OraNoua.ro
Publicat în 11 octombrie 2017, 19:34 / 311 elite & idei

Sergiu Celac: Parlamentul sprijină foarte clar menținerea angajamentului față de NATO pentru următorii 10 ani

Sergiu Celac: Parlamentul sprijină foarte clar menținerea angajamentului față de NATO pentru următorii 10 ani

Parlamentul sprijină foarte clar menținerea angajamentului față de NATO pentru următorii 10 ani, a dat asigurări ambasadorul Sergiu Celac, membru în Consiliului științific la New Strategy Center, cu prilejul prezentării cu tema „Perspectiva Romaniei asupra securității și stabilității la Marea Neagră” susținută în cadrul AP NATO care se desfășoară la Palatul Parlamentului.

„Odată ce ne-am alăturat Alianței și am subscris cartei Alianței, am devenit complet siguri că securitatea fiecărei națiuni ține și este un element de interes și pentru celelalte națiuni membre. Suntem de asemenea conștienți că România și-a asumat că va cheltui 2% din PIB pentru apărare, cu un minim de 20 % pentru achiziționarea de echipament militar nou și modern și să mențină acest angajament pe următorii 10 ani. Pentru aceasta avem un sprijin foarte clar din partea tuturor partidelor politice și Parlamentului român”, a declara sâmbătă Sergiu Celac, la lucrările Comisia Dimensiunii Civile a Securității care s-au desfășurat în marja AP NATO de la București.

El a adăugat că acest sprijin este certificat și de sondajele de opinie. Sergiu Celac s-a referit totodată la componenta militară a securității din zona Mării Negre, cu un accent special pe Transnistria.

„Față de alte conflicte nerezolvate din regiune, dezvoltarea și problema Transnistriei și a Republicii Moldova, deși tehnic nu are graniță cu Marea Neagră, sunt de o relevanță imediată în termen de securitatea regională vizavi de termeni militari. Prezența trupelor rusești și a prezența vizavi de enclava transnistreană reprezintă o violare destul de clară a Constituției suverane a Moldovei, precum și a angajamentului rusesc. Este percepută ca fiind un risc de securitate națională de către cei doi vecini — Ucraina — o țară în război și un partener al alianței NATO, dar și România — membru NATO. Insistența rușilor încă din 1992 vizavi de un statut de autonomie pentru Transnistria, cu prerogativele de politică externă, par a fi un template, un tabel pentru ceea ce se întâmpla în zona Donbas-ului în Ucraina”, a spus Celac.

În ceea ce privește perspectivele realiste pentru cooperarea regională, Sergiu Celac a apreciat că situația curentă caracterizată de aceste tendințe de mișcare a granițelor nu poate să dureze prea mult.

„Puterea noastră și hotărârea noastră calmă poate încă să împiedice să se întâmple ce e mai rău. Avem dreptul să sperăm în mod realist că rațiunea și interesul propriu vor prevala. Altfel, diversele acțiuni de cooperare între guverne și inițiativele societății civile, inclusiv dimensiunea parlamentară din zona Mării Negre aproape că au devenit irelevante de jocurile geo-politice cu rezultate nesigure. (…) Este mai important acum decât oricând să ținem aproape flacăra acestor instituții și organizații, chiar și cu așteptări reduse că vom obține rezultate semnificative. Acest rezultate vor fi utile când se schimbă contextul politic, inevitabil”, a menționat ambasadorul român.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe