Adriana
Publicat în 6 decembrie 2017, 15:23 / elite & idei

Sorin Cucerai, despre ideea de a redenumi Piața Victoriei

Sorin Cucerai, despre ideea de a redenumi Piața Victoriei
+ Observator

Bun, ideea de a redenumi Piața Victoriei e proastă, asta e clar. La urma urmei, piața respectivă e numită așa pentru a onora victoria în războiul de independență.

Pe de altă parte însă, ideea de a onora public memoria Regelui Mihai prin redenumirea unui spațiu important al orașului e întrutotul binevenită. Vorbim totuși despre un șef de stat care s-a opus, riscându-și libertatea sau viața, ambelor totalitarisme, și care a susținut constant democrația.

În București, există un singur spațiu public asociat direct, la fel ca Regele Mihai, cu opoziția față de totalitarism și cu credința în democrație. Un spațiu public în care oamenii și-au riscat libertatea sau viața pentru a se opune totalitarismului și pentru a susține democrația. Un spațiu public în care Regele Mihai a fost întotdeauna acasă. Un spațiu public care și-a spus sieși „Piața Tien An Men II” și, simultan, „Kilometrul zero al democrației”. Un spațiu public care poartă un nume neutru, un nume care nu văd de ce n-ar putea fi schimbat.

Redenumirea Pieței Universității în Piața Regele Mihai ar fi un omagiu pe care revoluționarii din 1989, protestatarii din 1990 și Regele Mihai și l-ar aduce reciproc. Ar fi locul perfect în care ne-am putea reîntâlni în perpetuitate cu ei și cu el, cu toții împreună.

Asta e ce cred eu, cel puțin.

 

Ultima ora:

ObservatorMarius Dunca: Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene (UE) reprezintă un test dacă societatea românească are capacitatea să pună în valoare identitatea naţională

PoliticKelemen Hunor si Viktor Orban au discutat despre susținerea etnicilor maghiari din România

EconomieSorin Ioniţă: Trăiască România decolonizată! Câţi bani UE pierdem în Anul Centenarului

ExternCristian Unteanu: „Chestiunea Ierusalimului“ amorsează revolta lumii arabe. Şi nu numai

EvenimenteDorin Chirtoacă, la funeraliile Regelui Mihai

CulturaCristina Popescu: In memoriam, Regele Mihai I (1921-2017)

SocialBogdan Gavrilă: Reformarea clasei politice nu se poate face cu miniștrii de acum 10 ani

MoldovaCristian Unteanu: De la Chişinău, Dodon brodează mai departe pe scenariul anti-românescClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe