Adriana
Publicat în 15 noiembrie 2016, 16:54 / 87 elite & idei

Sorin Cucerai, despre urbanul mare in alegerile electorale

Sorin Cucerai, despre urbanul mare in alegerile electorale
+ Observator

Urbanul mare – electoratul rămas fără reprezentare politică
Avantajul strategic al opoziției anti-pesediste, din 1992 și până relativ recent, l-a constituit controlul pe care îl avea asupra urbanului mare. Asta îi permitea să câștige alegerile din când în când și să mențină suficientă presiune pe PSD când pierdea.
PNL a pierdut controlul asupra urbanului mare, s-a văzut și la locale. Acum îl va pierde și mai mult, fiindcă etnicismul, „tradiția” și conservatorismul religios nu sunt valori specifice urbanului mare.
Pretutindeni pe lumea asta și indiferent de specificul cultural, locuitorii urbanului mare tind să fie mai cosmopoliți, mai puțin tradiționaliști, mai deschiși, mai toleranți și mai individualiști decât cei din urbanul mic și din rural.
De-asta UKIP câștigă la țară dar nu câștigă la Londra, de exemplu. Tot de-asta Trump a câștigat semnificativ în mediul rural, dar a pierdut în cel urban.
Valorile propovăduite astăzi de PNL și PSD vin, statistic vorbind, în contradicție cu valorile urbanului mare chiar și într-o țară pe fond conservatoare ca România.
Într-un studiu CNCD din 2012, singurul care e defalcat și pe urban/rural, diferențele dintre cele două medii de rezidență în chestiuni ce țin de toleranță și de non-discriminare erau semnificative (și, previzibil, în favoarea urbanului).
PNL nu e singurul partid care începe prin a fi urban și reformist și sfârșește abandonând urbanul și concentrându-se în principal pe electoratul rural. De la Fidesz în Ungaria la ANC în Africa de Sud vedem repetându-se traseul ăsta mereu și mereu.
Pentru PNL strategia asta e perdantă, fiindcă cel puțin până acum PSD a controlat mult mai bine decât el ruralul și urbanul mic. De-asta nu reușesc cu niciun chip s-o pricep.
În condițiile astea, USR ar trebui să ocupe în mod natural spațiul lăsat liber în urbanul mare de PNL și PSD. Și probabil că o va face într-o oarecare măsură, dar mult sub potențial, fiindcă – lăsând la o parte dezorganizarea cronică și lipsa de resursă umană – USR are patru probleme fundamentale:
1. E un partid neobișnuit de secretos.
– are obiceiul de a-și ține congresele cu ușile închise;
– nu știm cum se iau deciziile în partid: prin consens? Prin vot? Dacă prin vot, în privința deciziei X câți au votat pentru și câți contra?
– nu știm deciziile partidului ca organizație; știm puncte de vedere ale diferiților lideri, dar nu știm deciziile partidului ca atare.
2. Preia multe din viciile partidelor mainstream.
– deciziile sunt impuse de la centru, fără consultarea filialelor. Există cel puțin 3 filiale desființate fiindcă nu au acceptat candidații numiți de la centru;
– nepotismul: avem deja 3 membri ai familiei Moroianu în poziții de conducere sau de autoritate: Clotilde Armand (Moroianu) este vicepreședinte, Sergiu Moroianu (soțul lui Clotilde) conduce comisia de etică și arbitraj (o poziție strategică și un posibil conflict de interese), iar tatăl lui Sergiu Moroianu e primul pe lista pentru Senat în Călărași;
– aplicarea regulilor și standardelor în mod imprevizibil și părtinitor: pentru unii candidați (vezi domnul Moroianu senior), traseismul nu constituie un impediment; pentru alții, e motiv de excludere de pe listă (sau chiar din partid).
3. Susține tehnocrația în detrimentul democrației.
– Nicușor Dan a declarat că programul USR este unul tehnocrat;
– tot el a declarat că preferă un premier tehnocrat, fiindcă un astfel de premier ar fi liber de orice legături cu partidele politice;
– sloganurile electorale ale partidului sunt anti-politice;
– partidul se concentrează exclusiv pe teme ce țin de buna guvernare – teme preponderent tehnocratice.
Toate astea indică o preferință surprinzător de apăsată și de coerentă pentru tehnocrație ca sistem de guvernare opus democrației.
4. Tace în mod programatic pe orice chestiuni care țin de drepturile omului. Iar când vorbește – prin Clotilde, fiindcă partidul nu are puncte de vedere oficiale, ci doar personale (vezi mai sus la punctul 1) – o face într-un mod care contravine statistic valorilor urbanului mare.
Toate astea 4 defecte fac ca USR să nu fie foarte prizabil pentru o bună parte din electoratul urban. În consecință, acest electorat continuă să rămână nereprezentat politic.

https://www.facebook.com/sorin.cucerai/posts/10154047127022644

Ultima ora:

ObservatorTeodor Baconschi: Dacă ești un om cu adevărat liber, nu-ți ia nimeni nimic

PoliticKlaus Iohannis a decorat cadre medicale, profesori și reprezentați ai societății civile cu prilejul Zilei Naționale a României: O recunoaștere a meritelor oamenilor care aduc cinste țării noastre

EconomieRadu Craciun: Vor fi pietele emergente la originea urmatoarei crize?

ExternSebastian Cochinescu: It was great to visit the Capital Factory Center for Defense Innovation last week in Austin, Texas.

SocialCsibi Magor: Cine hrănește toxicitatea din organizații?

EvenimenteAndreea Paul, la TEDx Baia Mare

CulturaRăzvan-Ioan Dincă, numit în fruntea Societății Române de Radio şi Televiziune

EditorialSilviu Nate: Noua coaliție, dilemele și liniaritatea politicii externe a GermanieiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe