OraNoua.ro
Publicat în 1 mai 2013, 07:53 / 192 elite & idei

Sorin Chelmu a participat la reuniunea Confederația Asociațiilor Țărănești din România – CATAR

Sorin Chelmu a participat la reuniunea Confederația Asociațiilor Țărănești din România – CATAR

Cu ocazia conferinţei de lansare a primului for național reprezentativ pentru fermele mici și gospodăriile țărănești din România – Confederația Asociațiilor Țărănești din România – CATAR, Sorin Chelmu, secretarul general adjunct al Ministerului Agriculturii, a declarat că și-ar dori să devină membru onorific al acestei confederaţii, pentru că a „susținut dintotdeauna partea agricultorilor”, relateaza publicatia Recolta.

Mai mult, Chelmu a afirmat că nu mai este dispus să i se facă reclamă mediului rural românesc nici de către prințul Charles și nici de către altcineva, ci satul românesc să rămână „așa cum îl știe”. Totodată, oficialul Ministerului Agriculturii a declarat că nu vrea ca mediul rural de la noi să fie păstrat în secolul XVI, dar realitatea să fie a secolului XXII.

Sergiu Sorin Chelmu vrea să trecem de la subzistență și semisubzistență la clasa de mijloc în mediul rural. În viziunea sa, populația de la sate este îmbătrânită și nu există înlocuitori. Marea temere a secretarului general adjunct al MADR este ca România să nu devină o a doua Spanie, în care mediul rural a fost umplut cu străini – algerieni, spanioli, chiar și români, oameni care și-au adus cu ei propriile tradiții.

„(…) Am intrat dintr-o tranziție est-europeană, dintr-un Balcani bizantinizat, (…) cu influențe orientale majore, într-o criză financiară, într-una economică, iar acum suntem într-o criză agroalimentară. (…) Va trebui să trecem de la ferma asta de subzistență sau semisubzistență și să creăm clasa de mijloc în mediul rural. Din păcate însă, avem o medie de vârstă de 57 de ani în spațiul rural românesc. Gândiți-vă că, în 10 ani, va dispărea și această populație. Cu ce-o înlocuim? (…) În Spania au pus în loc marocani, algerieni, români etc. Fiecare vine cu cultura sa, tradiții, obiceiuri… ne pierdem substanța, cea a națiunii române. Cred că ăsta este motivul pentru care vă spun că (…) sunt alături de dumneavoastră și vă voi și susține, pentru că vreau ca spațiul rural românesc să rămână acela pe care îl știm noi. Nu vreau să-mi facă reclamă nici prințul Charles, nu vreau să-mi facă reclamă nimeni. Nu vreau să mă păstrez în secolul XVI, dar să fiu în secolul XXII în spațiul rural românesc”, a declarat Sergiu Sorin Chelmu.

Nu o dată, în cadrul alocuțiunii sale rostite, oficialul MADR a solicitat expres conducerii CATAR să i se acorde titlul de membru onorific al acestei Confederaţii. Chelmu a motivat dorința sa prin faptul că a fost mereu de partea agricultorilor, cu capacități limitate de organizare.

„Aș fi mândru să fiu membru onorific al CATAR-ului. De când sunt în administrația publică, am susținut întotdeauna partea agricultorilor, singura structură din filiera asta a produsului care nu este organizată. Procesatorii au fost foarte bine organizați, și-au văzut interesele lor, consumatorii sunt protejați, singurii care n-au fost organizați sunt fermierii”, a conchis Sergiu Sorin Chelmu citat de Recolta.eu.

Ultima ora:

ObservatorHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmpla

PoliticLudovic Orban: La nivelul primăriilor este nevoie de o reechilibrare a bugetelor locale

EconomieSilviu Cerna: Pericolele populismului macroeconomic

ExternClara Volintiru: Taking stock of ‘election season’ in the Eastern Partnership countries

SocialCiprian Negură: Micro-sesiune marca Skills Of The Future

EvenimenteIon M.Ioniţă, Iulian Fota: Dezbatere Historia Live – Rusia şi Turcia în Nagorno-Karabah, consecinţele războiului

CulturaCristina Popescu: Nuduri în pictura românească

EditorialHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmplaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe