Sebastian Vlădescu: Tot mai mulţi politicieni vor să izoleze economic România
Fostul ministru de Finanţe, Sebastian Vlădescu, atrage atenţia că tentaţia unor oameni politici români de a bloca fluxurile de capital provenite din exterior este un lucru foarte grav.
El este invitatul de săptămâna aceasta la „Interviurile 2+1”. În opinia sa, cea mai mare vulnerabilitate economică a României este lipsa investiţiilor străine. Evenimentul zilei: La ce ar trebui să se aştepte România în cazul unei îngheţări a pieţelor financiare. Problemele sunt foarte mari în Grecia, în Spania, există acest risc şi foarte mulţi oficiali europeni şi economişti avertizează în privinţa acestui risc.
Sebastian Vlădescu: Aţi spus deja la ce anume trebuie să se aştepte: la riscuri. De ce gen vor fi aceste riscuri e greu de precizat acuma, dar sunt lucruri pe care le simţim, sunt riscuri prevestite şi prezente deja în economia românească.. Am să încep cu cel mai semnificativ în opinia mea: lipsa investiţiilor străine. Ştiu că ce voi spune acum pare nepatriotic, dar eu am alte idei despre ce înseamnă să iubeşti România şi pe cetăţenii ei.
România nu are suficiente resurse interne de creştere. Nu există în România nici resursele umane, nici cele financiare, nici cele naturale, astfel încât să creştem autarhic. Ceauşescu a trăit în această iluzie, a închis România şi a sperat că închizând România, România va putea să funcţioneze. A fost o eroare majoră şi nu a dus decât la sărăcirea poporului român, la cea mai dramatică ajustare de consum în timp de pace a unei populaţii. Deci ideea de noi prin noi înşine, închiderea României, blocarea fluxurilor de orice natură e foarte foarte gravă şi e un lucru care se întâmplă şi e un lucru pe care îl aud deseori în discursuri şi îl simt în comportamentul multor politiceni români şi nu-mi dau seama dacă o fac din interese personale, electorale, politice, dar e evident că un discurs de reîntoarcere la noi înşine, prin noi înşine, izolaţi de ceilalţi, discurs care a apărut şi în Grecia şi în Italia şi în Spania şi în multe alte ţări şi care se manifestă şi în Germania, dar sub forma conversaţiei “ia mai lăsa-ţi-i pe ăştia cu ale vor să se descurce cum vor şi dacă nu vor să se descurce cum pot”. Naţionalism economic… Da. Sunt discursuri care există şi care mi se pare extrem de periculoase şi extrem de periculoase în contextul proiectului european. Dincolo de acest risc extins de autarhizare, de încercare de izolare şi autarhizare a României, există riscurile secvenţiale, cele pe sectorul bancar, cu repercusiuni asupra capacităţii de finanţare a companiilor. Creditul creşte foarte greu, companiile se finanţează foarte greu, practic nici nu prea discutăm de fiunanări noi de investiţii, discutăm de refinanţări, operaţiuni de supravieţuire şi nu de creştere.
„Să discuţi despre modificarea Codului Muncii nu este cel mai atractiv lucru pentru investitori”
Aţi menţionat lipsa investiţiilor străine, care au scăzut dramatic în ultima perioadă, ca un simptom al crizei. Ce soluţii credeţi că ar putea determina schimbarea trendului? Investitorul e un animal foarte sperios, banii sunt foarte fricoşi. Când îi ameninţi preferă să te ignore şi există, cum am zis la început, în limbajul unor politicieni români din toate partidele, discursuri care sperie. Am văzut că încep să discute despre remodificarea Codului Muncii. E ultima chestie pe care am auzit-o. Numai a începe să discuţi despre chestia asta presupune că vrei să te întorci la ceva despre care toţi investitorii spun că nu-şi doresc. Grija ar trebui să se manifeste în primul rând, încercând să-i atragi. Să discuţi despre modificarea Codului muncii nu e cel mai atractiv lucru. Există însă lucruri care ar trebui făcute efectiv şi cred că primul ar fi să decidem unde putem să mai atragem investitori. Guvernul tergiversează procesul de privatizare… Păi asta spun, unde putem să mai atragem investitori. Eu, cel puţin, nu văd decât foarte puţine soluţii: real-estate-ul este exclus, sistemul bancar este exclus… De ce? Mai avem CEC-ul… E nesemnificativ. Şi dacă-l vindem mâine şi luăm nu cât ni s-a oferit, 800 şi ceva de milioane, luăm un miliard, tot e nesemnificativ pentru ce are nevoie România. În plus, nu cred că ar fi bine să privatizăm CEC-ul la momentul de faţă, cu speranţa că politic va fi ţinut departe de prostiile care s-au făcut în trecut cu sistemul bancar. Deci unde? Nu real estate, nu sistemul bancar, nu prea mai e loc în servicii. Unde? În industrie? În care industrie? Singura industrie care s-a dezvoltat cât de cât coordonat în ultimii 10-15 în România ani este industria auto. În rest, nu prea sunt zone unde România să fie interesantă industrial.
Şi atunci, ce-ţi rămâne? Îţi rămâne agricultura, îţi rămân resursele naturale şi îţi rămân cele câteva entităţi din zona energiei şi a transporturilor pe care le mai are statul şi care au valoare intrinsecă şi care, în momentul de faţă, nu sunt valorizate, sunt sifonate. În cazul Oltchimului nici nu se pune problema. Mă întreb cine va cumpăra Oltchimul. Cine o va face va fi o entitate foarte curajoasă şi care va trebui să aibă resurse financiare majore ca să-l scoată din zona în care se află în acest moment, pentru că acolo vorbim de datorii de sute de milioane şi de nevoi de zeci, poate sute, de milioane pentru a-l face funcţional. Chiar şi aici, la o companie care nu e “Perla Coroanei” se amână privatizarea… Peste tot se amână. Se amână şi se discută, dom’le nu e bun preţul… Sau „nu ne vindem ţara”… Sau, şi mai grav, dar asta ne întoarcem la ce-am spus la început, la discursurile care sperie: “Noi nu ne vindem ţara”, „Le ţinem noi şi le facem mai bune”. Mi-e foarte greu să cred că, după ce 20 de ani am făcut mai rău CFR Marfă, o să se întâmple o minune mâine, care o să facă dintr-o dată CFR marfă funcţional, profitabil şi valoros. E un asset strategic. Căile Ferate nu ni le ia nimeni. Dacă proprietarul CFR Marfă devine mâine, Deutsche Bahn, să zic, Deutsche Bahn nu ia calea ferată din România s-o ducă în Germania. Va face calea ferată din România, deci România mai bogată. Acelaşi lucru şi în discuţiile pe care le mai aud: să nu vindem terenul agricol din România; sau cât de mult teren agricol a vândut România? România a vândut foarte puţin teren agricol din cât are, foarte puţin din cat are neutilizat, şi, dacă mâine vindem teren agricol, iar preţul terenului agricol la vânzare creşte, România devine o ţară mai valoroasă, nu devine o ţară mai săracă.
„Până la alegeri nu se va lua o decizie privind Roşia Montană”
În ceea ce priveşte Roşia Montană, este adevărat că statul român este dezavantajat? Aş putea să fiu catalogat ca interesat fiind consultant al proiectului, dar sunt consultant cu bună-credinţă şi în favoarea cetăţenilor din Roşia Montană şi a cetăţenilor din România, vis-a-vis şi de aspectele legate de mediu, cianură, exploatare, locuri de muncă şi beneficii ale statului român. Discuţia despre cât beneficiază statul român se opreşte la acea partajare 20%/80% sau, cât s-a propus la ultimele discuţii, 25%/75%. Nimeni nu ţine cont că acel 20%/80% sau 25%/75% nu apare decât ca rezultat final după ce statul român a încasat şi a început să încaseze din primul an. Pentru că noi ce discutăm, 25%/75%, e pe dividende. Dividende vor putea apărea poate în anul 5 sau 6 de la începerea proiectului. În niciun caz în primii patru ani nu vor apărea. Primii trei ani sunt pentru investiţii şi mai e nevoie de un an sau doi să se ajungă la break-even. Până ajungi să distribui dividende, care oricum sunt taxate cu 16% de statul român, mai plăteşti 16% impozit pe profit, deci chiar înainte de acea împărţire statul ia aproape 30%, în jur de 29%.
Articol publicat pe www.evz.ro
Ultima ora:
ObservatorCiprian Stănescu: Ce scrie în proaspătul document CSAT declasificat?
PoliticCiprian Stănescu: Ce scrie în proaspătul document CSAT declasificat?
EconomieCristian Tudor: Ultragreens continuă să demonstreze că inovația, perseverența și angajamentul pentru excelență pot face diferența
ExternAlexandru Grumaz: Giorgia Meloni, viitorul lider european
SocialPavel Popescu: Am propus o soluţie exagerată – suspendarea temporară a platformei TikTok. Opina exprimată a fost una strict personală
EvenimenteMihai Precup, at the Business Awards 2024
EditorialRadu Carp: Mesia de pe TikTok – o dezinformare de proporţii (I)
CulturaFlaviu Predescu: Despre Festivalul de Teatru de la Cluj, la Cultura pentru toți – Video
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe