OraNoua.ro
Publicat în 28 iunie 2017, 17:37 / 619 elite & idei

Sorin Cîmpeanu: Pledez pentru reprezentarea mediului academic în Parlament

Sorin Cîmpeanu: Pledez pentru reprezentarea mediului academic în Parlament

Președintele Consiliului Național al Rectorilor, Sorin Cîmpeanu, pledează pentru reprezentarea mediului academic în Parlament, având ca scop ridicarea nivelului de cunoaștere a problematicii specifice în acest domeniu.

„Dacă legislația se va schimba, sigur, fiecare va trebui să facă o alegere: ori rămâi rector, ori mergi în Parlament. Dacă nu, și că se schimbă și că nu se schimbă, eu pledez pentru reprezentarea mediului academic în Parlament care să aibă drept consecință ridicarea nivelului de cunoaștere a problematicii specifice și să nu mai auzim tot felul de …. adevărate perle care se rostesc de la cine te aștepți mai puțin prin Parlament”, a spus el, în cadrul unui eveniment privind învățământul superior, organizat de Societatea Academică Română și Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România.

Sorin Cîmpeanu a precizat că ar fi de acord ca lucrările de licență, de disertație, dar și cele de doctorat să fie publice.

„Legislația în momentul de față prevede că lucrările de licență se păstrează cinci ani după care nu mai spune ce se întâmplă cu ele. Unele universități le păstrează în continuare, altele le distrug. Cele mai multe cred că le păstrează în continuare. (…) Dincolo de decizia de transparență este vorba de capacitatea administrativă. Mai mult, peste toate acestea este o problemă de decizie. Eu aș fi de acord să se publice lucrările de licență, de disertație, lucrările de doctorat — toate în egală măsură. Să fie publice. În momentul în care încerci să ridici pe platformă (n.r. — o lucrare) din domeniul ingineriei este cu totul și cu totul altceva, tehnic vorbind, decât a ridica pe platformă o lucrare din domeniul socio-uman care este un lucru mult mai simplu. (…) Există o rezistență la publicarea lucrărilor de licență nu atât din partea universităților, cât din partea studenților și a cadrelor didactice care îndrumă”, a susținut președintele CNR.

El a afirmat că anual se realizează aproximativ 3.000 de teze de doctorat și peste 100.000 de lucrări de licență.

Consilierul de stat în cadrul Administrației Prezidențiale Ligia Deca a arătat că nu este o problemă privind publicarea tezelor.

„În ceea ce privește publicarea tezelor nu cred că este o problemă. Am terminat un doctorat în străinătate unde până când nu urcam singură teza în format final cu coperta aprobării de către comisia de evaluare pe platforma universității nu primeam diploma, era foarte simplu, era o procedură acolo. Nu cred că este o problemă de capacitate, este vorba doar de schimbarea procedurilor în așa fel încât să încurajăm asta pentru teza de doctorat, nu dau alte exemple”, a spus Deca.

Ultima ora:

ObservatorCsibi Magor: Cele mai nesănătoase culturi sunt cele care cer oamenilor nesănătoși să performeze zi de zi

PoliticDan Mihalache: Am primit săptămâna trecută delegația consiliului local Baia Mare

EconomieVictor Negrescu: Deficitul bugetar va fi mai scăzut decât cel prognozat de CE

ExternGrațian Mihăilescu: Alte 23 de orașe au primit Mission Label la Bruxelles

SocialCsibi Magor: Cele mai nesănătoase culturi sunt cele care cer oamenilor nesănătoși să performeze zi de zi

EvenimenteVictor Vevera: ICI București a sărbătorit alături de Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) 110 ani de la înființarea acestuia, prin lansarea NFT-ului „110 ani de Olimpism în România”

EditorialAlexandru Grumaz: Noua hartă strategică a Europei

CulturaCristina Popescu: Anul Avram Iancu, 200 de ani de la naștere



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe