Adriana
Publicat în 6 decembrie 2017, 15:23 / 183 elite & idei

Sorin Cucerai, despre ideea de a redenumi Piața Victoriei

Sorin Cucerai, despre ideea de a redenumi Piața Victoriei
+ Observator

Bun, ideea de a redenumi Piața Victoriei e proastă, asta e clar. La urma urmei, piața respectivă e numită așa pentru a onora victoria în războiul de independență.

Pe de altă parte însă, ideea de a onora public memoria Regelui Mihai prin redenumirea unui spațiu important al orașului e întrutotul binevenită. Vorbim totuși despre un șef de stat care s-a opus, riscându-și libertatea sau viața, ambelor totalitarisme, și care a susținut constant democrația.

În București, există un singur spațiu public asociat direct, la fel ca Regele Mihai, cu opoziția față de totalitarism și cu credința în democrație. Un spațiu public în care oamenii și-au riscat libertatea sau viața pentru a se opune totalitarismului și pentru a susține democrația. Un spațiu public în care Regele Mihai a fost întotdeauna acasă. Un spațiu public care și-a spus sieși „Piața Tien An Men II” și, simultan, „Kilometrul zero al democrației”. Un spațiu public care poartă un nume neutru, un nume care nu văd de ce n-ar putea fi schimbat.

Redenumirea Pieței Universității în Piața Regele Mihai ar fi un omagiu pe care revoluționarii din 1989, protestatarii din 1990 și Regele Mihai și l-ar aduce reciproc. Ar fi locul perfect în care ne-am putea reîntâlni în perpetuitate cu ei și cu el, cu toții împreună.

Asta e ce cred eu, cel puțin.

 

Ultima ora:

ObservatorClaudiu Butacu: România nu poate lipsi de la Solar Decathlon!      

PoliticAntal Lorant: Yesterday we discussed and voted on an important law!

EconomieDaniela Șerban: Companiile incluse în BET AeRO vor fi punctate din acest an pentru interacțiunea cu investitorii, prin indicatorul VEKTOR

ExternMarco Badea: 84 de zile de când a început războiul pornit de Vladimir Putin în Ucraina

SocialAndreea Paul: Meseriile viitorului pentru copilul meu

EvenimenteVictor Vevera: ICI București a organizat prima ediție a conferinței internaționale în domeniul diplomației cibernetice – „Building global digitalisation: creating trust & security through cyber diplomacy”

CulturaDan Mircea Cipariu: Blues & poetry performance, în spațiul La Cave de Bucarest

EditorialMihai Anghel: Domeniile regale ale sufletuluiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe