Adriana
Publicat în 25 ianuarie 2017, 14:46 / 138 elite & idei

Sandra Pralong: Ne dorim cu adevărat ca diaspora și românii de pretutindeni să nu mai fie tărâm de bătălie politică

Sandra Pralong: Ne dorim cu adevărat ca diaspora și românii de pretutindeni să nu mai fie tărâm de bătălie politică
+ Observator

Consilierul de stat la Departamentul pentru Relația cu Românii din Afara Granițelor, Sandra Pralong, a declarat vineri că diaspora și românii de pretutindeni nu ar trebui să mai fie „tărâm de bătălie politică”.
„Ne dorim cu adevărat ca diaspora și românii de pretutindeni să nu mai fie tărâm de bătălie politică. (…) Vocea dumneavoastră este prea importantă pentru statul român să ne reîntoarcem la vechile metehne. Este pentru prima oară în istorie când un președinte a declarat românii de pretutindeni prioritate strategică pentru România”, a spus Pralong, care a participat la Congresul Românilor de Pretutindeni ce se desfășoară vineri și sâmbătă la Palatul Parlamentului.

La acest congres, reprezentanți ai comunităților românilor din diferite țări vor crea Consiliul Românilor de Pretutindeni.

În deschiderea Congresului au vorbit, printre alții, Rodica Nassar, vicepreședinte al Camerei Deputaților, și Dan Stoenescu — ministru delegat pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni.

„Organizarea unei prime reuniuni se dovedește a fi pe cât de bine-venită în contextul unei prelungite așteptări (…) pe atât de dificilă, având în vedere faptul că, neexistând un precedent, multe aspecte specifice trebuie adecvate din mers. (…) Prin intermediul dumneavoastră, vocea românilor de pretutindeni se aude nemijlocit în Parlamentul României și va continua să se afirme instituțional prin intermediul Consiliului Românilor de Pretutindeni”, a apreciat Rodica Nassar.

La rândul său, Dan Stoenescu a spus că românii din diaspora trebuie să formeze „comunități active, puternice și mai ales mature”.

„Relația cu românii de pretutindeni reprezintă o componentă importantă a politicii externe a României. Cunoaștem faptul că problemele sunt diverse, problemele sunt multe, iar așteptările sunt mari, dar cred cu tărie că avem toate premisele să creăm o legătură cu dumneavoastră care să fie în beneficiul nostru, al tuturor”, a adăugat Stoenescu.

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe Petre Guran a vorbit despre rolul României în Uniunea Europeană, în special prin intermediul diaspora.

„Pe de o parte sunteți ancora României în Uniunea Europeană, majoritatea dintre dumneavoastră sunteți ambasadorii societății românești pe celelalte continente”, s-a adresat el delegaților la Congres.

Deputatul Mircea Lubanovici a făcut referire la stabilirea unor reguli clare în ceea ce privește crearea Consiliului românilor din Diaspora.

„Ne-am dorit ca acest congres să aibă loc, dar nu oricum. Ne-am dorit ca participanții să fie în mod corect reprezentanți din toată lumea. Este un prim pas în ceea ce trebuia să se întâmple de multă vreme. (…) Va trebui să stabilim în mod concret numărul corect de reprezentanți pentru fiecare țară. (…) Va trebui să definim care este scopul acestui congres. (…) Consider că este extrem de important ca dumneavoastră, delegații, să definiți în mod clar care va fi participarea românilor din diaspora din punct de vedere politic, economic și social în România”, a arătat Lubanovici.
https://www.agerpres.ro/politica/2016/06/24/sandra-pralong-ne-dorim-cu-adevarat-ca-diaspora-si-romanii-de-pretutindeni-sa-nu-mai-fie-taram-de-batalie-politica-14-10-58

Ultima ora:

ObservatorMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieRadu Craciun: Suntem in ochiul furtunii

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteAlina Achim-Inayeh, moderator at Expert Forum conference – Eastern Europe and the Republic of China (Taiwan)

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe