Adriana
Publicat în 1 martie 2017, 12:33 / 151 elite & idei

Sergiu Manea, despre realizarile BCR in 2016

Sergiu Manea, despre realizarile BCR in 2016
+ Observator

* Peste 10 miliarde euro, în depozitele BCR
* BCR şi-a diminuat rata creditelor neperformante de la 20,2% la 11,8 %
* Erste Group – cele mai bune rezultate din istorie
Un sfert din miliardul de euro obţinut ca profit, anul trecut, de sistemul nostru bancar vine de la Banca Comercială Română. BCR a anunţat, pentru 2016, un profit net de peste 1 miliard de lei (232,9 milioane euro), „susţinut de dezvoltarea afacerii şi de îmbunătăţirea continuă a calităţii portofoliului”.
Astfel, banca şi-a îmbunătăţit rezultatul financiar faţă de cel din 2015, când a profitul net a fost de 918,9 milioane lei (206,8 milioane euro), după o pierdere de 2,79 miliarde lei, în 2014.
Cele 37 de bănci au înregistrat, anul trecut, un profit total de circa 960 de milioane de euro, faţă de puţin peste 1 miliard de euro – profitul băncilor din 2015.
Sergiu Oprescu, preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), spune că 2016 este primul an de revenire la o profitabilitate operaţională reală, pe care nu o mai avusese de ceva timp sectorul bancar, mai ales că, după perioada de criză, „am avut o perioadă destul de lungă de «pierdere» în sistem”.
Anul trecut, BCR a înregistrat o eliberare netă de provizoane în valoare de 280 milioane lei (62,4 milioane euro), faţă de o eliberare netă de 73 milioane lei (16,4 milioane euro) în anul 2015, „ca urmare a eforturilor de rezolvare a portofoliilor de credite neperformante cuplate cu succesul măsurilor de îmbunătăţire a calitatăţii portofoliului”, după cum au anunţat reprezentanţii băncii.
Aceştia subliniază că rata creditelor neperformante (NPL) a fost de 11,8%, la 31 decembrie 2016, în scădere accentuată faţă de cea de la 31 decembrie 2015, de 20,2%. Această evoluţie a NPL a avuut loc „în pofida reducerii generale a portofoliului de credite determinată de recuperări, vânzări de portofolii NPL şi scoateri în afara bilanţului”, evidenţiază sursele citate, adăugând: „Rata de acoperire cu provizioane a NPL s-a cifrat la nivelul de 85,3%, aceasta situându-se la un nivel foarte bun, de 121%, incluzând valoarea garanţiilor”.
La finalul lui 2016, rata medie a creditelor neperformante înregistrată de sistemul bancar s-a cifrat la 9,46%, de la 13,51% în decembrie 2015.
* BCR: „În timp ce vânzările de credite de consum şi garantate au fost solide, în special datorită programului Prima Casă, vânzările de credite ipotecare standard au trenat din cauza legii «Darea în plată»”
Rezultatul operaţional înregistrat de BCR a fost de aproape 1,3 miliarde lei (289 milioane euro) cu 16,9% mai redus decât în anul precedent, din cauza veniturilor operaţionale mai mici cărora li s-au adăugat cheltuieli de inves-tiţii mai ridicate, în special cu infrastructura IT, conform comunicatului băncii.
Anul trecut, BCR a acordat clienţilor retail şi corporate credite noi în valoare de 8,8 miliarde lei, valoarea împrumuturilor acordate persoanelor fizice ridicându-se la 5,5 miliarde lei.
Reprezentanţii băncii au transmis că au fost înregistrate „vânzări solide de credite de consum şi garantate – în special datorită programului Prima Casă, în timp ce vânzările de credite ipotecare standard au trenat din cauza legii «Darea în plată»”.
Pe segmentul de finanţări acordate companiilor, BCR a acordat credite noi de 3,3 miliarde lei, în timp ce pentru co-finanţarea proiectelor care beneficiază de fonduri europene valoarea împrumuturilor date de Banca Comercială Română a depăşit 7,7 miliarde lei. Pe acest segment, banca deţine o cotă de piaţă de peste 30%.
Sergiu Manea, CEO BCR, a declarat: „Aş dori să evidenţiez două realizări simple ale BCR în anul 2016: în primul rând, am continuat să ne concentrăm pe clienţi şi afacerile cu aceştia, iar în al doilea rând am continuat să investim în infrastructura proprie pentru a oferi servicii mai conveniente, mai fiabile şi mai accesibile. Privind înainte, aceasta este strategia corectă pentru noi. Graţie unui acţionar majoritar devotat, ce ne-a sprijinit pe parcursul întregului ciclu economic, contăm în acest moment pe un bilanţ puternic şi o capitalizare solidă, care ne permit să extindem intermedierea financiară în întreaga ţară.
Suntem o bancă românească deţinută de un acţionar majoritar străin, iar acest fapt ne face cu atât mai mult un promotor al nevoii ca România să avanseze pe lanţul de valoare economică adăugată de la nivel global. Cheia pentru a face faţă acestei provocări se află mai presus de orice în încurajarea capitalului local şi internaţional să se acumuleze, să producă valoare şi să stimuleze potenţialul intelectual şi antreprenorial al României. În acest sens, vom fi un jucător activ, în cadrul tuturor iniţiativelor menite să dezvolte competitivitatea şi prosperitatea României, a declarat”.
* Depozite în creştere cu 13,2%
Veniturile nete din dobânzi au scăzut cu 10,3%, la circa 1,78 miliarde lei, iar cele din comisioane s-au diminuat cu 2,2%, la 708,9 milioane lei.
Rezultatul net din tranzacţionare a crescut cu 1,9%, la 314,3 milioane lei, în timp ce venitul operaţional a scăzut cu 6,7%, la aproximativ 2,86 miliarde lei.
Cheltuielile administrative generale, în 2016, au depăşit 1,5 miliarde lei, fiind mai mari cu 3,8% comparativ cu cele din 2015.
În acest context, raportul cost-venit a avansat la 54,8% în 2016, faţa de 49,2 % în 2015.
Rata de adecvare a capitalului conform standardelor locale se afla la nivelul de 21,8%, în decembrie 2016, „semnificativ peste cerinţele obligatorii ale Băncii Naţionale a României”, susţin reprezentanţii BCR, arătând că rata de adecvare a capitalului calculată în conformitate cu standardele de raportare IFRS a fost de 19,9%, în decembrie 2016.
„BCR îşi menţine în continuare rata de solvabilitate ridicată, dovedind astfel capacitatea şi angajamentul de susţinere a creşterii intermedierii financiare pentru persoane fizice şi clienţi corporate, consolidând şi mai mult capacitatea de generare a veniturilor din activităţile de bază”, conform surselor citate.
Acestea arată că depozitele de la clienţi au crescut cu 13,2%, la peste 48 de miliarde lei (10,62 miliarde euro) la 31 decembrie 2016, faţă de circa 42,63 miliarde lei (9,42 miliarde euro) la 31 decembrie 2015, „mulţumită dezvoltării pozitive a depozitelor retail şi corporate”.
Reprezentanţii BCR au transmis: „Depozitele clienţilor rămân principala sursă de finanţare a BCR, în timp ce banca beneficiază de surse de finanţare diversificate, incluzând compania mamă.
BCR se concentrează pe creditarea în lei, cu scopul de a inversa pe termen mediu şi lung mixul de valute din portofoliul de credite în favoarea monedei locale şi pentru a utiliza la maximum capacitatea puternică de auto-finanţare în lei”.
* Andreas Treichl: „Vom propune plata unui dividend de un euro pe acţiune către acţionarii noştri”
Erste Bank a încheiat anul trecut cu un profit net de 1,26 miliarde euro, acesta fiind cel mai bun rezultat din istorie, potrivit conducerii băncii.
Andreas Treichl, CEO Erste Group, a declarat: „Erste Group a obţinut, anul trecut, cele mai bune rezultate înregistrate vreodată. Am înregistrat un profit net de 1,26 miliarde de euro, datorită costurilor de risc mai mici determinate de o îmbunătăţire a calităţii activelor care a făcut ca rata creditelor neperformante să scadă la un nivel de sub cinci procente. Venitul operaţional s-a redus moderat, sub presiunea contextului caracterizat de dobânzi reduse, iar costurile operaţionale s-au majorat ca urmare a investiţiilor în sistemele IT şi în digitalizare. Creditarea a crescut la un nivel rezonabil, cu aproape 5 miliarde de euro credite nete nou acordate în 2016, în timp ce depozitele clienţilor – în total retail şi companii – au crescut cu peste 10 miliarde de euro. (…) Am reuşit să ne creştem de peste două ori baza de capital faţă de momentul declanşării crizei financiare globale, îmbunătăţindu-ne semnificativ indicele capitalului comun de rang 1, la 13,4% la finalul anului. Pe baza acestor rezultate bune, vom propune plata unui dividend de un euro pe acţiune către acţionarii noştri.
În 2017 şi anii următori ne vom concentra asupra investiţiilor care ne vor ajuta să înţelegem mai bine clienţii şi situaţia lor individuală, inclusiv printr-o gestionare inteligentă a datelor, şi ne vom preocupa să oferim servicii bancare cu adevărat personalizate şi relevante pentru ei”.
Venitulul net din dobânzi s-a diminuat cu 1,6%, ajungând la 4,37 miliarde euro, în principal pe fondul menţinerii contextului caracterizat de dobânzi reduse şi al scăderii semnificative a creditelor neperformante. „Această evoluţie nu a fost compensată integral de creşterea creditării”, susţin reprezentanţii băncii.
Venitul net din taxe şi comisioane s-a redus şi el, cu 4,2%, la 1,78 miliarde euro, reflectând un declin al venitului din creditare şi servicii de plăţi, precum şi un venit mai mic din operaţiuni cu valori mobiliare. Venitul net din tranzacţionare a crescut cu 29,6%, la 272,3 milioane euro. Astfel, venitul operaţional al Erste Bank a scăzut cu 1,2%, la 6,69 milioane euro.
Cheltuielile administrative generale au crescut la 4 milioane de euro, res-pectiv cu 4,1%, conform comunicatului Erste. Această evoluţie a determinat diminuarea profitului operaţional la 2,66 miliarde euro (-8,3%), raportul cost/venit situându-se la 60,2% (în creştere cu 57,1%).
Costurile nete cu provizioanele aferente activelor financiare au scăzut semnificativ, la 195,7 milioane euro, pe fondul scăderii semnificative a creditelor neperformante şi creşterii veniturilor din recuperarea creditelor deja amortizate în România şi Ungaria, au anunţat reprezentanţii băncii austriece.
Aceştia arată că rata creditelor neperformante s-a îmbunătăţit semnificativ, la 4,9%, rata de acoperire a creditelor neperformante majorându-se considerabil, la 69,1%.
Portofoliul de credite şi avansuri către clienţi (net) s-a majorat la 130,7 miliarde euro, depozitele crescut semnificativ – în special în Cehia, Austria şi România – la 138 miliarde euro.
* Erste Bank se bazează pe creşterea economică anticipată în Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, România, Croaţia, Serbia şi Austria
În acest an, reprezentanţii Erste Bank se bazează pe creşterea economică solidă anticipată în pieţele principale Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, România, Croaţia, Serbia şi Austria, pe menţinerea evaluării pozitive a profilului de risc al băncii şi pe reducerea semnificativă a taxei bancare din Austria.
Comunicatul băncii austriece consideră că pericolele acestui an sunt reprezentate de contextul marcat în continuare de dobânzi reduse, de ne-recurenţa unor efecte extraordinare precum vânzarea acţiunilor VISA şi de potenţialele până acum necuantificabile riscuri politice.
Sursele citate adaugă: „În 2017, evoluţia pozitivă a economiei ar trebui să se reflecte în rate de creştere (creştere reală a PIB-ului) cuprinse între 1,5% şi 4,5% în pieţele principale din ECE în care activează Erste Group. Toţi ceilalţi parametri economici sunt aşteptaţi să evolueze de asemenea semnificativ. Ratele şomajului ar urma să scadă în continuare – în Cehia şi Ungaria acestea sunt deja printre cele mai reduse din UE. Se estimează că inflaţia se va menţine la un nivel redus, iar poziţiile competitive puternice ar trebui să ducă din nou la excedente ale contului curent. Este de aşteptat ca situaţia fiscală şi nivelele datoriei publice să rămână la un nivel solid. Pentru Austria, în schimb, se estimează o creştere mai puţin dinamică, la o rată de 1,5%. Rata şomajului se aşteaptă să se stabilizeze în 2017 după ce a marcat o creştere în 2016. Per ansamblu, creşterea continuă să fie determinată de consumul intern în toate economiile, deşi se aşteaptă ca exporturile să aibă o contribuţie pozitivă în majoritatea ţărilor. În acest context, Erste Group se aşteaptă la o creştere de 4-6% a creditării nete, care este necesară pentru a compensa presiunea pe marjă rezultată din reinvestirea în obligaţiuni suverane în actualul context marcat de rate reduse ale dobânzii. Îmbunătăţirea semnificativă a calităţii activelor are de asemenea un impact negativ asupra veniturilor nete din dobânzi. Cu fiecare reducere suplimentară a portofoliului de credite neperformante – cauzată pe de o parte de vânzările de credite neperformante dar şi de îmbunătăţirea calităţii portofoliului – venitul net din dobânzi va scădea pe fondul unui efect de «unwinding» mai redus. Per ansamblu, Erste Group se aşteaptă ca, în cel mai bun caz, să poată menţine venitul net din dobânzi la un nivel stabil în 2017. Dacă mediul ratelor de dobândă rămâne neschimbat, un declin moderat ar putea fi însă posibil”.
Este de aşteptat ca a doua componentă cheie, venitul net din taxe şi comisioane, să rămână în 2017 la aproximativ acelaşi nivel ca în anul precedent. Un impuls pozitiv ar trebui să fie dat de creşterea anticipată a cererii de credite şi dinamica mediului economic.
Venitul operaţional ar trebui să rămâ-nă stabil în 2017 sau să scadă marginal, în cazul în care creşterea creditării va fi sub nivelul estimat. Cheltuielile operaţionale sunt aşteptate să crească cu 1-2% în 2017. Această creştere a costurilor va fi în principal determinată de investiţiile în IT necesare pentru a asigura viitoarea competitivitate a Erste Group şi de măsurile impuse de cerinţele de reglementare.

http://www.bursa.ro/banca-comerciala-romana-profit-de-1-miliard-de-lei-in-2016-un-sfert-din-profitul-sistemului-banca…&s=banci_asigurari&articol=318094.html

Ultima ora:

ObservatorOvidiu Nahoi: România, în fața unei șanse istorice. Putem face saltul spre dezvoltare?

PoliticOvidiu Nahoi: România, în fața unei șanse istorice. Putem face saltul spre dezvoltare?

EconomieDaniela Şerban: Cum va merge bursa

ExternAndreea Paul: Industria 6.0. O lecție de viziune finlandeză

SocialSorin Cîmpeanu, ales preşedinte al Agenţiei Universitare a Francofoniei

EvenimenteAntonia Colibășanu, la lansarea volumului ‘Pandemia si Economia – Ce urmează?’ de acad. D. Daianu

CulturaMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

EditorialRadu Craciun: Teoria absurduluiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe