OraNoua.ro
Publicat în 6 iunie 2012, 16:22 / 529 elite & idei

Sever Voinescu, despre uninominal si politicile economice ale noului Guvern

Sever Voinescu, despre uninominal si politicile economice ale noului Guvern
Invitat la „Interviurile 2+1” ale Evenimentul Zilei, Sever Voinescu, purtătorul de cuvânt al PDL, spune că Viorel Hrebenciuc vorbeşte prin gura lui Victor Ponta despre organizarea alegerilor parlamentare mai devreme, în luna octombrie. Dincolo de faptul că propunerea este neconstituţională, Voinescu apreciază că declanşarea procedurilor de devansare a scrutinului este sinucigaşă pentru actualul premier.

Evenimentul zilei: Domnule Sever Voinescu, ce părere aveţi despre propunerea de devansare a alegerilor generale pentru luna octombrie, lansată de premierul Victor Ponta?
Sever Voinescu: Întâi că asta nu e ideea dlui. Ponta, e ideea dlui. Hrebenciuc. În spaţiul public asta e cronologia reală. Eu cred că este o temă falsă, de care dl. Ponta se foloseşte în perioada asta pentru că dl. Ponta are de răspuns câtorva întrebări cărora nu le dă răspuns.

În primul rând, e nelămurită provestea cu Grăjdan, ISC şi dosarul Adrian Năstase şi felul brutal în care Ponta a încercat să manipuleze Justiţia. E complet nelămurită povestea cu Daniel Constantin la Agricultură, care îl protejează pe Dan Voiculescu şi interesele financiare ale acestuia. Încă nu are un ministru al Educaţiei.

În fine, în materie de politici economice, dl, Ponta, în afară de a inventa noi taxe, nu pare a putea altceva. Or, când eşti în situaţia asta, te învaţă strategii sau ăştia mai bătrâni, aşa, şi mai hârşiţi, ca dl. Hrebenciuc, te învaţă să lansezi fumigene.

Dincolo de asta, este o imposibilitate constituţională, de aia spun că e o manevră de genul ăsta. Şi dl. Hrebenciuc ştie Constituţia. Şi ştie bine că mâine, dacă toate partidele s-ar întâlni şi ar decide, într-o voioasă unanimitate, să ne dăm toţi demisiile, Parlamentul e încă în lucru. Nu se pot organiza alegeri. Constituţia României, şchioapă cum e- şi în privinţa asta e- prevede o singură cale pentru a ajunge la anticipate: un guvern care pică, apoi două guverne care sunt respinse şi aşa mai departe.

Ce ar avea USL de câştigat? Să evite o erodare la guvernare?
Eu sunt convins că în mintea lor e şi asta. Vara asta va fi foarte grea din punct de vedere economic. Oamenii, în toamnă, vor vedea o realitate economică dură. Este limpede că Victor Ponta nu ştie să joace sportul ăsta, nu ştie să guverneze în vremuri grele. Şi atunci ei vor alegeri generale cât mai repede, pentru a profita de acest val de simpatie, pe care un guvern nou ales îl are în primele luni. Nu cred că ei nu ştiu că e imposibilă povestea asta, dar o pun în discuţie pentru a o manipula într-un fel sau altul.

Doar că nu putem să înfrângem Constituţia prin voinţa noastră politică. Această propunere este expresia unui fel de a face politică pe lângă lege. De fapt, ce ne spune dl. Hrebenciuc prin gura dlui Ponta? «Băieţi, nu cotează ce se spune în Constituţie. Dacă noi ne înţelegem între noi şi mergem mucles, atunci, domle, e bine. Hai, vedem şi cu Băsescu, hai să ne înţelegem toţi, dă-o-ncolo de Constituţie şi mergem înainte!». Sunt oameni care exaltă voinţa politică, spun că voinţa politică e supremă. Nu! Legile sunt supreme, Constituţia este supremă, oricâtă voinţă politică am avea noi toţi nu putem scurta durata mandatului acestui Parlament decât prin această formă.

Acum, dacă dl. Ponta vrea să intre în acest circ, şi anume să-şi expună guvernul unei moţiuni de cenzură care îl dărâmă, după care vin două propuneri – găseşte el un iepuraş-doi care vor să se joace de-a primul-ministru, pe care ei îi propun, ei îi pică, eu cred că noi am da cu drag voturile, dacă Ponta vrea să se sinucidă.

Adică să ceară un vot negativ la câteva luni după învestire. Ce o să înţeleagă alegătorii?
Mi-e greu să cred că oamenii vor aprecia drept serioasă o atitudine de genul acesta, de mică şuşă politică, de mic aranjament politicianist. Toţi economiştii ne spun că al doilea val de recesiune se vede la orizont. Momentul e foarte dificil. Gândiţi-vă ce ar înţelege pieţele financiare internaţionale. Ponta habar n-are de lucrurile astea. Probabil că în meciurile de tenis pe care le joacă cu Florin Georgescu acesta ar trebui să-i spună lucrurile astea.

Marii actori ai pieţelor financiare au informaţii foarte scurte şi lapidare din România. De exemplu, în toată povestea asta cu taxa de solidaritate, ei primesc informaţia că în România se pune o nouă taxă pe veniturile mari. Gândiţi-vă că aceşti oameni primesc mâine următoareaa ştire: „partidul lui Ponta i-a dărâmat guvernul lui Ponta”. Atât. Nu jocul lui Hrebenciuc, nu tactica supraelaborată… Ar fi o inconştienţă şi o dovadă de neseriozitate şi o dovadă de lipsă de patriotism în momentul de faţă să fii prim-ministru şi să te pretezi la jocuri de genul acesta.

AICI VIDEO + interviul integral

Citiţi mai mult: INTERVIURILE 2+1. Sever Voinescu (PDL): „USL ne spune «dacă ne înţelegem şi mergem mucles, dă-o-ncolo de Constituţie»”

Ultima ora:

ObservatorCsibi Magor: Cele mai nesănătoase culturi sunt cele care cer oamenilor nesănătoși să performeze zi de zi

PoliticDan Mihalache: Am primit săptămâna trecută delegația consiliului local Baia Mare

EconomieVictor Negrescu: Deficitul bugetar va fi mai scăzut decât cel prognozat de CE

ExternGrațian Mihăilescu: Alte 23 de orașe au primit Mission Label la Bruxelles

SocialCsibi Magor: Cele mai nesănătoase culturi sunt cele care cer oamenilor nesănătoși să performeze zi de zi

EvenimenteVictor Vevera: ICI București a sărbătorit alături de Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) 110 ani de la înființarea acestuia, prin lansarea NFT-ului „110 ani de Olimpism în România”

EditorialAlexandru Grumaz: Noua hartă strategică a Europei

CulturaCristina Popescu: Anul Avram Iancu, 200 de ani de la naștere



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe