Adriana
Publicat în 24 mai 2017, 12:52 / 181 elite & idei

Sorin Cucerai: „Turcia este ruptă în două. Nu poți guverna doar pentru jumătatea pe care o preferi”

Sorin Cucerai: „Turcia este ruptă în două. Nu poți guverna doar pentru jumătatea pe care o preferi”
+ Observator

Partidul conservator AKP, din Turcia, îl invită pe preşedintele Recep Tayyip Erdoğan să revină în formaţiunea pe care a fondat-o.

Mustafa Elitaș, vicepreședinte al partidului, e cel care a formulat invitația.

Erdogan a fost obligat să iasă din partid în 2014, când a fost ales preşedinte – legislaţia în vigoare prevede că şeful statului este independent politic.

Însă unul dintre amendamentele constituționale aprobate ieri anulează această prevedere.

Turcia ar deveni, de fapt, o republică prezidențială.

Primele date – puternic contestate de opoziția turcă – indică o victorie strînsă a liderului conservator de la Ankara, cu 51,4% din voturi.

Ce prevăd amendamentele constituționale aprobate la referendum?

Dispare funcția de prim-ministru. Președintele devine șef al guvernului.
Președintele va numi miniștrii și va avea un număr de vicepreședinți.
Parlamentul nu va mai monitoriza activitatea cabinetului și nu va mai avea dreptul să îl demită prin moțiune de cenzură.
Preşedintele nu va mai fi nevoit să rămână neutru, ci va putea să îşi menţină afilierea politică.
Șeful statului va putea numi patru din totalul de 13 judecători ai celei mai înalte instanţe judiciare din ţară.
Adoptarea noului sistem îi va permite președintelui Recep Tayyip Erdoğan să candideze pentru încă două mandate la preşedinţie, ceea ce ar însemna că poate rămâne la conducerea statului până 2029.

Ce urmează?

Guvernul Germaniei și Președinția Franței au observat că scorul a fost unul foarte strîns și așteaptă să analizeze și concluziile observatorilor internaționali acreditați la referendumul din Turcia.

Cancelarul Angela Merkel a îndemnat la „un dialog respectuos cu toate partidele politice”.

Președinția Franței, la rîndul său, a avertizat că un nou referendum, pe tema reintroducerii pedepsei cu moartea, ar reprezenta o ruptură față de valorile europene.

„51% e mult mai puțin decît estimau susținătorii lui Erdoğan că vor obține (…), mai ales în condițiile în care există suspiciuni de fraudare a referendumului„, spune la Europa FM publicistul Sorin Cucerai.

În opinia sa, o diferență atît de redusă între tabăra DA și tabăra NU va îngreuna eforturile de schimbare a instituțiilor fundamentale din Turcia.

„E foarte greu să-ți impui punctul de vedere, chiar dacă – oficial – ai cîștigat„, continuă Sorin Cucerai.

„Turcia este ruptă în două. Și nu poți guverna doar pentru jumătatea pe care o preferi„.
https://www.europafm.ro/publicistul-sorin-cucerai-turcia-este-rupta-in-doua-nu-poti-guverna-doar-pentru-jumatatea-pe-care-o-preferi/

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

PoliticKlaus Iohannis anunță candidatura României la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

EconomieIonuț Stanimir: Primul Raport de Inteligență Financiară realizat de BCR – Situația financiară este a doua dimensiune importantă pentru români, după sănătate

ExternElena Calistru: Un pic de voință de a te mișca spre mai bine

SocialAlina Rizi: Sa regenerezi orasul ia timp

EvenimenteFlaviu George Predescu: Vă invit la lansarea cărții mele „O dimineață de sâmbătă”, dedicată lui Bogdan Andrei Gavrilă

CulturaMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

EditorialCristian Unteanu: Dincolo de scandalul cu submarinele, avem încleştarea geopolitică pentru controlul pieţelor mondialeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe