Matei Bogdan
Publicat în 22 ianuarie 2020, 19:49 / 337 elite & idei

Sebastian Burduja vrea ca românii din Diaspora să vină acasă

Sebastian Burduja vrea ca românii din Diaspora să vină acasă

„Mi-e dor de tine, vino acasă”

Inițiatorul protestului din 10 august 2018, Sebastian Burduja, acum secretar de stat, vrea ca românii din Diaspora să vină acasă.

„În ultimul an, milioanelor de români care trăiesc în afara granițelor țării li s-au mai alăturat 203.000, o cifră-record.

Aproape 6 milioane de români au plecat, în ultimele trei decenii, din România. În 2018, creșterea ritmului migrației ne plasa pe locul al doilea în lume, după Siria. Un raport OCDE din iulie arată că Diaspora românească este a cincea cea mai mare din lume”, spune Sebastian Burduja, și el un fost emigrant.

El a lansat platforma „Dor de tine” și spune că va face tot ce-i stă în puteri pentru întoarcerea acasă a românilor.

„În România, milioane de familii au fost separate, când cel puțin un membru a decis să ia calea străinătății. Sute de mii de copii cresc singuri acasă, în România, numărând zilele până când își vor revedea părinții plecați din țară.
Doar în ultimul an, au emigrat aproape 203.000 de români. Record absolut.

Deși sunt încă mult mai mulți cei care pleacă, sunt și români care se întorc. Și alții care visează să își găsească drumul spre casă, curând. Pare greu, pare o nebunie, dar nu e imposibil.

Așa a apărut ideea campaniei „Dor de Tine” – vrem să inspirăm români din toată lumea să ia decizia. Vrem să îi găsim pe curajoșii care au făcut-o deja și să le spunem povestea. Credem în puterea exemplului. Credem în miracole. Credem că visul nostru poate fi o nouă revoluție – cea a întoarcerii acasă”, spune Burduja.

Ideea campaniei a apărut după zecile de mesaje primite pe pagina de Facebook Sebastian Burduja de la românii care s-au întors sau care își doresc asta. Numele campaniei a fost inspirat de mesajul „Mi-e dor de tine”, proiectat pe podul Elisabeta din Londra.

Inițiatorul campaniei crede că dacă românii care s-au întors își scriu povestea, îi vor determina și pe alții să o facă.
Sebastian Burduja a trăit 12 ani în SUA, unde a studiat și a muncit. ■

Ultima ora:

ObservatorMarius Stoian: Iluzia schimbărilor în trombă

PoliticKlaus Iohannis a anunțat noua Strategie de Apărare a Țării: Parteneriatul cu SUA și apartenența la NATO și UE, piloni esențiali/ Ținem cont de deteriorarea relațiilor NATO-Rusia/ Modernizarea legislației privind securitatea națională este prioritară

EconomieSergiu Manea: Cu 820.000 de clienți activi în George, este BCR o bancă preponderent digitală?

ExternVictor Negrescu: Haideți să continuăm munca!

SocialMarius Stoian: Iluzia schimbărilor în trombă

EvenimenteCristina Buzasu: Onorată să particip la videoconferința prim-ministrului Ludovic Orban cu prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki

CulturaCristina Popescu: CENTENARUL TRATATULUI DE LA TRIANON

EditorialSilviu Cerna: România (iarăşi) la răspântie?Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe