Adriana
Publicat în 2 octombrie 2017, 16:04 / 218 elite & idei

Sergiu Manea: Legea holdingului fiscal care ar trebui adoptată cât mai repede

Sergiu Manea:  Legea holdingului fiscal care ar trebui adoptată cât mai repede
+ Observator

26% dintre companiile din România au o cifră de afaceri ZERO, 42% nu au niciun angajat, iar 100.000 de întreprinderi sau 16% din totalul companiilor din România, îndeplinesc toate cele trei criterii cumulate, respectiv capital negativ, cifră de afaceri zero și niciun angajat, potrivit unui raport al Băncii Centrale.

Companii care se află într-o situație “atipică”, aşa cum a denumit-o BNR, nu pot lua credite de la bancă, acesta fiind și unul dintre motivele pentru care intermedierea bancară în România este la un nivel scăzut.

Președintele Raiffeisen Bank România, Steven van Groningen, consideră că este ceva normal în orice societate ca nu toate firmele să aibă succes la început, dând exemplu cazul mai multor antreprenori de succes din SUA care au dat faliment cu primele lor companii.

“Problema cu România este că trebuie să ne hotărâm odată ce vrem. Pe cine vrem să sprijinim? Cei care produc sau cei care nu produc? Ce facem cu cei care au datorii și nu pot plăti?”, a spus Steven van Groningen. El a adăugat că este normal ca unele firme să intre în insolvență, însă acționarii trebuie să aibă acces la un proces care este eficient și rapid de deblocare a resurselor prin insolvență sau faliment. “Din păcate, însă, procedurile de insolvență în România durează foarte mult și este un proces foarte costisitor și în multe cazuri nu se recuperează foarte mult la sfârșit”, a precizat președintele Raiffeisen Bank România, în cadrul unui seminar organizat de Consiliul Concurenței și Consiliul Patronatelor Bancare din România.

Antreprenoriat ridicat= sucuces!

La rândul său, Sergiu Manea, președintele executiv al BCR, a vorbit despre crearea unei culturi antreprenoriale sustenabile în România și în acest sens a oferit ca exemplu poveștile de succes ale antreprenorilor români. “Țările cu o cultură antreprenorială și cu o reprezentare mare a antreprenoriatului în crearea de Produs Intern Brut sunt țări de succes. Datoria tuturor decidenților este să creeze un context în care antreprenorii români să poată să aibă succes și nu să se zbată să supraviețuiască”, a spus Sergiu Manea.

În opinia acestuia, un pas important în acest sens este legea holdingului fiscal care ar trebui adoptată cât mai repede. De asemenea, este nevoie de crearea unui sistem de fiscalitate cât mai simplu, clar și predictibil, la fel de important fiind și crearea unui context la nivel macroeconomic, respectiv infrastructură, educație și calitatea vieții.
http://www.bankingnews.ro/antreprenori-companii-steven-van-groningen-sergiu-manea.html

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

PoliticKelemen Hunor: Acest guvern rămâne şi va face treabă până în 2024. UDMR nu va vota nicio moţiune de cenzură

EconomieCristian Grosu: Săptămâna care modelează Europa și România ei

ExternAntonia Colibasanu: What the EU’s Green Deal Means for Europe and Russia

SocialAdrian Hatos, la dezbaterea despre meditații organizată de Societatea Academică din România

EvenimenteMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialTeodor Baconschi: D-ale pandemiei. Un final cu repetițieClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe