OraNoua.ro
Publicat în 16 octombrie 2013, 17:46 / 232 elite & idei

Sergiu Manea: ‘Campioni în Business’ – Cifra de afaceri a celor mai mari companii din România, în creștere până la 183 miliarde lei

Sergiu Manea: ‘Campioni în Business’ – Cifra de afaceri a celor mai mari companii din România, în creștere până la 183 miliarde lei

Cifra de afaceri agregată a celor mai mari companii antreprenoriale din România a crescut cu 9% în 2012 față de 2011, până la 183 miliarde lei, conform clasamentului ‘Campioni în Business’, remis luni AGERPRES.

‘Campioni în Business’ este un program dedicat antreprenoriatului, care descoperă, promovează și premiază cei mai de succes antreprenori români. Clasamentul ‘Campioni în Business’ se bazează pe analiza performanței financiare a celor mai mari 3.000 de companii din România, dintre care companiile deținute de antreprenori români reprezintă mai mult de jumătate (1.563), acestea fiind totodată și printre cei mai mari angajatori din România, având în total peste 400.000 de angajați.

Din top 1.500 de companii antreprenoriale din România, 58% activează în Muntenia, 31% în Transilvania și 11% în Moldova. Numărul total al persoanelor angajate în cadrul celor mai dinamice 1.500 de companii antreprenoriale din România a crescut în 2012 față de 2011 cu 6%. Profitul net agregat al companiilor deținute de antreprenorii români a urcat cu 14,2%, până la 7,2 miliarde de lei.

„Cele mai multe afaceri cresc în același ritm cu piața, însă există și campioni care s-au distins prin creșteri impresionante ale companiilor lor, chiar și pe piețe în scădere. Suntem impresionați de antreprenorii care nu s-au temut să investească în plină criză pentru a își crește valoarea. Sprijinim dezvoltarea afacerilor românești și îi încurajăm în continuare pe antreprenorii români să investească și să se dezvolte în permanență pentru că nicio afacere sustenabilă nu își poate permite să rămână pe loc”, a declarat Cristian Nacu, partener, Enterprise Investors.

Conform datelor analizate, domeniile în care antreprenorii înregistrează cele mai mari valori ale cifrei de afaceri agregate sunt comerțul cu ridicata (55,2 miliarde lei cifra de afaceri în 2012, sau 30% din total, 429 companii), construcții (15,2 miliarde lei cifra de afaceri în 2012, sau 8,3% în total, 160 companii), comerț cu amănuntul, agricultură și cel alimentar.

‘În mijlocul unei crize economice și de încredere prelungite, soluția este să încurajăm afacerile solide din economia reală, pentru că ele înseamnă creștere, locuri de muncă și, în final, prosperitate pentru România. Susținem creșterea sănătoasă și suntem alături de cei care au curajul, inteligența și forța de muncă să dezvolte afaceri solide. Campionii în business sunt exemplul că angajamentul maxim față de propria afacere este una dintre cele mai puternice garanții pe care o pot oferi antreprenorii unei bănci. Avem deschidere maximă la rândul nostru pentru acești antreprenori vizionari care înțeleg relația cu banca în logica unui parteneriat responsabil și echilibrat,’ a declarat Sergiu Manea, vicepreședinte corporate BCR.

Studiul a fost realizat de Enterprise Investors, BCR, PwC România și Asociația Triple Helix, în parteneriat cu Ziarul Financiar.

‘În ciuda unui context economic dificil, cele mai mari companii antreprenoriale din România au avut o performanță bună anul trecut. Motoarele economiei au fost companiile din retail (creștere cu 19,3% a cifrei de afaceri), energie (+13,8%) și producția de echipamente IT și electrice (+13,2%). Acest lucru arată potențialul ridicat pe care îl are capitalul românesc și dinamismul companiilor antreprenoriale locale. PwC România a fost și este alături de antreprenorii români, venind cu soluții potrivite pentru toate etapele de dezvoltare ale unei afaceri, de la demararea acesteia și expansiune, până la maturizare, planificarea succesiunii sau un eventual exit’, a precizat Ionuț Simion, partener, lider servicii de consultanță fiscală pentru antreprenori, PwC România.

Regiunea cu cel mai mare ritm de creștere a cifrei de afaceri în 2012 față de 2011 este Transilvania (11,3%), urmată de Muntenia (8,8%) și Moldova (5%). Regiunea cu cea mai mare rată a profitului brut este Moldova (5,41%), urmată de Transilvania (4,73%) și Muntenia (4,52%). Cea mai mare cifră de afaceri per salariat se înregistrează în Muntenia (503.000 lei), iar cea mai mare valoare a profitului brut per salariat în Moldova (23.500 lei).

Potrivit analizei Campioni în business, o companie antreprenorială dintre cele analizate în studiu a avut în 2012, în medie, o cifră de afaceri de 117 milioane lei, profit net de 4,6 milioane lei, 258 de salariați, o rată a profitului brut de 4,69%, o cifră de afaceri per salariat de 454.000 lei (în creștere cu circa 3% față de 2011) și un profit brut per salariat de 21.300 lei (în creștere cu 5,7%).

Top companii din România cuprinde cele mai mari 3.000 companii în funcție de cifră de afaceri în 2012 (fără instituțiile financiare). Pentru Top cei mai performanți antreprenori, din Top 3.000 companii din România, au fost selectate 1.563 de companii care sunt deținute de investitori privați, au fost înființate înainte de 1 ianuarie 2011, au avut mai mult de 10 salariați în 2012 și au înregistrat profit brut în 2012.AGERPRES/(AS-autor: Carmen Marinescu, editor: Andreea Marinescu)

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe