Matei Bogdan
Publicat în 22 ianuarie 2020, 19:49 / 389 elite & idei

Sebastian Burduja vrea ca românii din Diaspora să vină acasă

Sebastian Burduja vrea ca românii din Diaspora să vină acasă

„Mi-e dor de tine, vino acasă”

Inițiatorul protestului din 10 august 2018, Sebastian Burduja, acum secretar de stat, vrea ca românii din Diaspora să vină acasă.

„În ultimul an, milioanelor de români care trăiesc în afara granițelor țării li s-au mai alăturat 203.000, o cifră-record.

Aproape 6 milioane de români au plecat, în ultimele trei decenii, din România. În 2018, creșterea ritmului migrației ne plasa pe locul al doilea în lume, după Siria. Un raport OCDE din iulie arată că Diaspora românească este a cincea cea mai mare din lume”, spune Sebastian Burduja, și el un fost emigrant.

El a lansat platforma „Dor de tine” și spune că va face tot ce-i stă în puteri pentru întoarcerea acasă a românilor.

„În România, milioane de familii au fost separate, când cel puțin un membru a decis să ia calea străinătății. Sute de mii de copii cresc singuri acasă, în România, numărând zilele până când își vor revedea părinții plecați din țară.
Doar în ultimul an, au emigrat aproape 203.000 de români. Record absolut.

Deși sunt încă mult mai mulți cei care pleacă, sunt și români care se întorc. Și alții care visează să își găsească drumul spre casă, curând. Pare greu, pare o nebunie, dar nu e imposibil.

Așa a apărut ideea campaniei „Dor de Tine” – vrem să inspirăm români din toată lumea să ia decizia. Vrem să îi găsim pe curajoșii care au făcut-o deja și să le spunem povestea. Credem în puterea exemplului. Credem în miracole. Credem că visul nostru poate fi o nouă revoluție – cea a întoarcerii acasă”, spune Burduja.

Ideea campaniei a apărut după zecile de mesaje primite pe pagina de Facebook Sebastian Burduja de la românii care s-au întors sau care își doresc asta. Numele campaniei a fost inspirat de mesajul „Mi-e dor de tine”, proiectat pe podul Elisabeta din Londra.

Inițiatorul campaniei crede că dacă românii care s-au întors își scriu povestea, îi vor determina și pe alții să o facă.
Sebastian Burduja a trăit 12 ani în SUA, unde a studiat și a muncit. ■

Ultima ora:

ObservatorHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmpla

PoliticLudovic Orban: La nivelul primăriilor este nevoie de o reechilibrare a bugetelor locale

EconomieSilviu Cerna: Pericolele populismului macroeconomic

ExternClara Volintiru: Taking stock of ‘election season’ in the Eastern Partnership countries

SocialCiprian Negură: Micro-sesiune marca Skills Of The Future

EvenimenteIon M.Ioniţă, Iulian Fota: Dezbatere Historia Live – Rusia şi Turcia în Nagorno-Karabah, consecinţele războiului

CulturaCristina Popescu: Nuduri în pictura românească

EditorialHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmplaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe