OraNoua.ro
Publicat în 15 iunie 2017, 18:43 / 309 elite & idei

Sergiu Manea, CEO al BCR: Mă bucur că avem milioane de metri pătraţi de birouri, dar nu mă bucur că suprafaţa irigată a României e de patru ori mai mică decât era în 1989

Sergiu Manea, CEO al BCR: Mă bucur că avem milioane de metri pătraţi de birouri, dar nu mă bucur că suprafaţa irigată a României e de patru ori mai mică decât era în 1989

Structura economiei s-a schimbat treptat după aderarea la Uniunea Europeană, iar exporturile au crescut, iar veniturile populaţiei au crescut, însă problemele sunt departe de a fi rezolvate, transmite Ziarul Financiar.

„Dincolo de indicatorii economici care desriu progresul macroeconomic, încă trăim extrem. O spun mereu, sper să nu vă plictisesc: 40% din populaţia României trăieşte sub limita sărăciei. Sărăcie înseamnă excluziune, excluziune înseamnă neîncredere. Dezvoltarea disparată a României azi, România celor patru viteze e doar un simptom al lipsei de încredere”, a spus Sergiu Manea, preşedintele executiv al BCR, în cadrul conferinţei „Potenţialul României, de la capitalul de încredere la prosperitate”, organizată astăzi de ZF în parteneriat cu BCR la sediul Academiei de Studii Economice din Bucureşti.

El spune că, practic, abilitatea de a transmite cifre macroeconomice în încrederea individuală într-un mod uniform şi sustenabil e un lucru care României îi lipseşte.

„Mă bucur foarte tare că avem milioane de metri pătraţi de birouri, nu mă bucur foarte tare că suprafaţa irigată a României e de patru ori mai mică decât era în 1989 teoretic, faptic e de 10 ori mai mică”, a mai spus Manea.

Şeful BCR a adăugat că foarte puţină lume vorbeşte de faptul că România creşte peste potenţial şi nu creează potenţial.

„Provocarea acestui moment este că mediul privat a atins deja nişte limite din cauza contextului rămas nemodificat. Vorbim despre infrastructură, vorbim despre transport, logistică, comunicaţii, educaţie – care se reflectă în capcana veniturilor medii- , despre tehnologie, unde într-adevăr avem câteva facilităţi fiscale şi cam atât, facilităţi fiscale care nu ne duc spre cercetare-dezvoltare, vorbim de fabricat de România în loc să vorbim de fabricat în România. Şi nu în ultimul rând, oferim condiţii mai bune în zona urbană, în timp ce calitatea vieţii pare să regreseze. La calitatea vieţii includ sistem de sănătate şi calitatea locuirii”, a mai spus Manea citat de Ziarul Financiar.

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

PoliticKelemen Hunor: Acest guvern rămâne şi va face treabă până în 2024. UDMR nu va vota nicio moţiune de cenzură

EconomieCristian Grosu: Săptămâna care modelează Europa și România ei

ExternAntonia Colibasanu: What the EU’s Green Deal Means for Europe and Russia

SocialAdrian Hatos, la dezbaterea despre meditații organizată de Societatea Academică din România

EvenimenteMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialTeodor Baconschi: D-ale pandemiei. Un final cu repetițieClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe