OraNoua.ro
Publicat în 15 februarie 2017, 01:43 / 337 elite & idei

Sorin Ioniță: În România nu se justifică niciun fel de discurs antieuropean; convergența cu UE – succes al Europei de Est

Sorin Ioniță: În România nu se justifică niciun fel de discurs antieuropean; convergența cu UE – succes al Europei de Est

Președintele Expert Forum (EFOR), Sorin Ioniță, susține că partidele mari, dar și formațiuni politice mai mici, prin radicalizarea discursului, legitimează curentul de tip „naționalist-populist”, fapt care ar putea conduce în următorii ani la apariția unor formațiuni extremiste relevante.

Convergența cu UE a fost rapidă și reprezintă un succes istoric al Europei de Est, iar beneficiile integrării în sistemul de valori occidental nu pot fi contestate, a subliniat Ioniță, marți, la lansarea raportului „Populismul 2.0 și renașterea alternativelor la democrația liberală”.

„Din fericire, noi nu avem extremiști în Parlament, nu am avut, nu avem nici acum după runda asta de alegeri. (…) Asta este partea plină a paharului. Partea proastă în România este că se radicalizează discursul la centru. (…) Partidele mainstream sunt tot timpul tentate să joace pe asemenea teme unde nu le concurează nimeni. Și așa, citeam odată un articol, s-a întâmplat în Ungaria, cărarea pentru Jobbik a fost făcută de deschiderea de discurs din partea FIDESZ. (…) De asta îmi e mie teamă pentru România. Partidele mari, în primul rând PSD, pentru că au istorie în direcția asta, de a merge către naționalism, închidere, protecționism și așa mai departe, dar nu exclud pe alții. PMP clar legitimează genul ăsta de discurs și atunci vor apărea și reprezentanții adevărați cu trup și suflet sau poate chiar oameni care să creadă în așa ceva cu sinceritate”, a spus Sorin Ioniță.

El a adăugat că evoluțiile în plan politic sunt „rapide” în România și nu se va ști, peste un an, care va fi cel mai antieuropean partid.

„Evoluțiile sunt rapide, nu știm cine va fi cel mai antieuropean partid român, un an de aici înainte. Vedem actori surprinzători, la care nu te-ai fi așteptat. Adică, nu te-ai fi așteptat ca unul ca Tăriceanu să fie vârful de lance anti-Vest, anti-multinaționale și să inventeze, cel puțin retoric, deocamdată, Roexit-ul. (…) Și asta contează, pentru că el nu e un om care să scape cuvinte fără să le controleze. (…) Nu știm, într-un an, doi, s-ar putea să vedem realinieri destul de importante în politica românească. Să te trezești cu tot felul de oameni care ne vor spune verde în față că nu avem ce căuta în UE. (…) Nu știu care e alternativa, dar vor găsi ei una, pentru asta nu trebuie fapte sau să demonstrezi empiric ceva, e doar să-ți vină ideea și să ai un trombon suficient de mare”, a declarat președintele EFOR.

Potrivit lui Ioniță, „în România nu se justifică niciun fel de discurs al frustrării, decât în măsura în care e vorba de anumiți perdanți ai tranziției post-comuniste”.

„Per total, discursul mizerabilist nu se justifică, comparativ cu ’89, anul de aur care astăzi este proiectat pe anumite canale media ca referință. PIB-ul în dolari a crescut de 2,5 ori, deci față de perioada de maxim efort de tip comunist, având jumătate din angajații de atunci care lucrează numai cinci zile pe săptămână, nu șase sau șapte cum se lucra înainte. Deci se produce de două ori și jumătate mai mult, (…) exporturile au crescut de șase ori în dolari relativ la anul 1989, când se forța exportul. (…) Suntem peste media UE ca pondere a industriei în PIB. (…) Beneficiile relative date de o diplomă, așa mizerabil cum este învățământul de astăzi, sunt mai mari decât în țările din Vest, adică raportul între salariul unui om cu diplomă și unuia fără diplomă, în România, este mai mare decât în Vest. (…) Convergența cu UE a fost rapidă și este un succes istoric al Europei de Est de care nu se vorbește”, a afirmat Ioniță.

În opinia sa, există un proces de ajungere din urmă a statelor avansate pe „economie, calitatea vieții, calitatea guvernării care nu poate fi negat și contrazice discursul mizerabilist de contestare a UE, de contestare a beneficiilor integrării în piața occidentală, în sistemul de valori occidental și așa mai departe”.

La conferință alături de experții EFOR au mai fost prezenți reprezentanți ai ONG-urilor, analiști politici și economici.

Raportul anual EFOR 2017, „Populismul 2.0 și renașterea alternativelor la democrația liberală” poate fi consultat și site-ul Expert Forum.

 

Ultima ora:

ObservatorMircea Geoană, despre mobilizarea de forțe militare ruse la granița cu Ucraina: Există elemente care ne fac să credem că este ceva serios

PoliticKlaus Iohannis a decorat cadre medicale, profesori și reprezentați ai societății civile cu prilejul Zilei Naționale a României: O recunoaștere a meritelor oamenilor care aduc cinste țării noastre

EconomieRadu Craciun: Vor fi pietele emergente la originea urmatoarei crize?

ExternSebastian Cochinescu: It was great to visit the Capital Factory Center for Defense Innovation last week in Austin, Texas.

SocialCsibi Magor: Cine hrănește toxicitatea din organizații?

EvenimenteAndreea Paul, la TEDx Baia Mare

CulturaRăzvan-Ioan Dincă, numit în fruntea Societății Române de Radio şi Televiziune

EditorialSilviu Nate: Noua coaliție, dilemele și liniaritatea politicii externe a GermanieiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe