Matei Bogdan
Publicat în 4 martie 2020, 16:41 / 401 elite & idei

Secretarul de stat Marian Murguleț: Sistemul național RO-ALERT, un excelent exemplu de bună practică în Europa

Secretarul de stat Marian Murguleț: Sistemul național RO-ALERT, un excelent exemplu de bună practică în Europa
+ Evenimente • + Observator

Marian Murguleț, secretar de stat coordonator pentru tehnologia informației la nivelul întregii administrații publice centrale, a fost prezent săptămâna trecută la Sofia, în Bulgaria, unde a vorbit în deschiderea Forumului Regional ITU (International Telecommunications Union) pentru Securitate Cibernetică.

De asemenea, în marja evenimentului desfășurat în perioada 27-28 februarie 2020, oficialul român a purtat o serie de discuții cu colegii din diverse țări europene și zona CSI despre progresele în domeniu, evoluțiile legislative, provocările prezente și viitoare.

O atenție specială a fost acordată împărtășirii experiențelor de succes din România, Marian Murguleț prezentând sistemul RO-ALERT (sau Reverse 112, cum este cunoscut la nivel european), care permite difuzarea de mesaje pentru avertizarea populației în situații de urgență cum ar fi fenomene meteo extreme, inundații amenințătoare, atacuri teroriste sau alte situații grave. Acest sistem folosește tehnologia de tip Cell Broadcast, care permite antenelor de comunicații să transmisă SMS-uri către toate telefoanele mobile funcționale de pe o anumită arie.

Secretarul de stat Marian Murguleț a precizat că RO-ALERT e un sistem operat de Ministerul Afacerilor Interne prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și care beneficiază de suport tehnic din partea Serviciului de Telecomunicații Speciale. Oficialul român a adresat celor prezenți la forumul de la Sofia invitația de a vizita România pentru a vedea pe viu modul în care funcționează sistemul. „Veți avea ocazia să vedeți un excelent exemplu românesc de bună practică”, a precizat Marian Murguleț.

Potrivit unei decizii a Parlamentului European, toate statele membre ale Uniunii Europene au obligația implementării unui sistem de tip Reverse 112 până în luna iunie a anului 2022. România este una dintre cele 4 țări membre UE care a implementat deja un asemenea sistem, care e funcțional la nivelul întregii țări. Sistemul RO-ALERT e construit având la bază măsuri deosebite de securitate cibernetică implementate de către STS pentru o utilizare în deplină siguranță a acestuia. „Ne îndreptăm spre o lume digitală, iar securitatea cibernetică e esențială”, a afirmat secretarul de stat Marian Murguleț în cadrul Forumului Regional ITU pentru Securitate Cibernetică de la Sofia.

Mai multe detalii despre eveniment:

https://www.itu.int/en/ITU-D/Regional-Presence/Europe/Pages/Events/2020/CSF/SofiaBG.aspx

Ultima ora:

ObservatorAlexandra Gătej: Criza coronavirus – Ce ne va lipsi în viitor?

PoliticOvidiu Nahoi: Sprijin european pentru Balcanii de Vest

EconomieAlexandra Gătej: Criza coronavirus – Ce ne va lipsi în viitor?

ExternThierry de Montbrial, Senior Adviser Club România: May the weeks ahead engender new forms of solidarity that, after victory, will allow us to bounce back with a deeply reconceived vision of an inevitable multilateralism

EvenimenteCristina Popescu: Marea Lojă Națională din România, 140 de ani de la înființare

SocialDaniela Vişoianu: Cei mai buni dintre noi

CulturaTheodor Paleologu: Ideea că suntem atotputernici e o imensă iluzie. Cine sunt ”dedesubtologii”?

EditorialMihai Toader-Pasti: Acum este momentul să devenim mai deștepțiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe