt onorată să contribui ca autor la cea de-a 5-a lucrare din seria Caiete Documentare, „Calitatea vieții”

CulturaCristina Popescu: Port popular de nuntă

EditorialAlina Bârgăoanu: ”Mic îndrumar privind vocabularul conspiraționist”Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe