Adriana
Publicat în 28 mai 2012, 17:32 / 226 elite & idei

Sebastian Vlădescu: Tot mai mulţi politicieni vor să izoleze economic România

Sebastian Vlădescu: Tot mai mulţi politicieni vor să izoleze economic România
+ Observator

Fostul ministru de Finanţe, Sebastian Vlădescu, atrage atenţia  că tentaţia unor oameni politici români de a bloca fluxurile de capital  provenite din exterior este un lucru foarte grav.

El este invitatul de săptămâna aceasta la „Interviurile 2+1”. În opinia  sa, cea mai mare vulnerabilitate economică a României este lipsa investiţiilor  străine. Evenimentul zilei: La ce ar trebui să se aştepte România în  cazul unei îngheţări a pieţelor financiare. Problemele sunt foarte mari în  Grecia, în Spania, există acest risc şi foarte mulţi oficiali europeni şi  economişti avertizează în privinţa acestui risc. 

Sebastian Vlădescu: Aţi spus deja la ce anume trebuie să se aştepte:  la riscuri. De ce gen vor fi aceste riscuri e greu de precizat acuma, dar sunt  lucruri pe care le simţim, sunt riscuri prevestite şi prezente deja în economia  românească.. Am să încep cu cel mai semnificativ în opinia mea: lipsa  investiţiilor străine. Ştiu că ce voi spune acum pare nepatriotic, dar eu am  alte idei despre ce înseamnă să iubeşti România şi pe cetăţenii ei.
România nu are suficiente resurse interne de creştere. Nu există în  România nici resursele umane, nici cele financiare, nici cele naturale, astfel  încât să creştem autarhic. Ceauşescu a trăit în această iluzie, a închis România şi a sperat că închizând România, România va putea să funcţioneze. A fost o  eroare majoră şi nu a dus decât la sărăcirea poporului român, la cea mai  dramatică ajustare de consum în  timp de pace a unei populaţii. Deci ideea de  noi prin noi înşine, închiderea României, blocarea fluxurilor de orice natură e  foarte foarte gravă şi e un lucru care se întâmplă şi e un lucru pe care îl aud  deseori în discursuri şi îl simt în comportamentul multor politiceni români şi  nu-mi dau seama dacă o fac din interese personale, electorale, politice, dar e  evident că un discurs de reîntoarcere la noi înşine, prin noi înşine, izolaţi de  ceilalţi, discurs care a apărut şi în Grecia şi în Italia şi în Spania şi în  multe alte ţări şi care se manifestă şi în Germania, dar sub forma conversaţiei  “ia mai lăsa-ţi-i pe ăştia cu ale vor să se descurce cum vor şi dacă nu vor să se descurce cum pot”. Naţionalism economic… Da. Sunt  discursuri  care există şi care mi se pare extrem de periculoase şi extrem de  periculoase în contextul proiectului european. Dincolo de acest risc extins de  autarhizare, de încercare de izolare şi autarhizare a României, există riscurile  secvenţiale, cele pe sectorul bancar, cu repercusiuni asupra capacităţii de  finanţare a companiilor. Creditul creşte foarte greu, companiile se finanţează foarte greu, practic nici nu prea discutăm de fiunanări noi de investiţii,  discutăm de refinanţări, operaţiuni de supravieţuire şi nu de creştere.

„Să discuţi despre modificarea Codului Muncii nu este cel mai atractiv  lucru pentru investitori”

Aţi menţionat lipsa investiţiilor străine, care au scăzut dramatic în  ultima perioadă, ca un simptom al crizei. Ce soluţii credeţi că ar putea  determina schimbarea trendului? Investitorul e un animal foarte sperios,  banii sunt foarte fricoşi. Când îi ameninţi preferă să te ignore şi există, cum  am zis la început, în limbajul unor politicieni români din toate partidele,  discursuri care sperie. Am văzut că încep să discute despre remodificarea  Codului Muncii. E ultima chestie pe care am auzit-o. Numai a începe să discuţi  despre chestia asta presupune că vrei să te întorci la ceva despre care toţi  investitorii spun că nu-şi doresc. Grija ar trebui să se manifeste în primul  rând, încercând să-i atragi. Să discuţi despre modificarea Codului muncii nu e  cel mai atractiv lucru. Există însă lucruri care ar trebui făcute efectiv şi  cred că primul ar fi să decidem unde putem să mai atragem investitori. Guvernul tergiversează procesul de privatizare… Păi asta  spun, unde putem să mai atragem investitori. Eu, cel puţin, nu văd decât foarte  puţine soluţii: real-estate-ul este exclus, sistemul bancar este  exclus… De ce? Mai avem CEC-ul… E nesemnificativ. Şi dacă-l  vindem mâine şi luăm nu cât ni s-a oferit, 800 şi ceva de milioane, luăm un  miliard, tot e nesemnificativ pentru ce are nevoie România. În plus, nu cred că ar fi bine să privatizăm CEC-ul la momentul de faţă, cu speranţa că politic  va  fi ţinut departe de prostiile care s-au făcut în trecut cu sistemul bancar. Deci  unde? Nu real estate, nu sistemul bancar, nu prea mai e loc în servicii. Unde?  În industrie? În care industrie? Singura industrie care s-a dezvoltat cât de cât  coordonat în ultimii 10-15 în România ani este industria auto. În rest, nu prea  sunt zone unde România să fie interesantă industrial.
Şi atunci, ce-ţi  rămâne? Îţi rămâne agricultura, îţi rămân resursele naturale şi îţi rămân cele  câteva entităţi din zona energiei şi a transporturilor pe care le mai are statul şi care au valoare intrinsecă şi care, în momentul de faţă, nu sunt valorizate,  sunt sifonate. În cazul Oltchimului nici nu se pune problema. Mă întreb cine va  cumpăra Oltchimul. Cine o va face  va fi o entitate foarte curajoasă şi care va  trebui să aibă resurse financiare  majore ca să-l scoată din zona în care se  află în acest moment, pentru că acolo vorbim de datorii de sute de milioane şi  de nevoi de zeci, poate sute, de milioane pentru a-l face funcţional. Chiar şi aici, la o companie care nu e “Perla Coroanei” se amână privatizarea… Peste tot se amână. Se amână şi se discută, dom’le nu e bun  preţul… Sau „nu ne vindem ţara”… Sau, şi mai grav, dar asta  ne întoarcem la ce-am spus la început, la discursurile care sperie: “Noi nu ne  vindem ţara”, „Le ţinem noi şi le facem mai bune”. Mi-e foarte greu să cred că, după ce 20 de ani am făcut mai rău CFR Marfă, o să se întâmple o minune mâine,  care o să facă dintr-o dată CFR marfă funcţional, profitabil şi valoros. E un  asset strategic. Căile Ferate nu ni le ia nimeni. Dacă proprietarul  CFR Marfă devine mâine, Deutsche Bahn, să zic, Deutsche Bahn nu ia calea ferată din  România s-o ducă în Germania. Va face calea ferată din România, deci România mai  bogată. Acelaşi lucru şi în discuţiile pe care le mai aud: să nu vindem terenul  agricol din România; sau cât de mult teren agricol a vândut România? România a  vândut foarte puţin teren agricol din cât are, foarte puţin din cat are  neutilizat,  şi, dacă mâine vindem teren agricol, iar preţul terenului agricol  la vânzare creşte, România devine o ţară mai valoroasă, nu devine o ţară mai  săracă.

„Până la alegeri nu se va lua o decizie privind Roşia  Montană”

În ceea ce priveşte Roşia Montană, este adevărat că statul român este  dezavantajat? Aş putea să fiu catalogat ca interesat fiind consultant al  proiectului, dar sunt consultant cu bună-credinţă şi în favoarea cetăţenilor din  Roşia Montană şi a cetăţenilor din România, vis-a-vis şi de aspectele legate de  mediu, cianură, exploatare, locuri de muncă şi beneficii ale statului român.  Discuţia despre cât beneficiază statul român se opreşte la acea partajare  20%/80% sau, cât s-a propus la ultimele discuţii, 25%/75%. Nimeni nu ţine cont  că acel 20%/80% sau 25%/75% nu apare decât ca rezultat final după ce statul  român a încasat şi a început să încaseze din primul an. Pentru că noi ce  discutăm, 25%/75%, e pe dividende. Dividende vor putea apărea poate în anul 5  sau 6 de la începerea proiectului. În niciun caz în primii patru ani nu vor  apărea. Primii trei ani sunt pentru investiţii şi mai e nevoie de un an sau doi  să se ajungă la break-even. Până ajungi să distribui dividende, care oricum sunt  taxate cu 16% de statul român, mai plăteşti 16% impozit pe profit, deci chiar  înainte de acea împărţire statul ia aproape 30%, în jur de 29%.

Articol publicat pe www.evz.ro

Ultima ora:

ObservatorAndrei Ilaş: Financing Putin’s war – Fossil fuel exports from Russia in the first six months of the invasion of Ukraine

PoliticRadu Burnete: ”Patriotismul” anti european e lupul paznic la oi și nimic mai mult

EconomieAndrei Ilaş: Financing Putin’s war – Fossil fuel exports from Russia in the first six months of the invasion of Ukraine

ExternOvidiu Nahoi: Pentru ultima oară, Regina i-a ținut la respect pe adversarii democrației și păcii

SocialRadu Puchiu: H.appyCities a lansat analiza „Economia digitală și societatea în România” – Este necesară înțelegerea mult mai bună a cadrului european, a rolului și structurii DESI

EvenimenteRadu Carp: „Zilele Culturii Armâneşti”, pe 23 şi 24 septembrie 2022, la Constanța

CulturaFlaviu George Predescu: Romanul Paraclis 1980 va apărea cu ocazia Târgului de Carte Gaudeamus, în decembrie

EditorialAlexandru Lăzescu: La moartea RegineiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe