Matei Bogdan
Publicat în 11 martie 2020, 19:48 / 524 elite & idei

Secretarul de stat Marian Murguleț: “HUB-ul de servicii de la nivelul MAI extinde interacțiunea digitală a cetățenilor cu instituțiile publice, nu doar cu MAI”

Secretarul de stat Marian Murguleț: “HUB-ul de servicii de la nivelul MAI extinde interacțiunea digitală a cetățenilor cu instituțiile publice, nu doar cu MAI”

Marian Murguleț, secretar de stat coordonator pentru tehnologia informației la nivelul întregii administrații publice centrale/CIO Guvernamental a deschis la 10.03.2020 Conferința de lansare a proiectului HUB de servicii la nivelul Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Obiectivul principal al proiectului în valoare de 90 milioane lei este simplificarea accesului cetățenilor și mediului privat la serviciile furnizate de către MAI, în vederea facilitării interacțiunii online a beneficiarilor cu prestatorii de servicii publice, inclusiv prin optimizarea suportului TIC necesar. Astfel, prin acest proiect sunt avuți în vedere pașii importanți din viața unui cetățean sau a unei întreprinderi (numite evenimente de viață), pași ce sunt compuși de obicei din servicii inter-¬instituționale care servesc unui eveniment major al interacțiunii cetățenilor și mediului de afaceri cu Administrația Publică din România. Prin Hub-ul de servicii de la nivelul MAI se vor implementa 21 de evenimente de viață dintre cele 36 prevăzute în Strategia Națională pentru Agenda Digitală pentru România 2014-2020. MAI, și prin implementarea acestui proiect (prevăzut a se finaliza în 2022), se plasează pe lista instituțiilor centrale cu o capacitate administrativă ridicată pe zona scrierii de proiecte cu finanțare europeană, fiind unul dintre “motoarele” transformării digitale a României, a afirmat Marian Murguleț. Un alt proiect esențial în pregătire la MAI este Cardul electronic de identitate (eID card) care va trebui – conform reglementărilor europene – să fie implementat până la jumătatea anului viitor, dată de la care cetățenii români nu vor mai putea călători în statele membre UE cu actualele cărți de identitate. Cardul electronic de identitate nu doar va înlocui actuala carte de identitate și cardul de sănătate, dar va constitui baza accesului cetățenilor, la scară națională, la serviciile electronice și va simplifica relația acestora cu autoritățile.

Ultima ora:

ObservatorAlexandra Gătej: Criza coronavirus – Ce ne va lipsi în viitor?

PoliticOvidiu Nahoi: Sprijin european pentru Balcanii de Vest

EconomieAlexandra Gătej: Criza coronavirus – Ce ne va lipsi în viitor?

ExternThierry de Montbrial, Senior Adviser Club România: May the weeks ahead engender new forms of solidarity that, after victory, will allow us to bounce back with a deeply reconceived vision of an inevitable multilateralism

EvenimenteCristina Popescu: Marea Lojă Națională din România, 140 de ani de la înființare

SocialDaniela Vişoianu: Cei mai buni dintre noi

CulturaTheodor Paleologu: Ideea că suntem atotputernici e o imensă iluzie. Cine sunt ”dedesubtologii”?

EditorialMihai Toader-Pasti: Acum este momentul să devenim mai deștepțiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe