Adriana
Publicat în 25 martie 2020, 21:35 / 55 elite & idei

Sorin Cucerai: Nu ne panicăm degeaba, măsurile împotriva pandemiei nu sunt excesive

Sorin Cucerai: Nu ne panicăm degeaba,  măsurile împotriva pandemiei nu sunt excesive
+ Observator

Tot văd în feed diferite statistici cu numărul global de morți din cauza cancerului, a bolilor cardiovasculare, a accidentelor auto, a răcelii comune și a noului coronavirus. Cu concluzia implicită că ne panicăm degeaba, sau că măsurile împotriva pandemiei sunt excesive.

Legat de asta, am de făcut câteva observații – exclusiv de bun simț, fiindcă pentru cele de specialitate nu am expertiză.

1. Cancerele, bolile cardiovasculare și accidentele auto nu sunt transmisibile, nu pot genera epidemii/pandemii. Ca atare, comparația cu ele este irelevantă, fiindcă în cazul lor nu e nevoie de măsuri de protecție împotriva bolilor infecțioase.

2. Răceala comună este o boală infecțioasă (newsflash pentru români: nu răcești fiindcă te trage curentul, ci fiindcă ești infectat cu virusuri ale răcelii comune), dar, în cazul ei:

a. virusurile sunt răspândite în populația umană de foarte multă vreme, deci au apărut mecanisme de adaptare/imunizare naturală. În mulți dintre sapienși virusurile respective pot supraviețui (o vreme) fără să răcim. Răcim doar când sistemul imunitar ne e slăbit, sau când nivelul infecției depășește punctul până la care organismul știe și singur deja cum să se apere.

b. pentru cazurile în care totuși răcim, avem la dispoziție deja o sumedenie de tratamente care să ne pună înapoi pe picioare.

Ca urmare a (a) și (b), nu e nevoie de măsuri severe de distanțare socială atunci când răcim. Știm deja cum să limităm și chiar să anulăm răspândirea virusurilor ăstora fără să recurgem la măsuri extreme, așa încât pericolul public derivat din infectarea cu virusurile răcelii comune este extrem de redus.

3. SARS-CoV-2, virusul care a provocat pandemia de COVID-19, este un virus nou pentru oameni. Prin urmare, sapienșii nu au dezvoltat mecanisme naturale de adaptare/imunizare.

Fiind un virus cu care sapienșii nu s-au mai confruntat și față de care organismul uman nu are mecanisme naturale de imunizare, potențialul de contaminare este uriaș. La lmită, toți cei 7,5 miliarde de sapienși pot fi contaminați – ceea ce nu e nici pe departe cazul cu alți viruși cu care organismele noastre s-au obișnuit deja.

Mai grav – sau cel puțin la fel de grav – este că nu avem, deocamdată, tratamente împotriva noului virus.

Prin urmare, doar măsuri extreme de izolare socială pot împiedica răspândirea agresivă a virusului – până când vom putea limita răspâdirea lui prin tratamente.

Asta-i tot.

Ultima ora:

ObservatorLudovic Orban: România va beneficia de 5 miliarde de euro de la UE pentru repornirea economiei / Am rămas stupefiat de decizia CNCD față de președintele României

PoliticLudovic Orban: România va beneficia de 5 miliarde de euro de la UE pentru repornirea economiei / Am rămas stupefiat de decizia CNCD față de președintele României

EconomieGraţian Mihăilescu: Topul localităților din România cu cele mai puternice economii

ExternOvidiu Nahoi: Covid-19 – Ce află vecinii din est de la propaganda pro-Kremlin

SocialGeorge Butunoiu: Ai facut ceva cu care te poti mandri in CV? Atunci nu o prezenta ca prostul!

EvenimenteCorina Murafa: Ashoka România a implinit 3 ani

CulturaIonuț Vulpescu: 100 de ani de la nașterea fostului Suveran Pontif, Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea

EditorialVasile Pușcaș: Decidenții și științaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe