OraNoua.ro
Publicat în 6 septembrie 2017, 17:57 / 327 elite & idei

Sorin Cîmpeanu: Nu aș vrea ca elevilor de clasa a V-a să li se atribuie numele ‘generație de sacrificiu’

Sorin Cîmpeanu: Nu aș vrea ca elevilor de clasa a V-a să li se atribuie numele ‘generație de sacrificiu’

Deputatul Sorin Cîmpeanu a atras atenția, miercuri, asupra situației elevilor de clasa a V-a, care urmează să studieze dintr-un compendiu introductiv pe parcursul primelor opt săptămâni din primul semestru, după ce au fost depuse contestații la mai multe manuale școlare.

El a declarat, într-o conferință de presă, că în ce privește clasa a V-a, dintr-un total de 108 programe școlare, în cadrul licitației au fost ofertate doar 27 de manuale. De asemenea, dintre acestea, două oferte au fost neeligibile, iar în prezent 18 contestații sunt în derulare.

„Șapte manuale sunt existente pentru copiii de clasa a V-a. Reamintesc, copiii de clasa a V-a sunt cei care au avut neșansa lipsei manualelor și în clasa I, și în clasa a II-a, și a III-a și a IV-a din păcate. Nu aș vrea să li se atribuie numele ‘generație de sacrificiu’. (…) Cele 18 manuale contestate sunt manuale de limba română, matematică, istorie, geografie, biologie — sunt manuale de tiraj mare, care sunt interesate economic. Din păcate, până când nu se va reglementa acest aspect, situația — o spun cu toată răspunderea — va continua, și va continua să fie plătită de către toți copiii, de către noile generații”, a subliniat Sorin Cîmpeanu.

El a reamintit că, în urmă cu doi ani, din poziția de ministru al Educației, a stabilit că termenul pentru realizarea programelor școlare pentru clasele V — VIII este noiembrie 2016, pentru a lăsa la dispoziție aproape un an în vederea derulării licitațiilor, astfel încât în septembrie 2017 să existe manuale în școli.

„Această decizie a fost prorogată pentru martie 2017. Din acel moment am spus public și o repet: din păcate, a devenit imposibilă existența manualelor la începutul anului școlar. Indiferent cine ar fi venit ministru, indiferent cine ar fi gestionat procesul, acest lucru a devenit imposibil prin această prorogare”, a arătat el.

Totodată, Cîmpeanu a declarat că susține limitarea numărului de manuale alternative, printr-un sistem concurențial în ceea ce privește autorii.

„Mulți colegi nu sunt de acord cu mine, dar eu o spun: având multe manuale, vei fi obligat să alegi și manuale de calitate mai slabă. (…) Pe această bază, soluția ar fi un număr limitat de variante de manual, care să constituie o referință. Ele să fie revizuite atât cât este necesar, pe baza unor programe școlare, care trebuie să corespundă celor opt competențe cheie, valabile la nivel internațional”, a declarat fostul ministru.

Deputatul a opinat că, după conceperea programelor școlare, ar trebui organizat un concurs de autor pentru cel mai bun manual, pentru fiecare disciplină, urmând ca tipărirea să o facă fie Monitorul Oficial, fie Editura Didactică și Pedagogică.

„O lege a manualului școlar este singura care poate să rezolve această problemă, este singura care poate să transforme manualul școlar — așa cum mie mi se pare corect — într-un bun de interes național, diferit de o cutie de detergent sau o sticlă de apă. Din păcate, trebuie să mai știm că sistemul educației este un sistem inerțial, că schimbările nu se fac peste noapte, că nu poți să introduci manuale și programe noi tuturor elevilor în același timp, pentru că elevii de clasa a IX-a învață după un manual care trebuie să țină seama de ce au învățat ei în primele opt clase”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe