Bogdan Daradan
Publicat în 28 ianuarie 2013, 16:52 / 293 elite & idei

Serafim Urechean: Sunt mii de cazuri de companii de stat care au cheltuit inutil banul public

Serafim Urechean: Sunt mii de cazuri de companii de stat care au cheltuit inutil banul public

Preşedintele Curţii de Conturi, Serafim Urechean susține că există sute și chiar mii de cazuri când legislația este încălcată de către unele întreprinderi, iar conducătorii acestor subdiviziuni rămân nepedepsiți. De asemenea, Urechean a enumerat câteva instituții de stat, care potrivit lui, sunt protejate de către demnitarii de stat atunci când comit inegalități. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui interviu pentru radio Europa Liberă.

„Vorbind direct, să zicem, despre Calea Ferată Cahul-Giurgiulești… Un miliard de lei îngropați în pământ fără nici un temei, fără nici un folos și până la ziua de astăzi nefiind dat în exploatare acest tronson de cale ferată. Sau Moldtelecom, care are tot abateri de la legislația în vigoare, cumpără de peste hotare utilaj tehnic de până la un miliard de lei, dar nu este utilizat după destinație”, a menționat Urechean.

În context, președintele Curții de Conturi a subliniat că utilajul montat de milioane nu este primit în exploatare câte 300 de zile. „Atunci când îi întrebi la ședința Curții de Conturi pe conducătorii acestei instituții ce se întâmplă, ei răspund direct că lor acest utilaj nu le este necesar. Sau complexul aeronautic din Republica Moldova, unde aceleași încălcări la capitolul importul de utilaje, fără pașapoarte, fără documentație tehnică, fără capacități de interconexiune la capitolul securitatea zborurilor, măcar cu țările vecine România sau Ucraina. Și multe, multe alte lucruri care au loc”, a mai adăugat oficialul.

Potrivit sursei, veriga slabă care duce la comiterea acestor încălcări sunt instituțiile de drept din Republica Moldova și lipsa „pârghiilor Curții de Conturi pentru a cultiva respect față de hotărârile Curții de Conturi și respect față de legislația în vigoare”.

Ultima ora:

ObservatorCsibi Magor: „The enemy of good enough is great”

PoliticAdrian Hatos: Investițiile masive și susținerea economiei private trebuie combinate cu reforme care să eficientizeze și să profesionalizeze aparatul de stat

EconomieGruia Stoica a cumpărat terenul pe care se află fabrica sa de vagoane din Debrecen, Ungaria, în urma unei investiţii de 6,5 milioane de euro

ExternRadu Magdin: Options and possible solutions from an Eastern European perspective

SocialCsibi Magor: „The enemy of good enough is great”

EvenimenteSilviu Nate: „Jordan – A Stable and Peaceful Country in a Turbulent Region. A Review of Jordan’s Policy in the Last Decades and Some Future Perspectives”

CulturaIonuţ Vulpescu: Al cui ziceaţi că e Brâncuşi?

EditorialPetre Guran: „În Hristos v-ați și îmbrăcat”Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe