OraNoua.ro
Publicat în 22 noiembrie 2017, 18:37 / 397 elite & idei

Sergiu Manea: Volatilitatea cursului de schimb, indusă de zgomot; nu există niciun dezastru pe piața de schimb valutar

Sergiu Manea: Volatilitatea cursului de schimb, indusă de zgomot; nu există niciun dezastru pe piața de schimb valutar

Volatilitatea cursului de schimb pe care o vedem este foarte mult indusă de zgomot, iar dacă privim la alte economii emergente o să observăm volatilități mult mai ample, a declarat, marți, președintele executiv al Băncii Comerciale Române, Sergiu Manea, care a subliniat că nu există niciun dezastru pe piața de schimb valutar.

„Volatilitatea cursului de schimb pe care o vedem astăzi este foarte mult indusă de zgomot. Este de fapt un zgomot. Vorbim de o depreciere a cursului de schimb cu 1%, în condițiile în care monedele piețelor emergente din țările din jurul nostru, ca să nu mai vorbim de piețele emergente puțin mai emergente decât noi, și vă invit să vă uitați la Turcia, vă invit să vă uitați la Brazilia, nu o să vorbesc de nordul Africii, fluctuează în amplitudini mult mai mari de 1%. Dacă o să ne uităm la prețurile coșului de bunuri și servicii din România, care probabil va atinge, conform afirmațiilor Băncii Centrale de la ultima ședință de politică monetară, o progresie de 3-3,5% pe an undeva în trimestrul I — trimestrul II al anului viitor, dacă nu mă înșel, o să vedem că în acest context vorbim de o depreciere a monedei naționale de 1%. Deci, înainte să publicăm cu litere foarte mari ‘dezastru pe piața de schimb valutar’ și așa mai departe, ar trebui să punem lucrurile în perspectivă. Nu există niciun dezastru pe piața de schimb valutar”, a spus Sergiu Manea, la o conferință organizată de ALB România.

În ceea ce privește rata de referință a dobânzii, reprezentantul BCR a apreciat că aceasta a avut „o evoluție agresivă”. Astfel, rata de referință a fost de 4%, a coborât la 0,5% și la 1% și s-a crezut că acela este noul „normal”.

La rândul său, președintele Alpha Bank, Sergiu Oprescu, a atras atenția asupra faptului că majorarea ROBOR ar putea duce la descurajarea ritmului de creditare.

„Creșterea dobânzii de bază într-un mediu în care dobânda de bază intră în calculul dobânzii generale pentru creditare este un factor de încetinire a ritmului de creditare. Este indubitabil faptul că o creștere de la un ROBOR de 0,8% la un ROBOR de 2% va duce în mod automat la o calificare a unui nivel mai redus de credit pe persoană și, ca atare, va descuraja, într-o anumită proporție — trebuie văzut în ce proporție—, dar va descuraja într-o anumită proporție ritmul de creditare care se accelerase în ultima perioadă”, a spus Sergiu Oprescu.

Însă, Oprescu a subliniat că „nu este neapărat un lucru negativ aceasta”.

De asemenea, în opinia lui, nici comunicarea din ultima perioadă nu este un lucru negativ, pentru că, atât clienții, cât și întreg mediul de afaceri, conștientizează un risc despre care s-a discutat de ceva timp.

Ultima ora:

ObservatorMarco Badea: David Popovici a reușit! A devenit campion mondial la 100 de metri liber și atinge la doar 17 ani o performanță neegalată timp de 49 de ani

PoliticMarco Badea: 119 de zile de când Vladimir Putin a început războiul în Ucraina

EconomieSergiu Manea: Gândirea digitală înseamnă inclusiv să recunoşti foarte repede când eşti pe o cale greşită şi să înveţi din asta | Conferinţa Microsoft Envision România

ExternCristian Unteanu: Care este statutul exact al „luptătorilor străini” din Ucraina? Sunt şi români printre ei?

SocialSorin Ioniţă: Misiunea statului în lumea civilizată e să se ocupe de mediocrităţi ca mine, nu de genii

EvenimenteCiprian Stanescu: Despre economie circulara pe termen lung

CulturaMireille Rădoi: Studii despre Imperiul Bizantin la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

EditorialAlexandru Grumaz: IAR Ghimbav a jucat la două capete în ceea ce privește elicopterele Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe