Adriana
Publicat în 6 decembrie 2017, 15:23 / 7 elite & idei

Sorin Cucerai, despre ideea de a redenumi Piața Victoriei

Sorin Cucerai, despre ideea de a redenumi Piața Victoriei
+ Observator

Bun, ideea de a redenumi Piața Victoriei e proastă, asta e clar. La urma urmei, piața respectivă e numită așa pentru a onora victoria în războiul de independență.

Pe de altă parte însă, ideea de a onora public memoria Regelui Mihai prin redenumirea unui spațiu important al orașului e întrutotul binevenită. Vorbim totuși despre un șef de stat care s-a opus, riscându-și libertatea sau viața, ambelor totalitarisme, și care a susținut constant democrația.

În București, există un singur spațiu public asociat direct, la fel ca Regele Mihai, cu opoziția față de totalitarism și cu credința în democrație. Un spațiu public în care oamenii și-au riscat libertatea sau viața pentru a se opune totalitarismului și pentru a susține democrația. Un spațiu public în care Regele Mihai a fost întotdeauna acasă. Un spațiu public care și-a spus sieși „Piața Tien An Men II” și, simultan, „Kilometrul zero al democrației”. Un spațiu public care poartă un nume neutru, un nume care nu văd de ce n-ar putea fi schimbat.

Redenumirea Pieței Universității în Piața Regele Mihai ar fi un omagiu pe care revoluționarii din 1989, protestatarii din 1990 și Regele Mihai și l-ar aduce reciproc. Ar fi locul perfect în care ne-am putea reîntâlni în perpetuitate cu ei și cu el, cu toții împreună.

Asta e ce cred eu, cel puțin.

 

Ultima ora:

ObservatorKlaus Iohannis, către Guvern: Ce aveţi de gând cu Pilonul II de pensii? Mai aveţi bani de pensii?

PoliticKelemen Hunor: Reacție surprinzătoare a lui Kelemen Hunor. De partea cui se poziționeaza UDMR în conflictul dintre președinte și premier

EconomieSilviu Cerna – Rolul economic al statului: O veche problemă rămasă deschisă

ExternIulian Chifu: Dă Orientul Mijlociu peste noi cu acceleratul

EvenimenteMircea Geoană: La mila sorţii şi la pomana împrejurărilor externe?

CulturaMireille Rădoi: Lansarea unui volum eveniment ce reconsideră „Eroinele României Mari” la BCU „Carol I”

SocialRaed Arafat: 41% din maşinile de pompieri pentru intervenţii la incendii au o vechime mai mare de 30 de ani

MoldovaCristian Unteanu: De la Chişinău, Dodon brodează mai departe pe scenariul anti-românescClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe