Matei Bogdan
Publicat în 18 septembrie 2019, 20:10 / 419 elite & idei

Sorin Ioniţă: Justiţia în Moldova – arestează doar femei din grupul Şor & fixeri Sputnik, sau merge până la capăt (Miami?)

Sorin Ioniţă: Justiţia în Moldova – arestează doar femei din grupul Şor & fixeri Sputnik, sau merge până la capăt (Miami?)

de Sorin Ioniţă

Ieri au avut loc în Republica Moldova reţineri la nivel înalt operate de procuratura anticorupţie. Au fost săltate două deputate cărora tocmai li se ridicase imunitatea în cazul furtului miliardului, una din ele fiind spectaculoasa şi tupeist-guraliva Marina Tauber: 33 ani, preşedinta Federaţiei de tenis şi avidă practicantă de inginerii financiare în timpul liber rămas. Partea bună a poveştii e că încep să se mişte lucrurile în justiţia de peste Prut; de fapt, asta e ce aşteaptă cu nervozitate toată lumea.

Partea proastă a poveştii e că procurorii mişcă deocamdată numai contra grupării lui Ilan Şor, intermediar pe bani negri şi şef de partid fake – un soi de ALDE inventat ca şi la noi pentru a păcăli vreo 10% din electorat şi a-l aduce în barca cui trebuie. Primar de Orhei (locul unde au avut loc reţinerile dealtfel), el se află fugit în Israel, precum odinioară Mazăre în Madagascar. Asta după ce fusese oricum cocoloşit cu permisie la domiciliu timp de vreo doi ani şi apoi lăsat să plece nestingherit din ţară cu giuvaeruri, cocoşei şi trophy wife din dotare, deşi contra lui au fost de la început probe clare în raportul Kroll, adică investigaţia furtului bancar. Apropo, trophy wife în chestiune, anume cântăreaţa rusoaică Jasmin, ceruse în primăvară cetăţenia moldovenească pe noua schemă a fostului guvern paşaport-contra-investiţii, deci băieţii ăştia chiar nu ratau vreo ocazie de spălat bani, indiferent cât de vizibilă era pentru norod.

Problema este că atunci când se ajunge la Plahotniuc şi conducerea PD (Filip, Candu, Jizdan, Cebotari) procurorii moldoveni fac efectiv pe ei de frică: nu mişcă, nu pornesc dosare, deşi unii din foştii lideri sunt la fel de clar pomeniţi în raportul Kroll, iar noul guvern Sandu îi tot împinge. Pe undeva, asta e de înţeles după “sinuciderea” dubioasă de luna trecută a unui fixer imobiliar al oligarhului care conducea cu mână de fier ţara până la maidanul constituţional de acum trei luni, când regimul său s-a prăbuşit spectaculos. Plaha demonstrează că şi din Miami poate trimite mesaje explicite, atât prietenilor cât şi procurorilor, să stea liniştiţi la locurile lor, pe omerta şi în poziţia ghiocel.

O posibilitate ar fi ca ambasadorul SUA la Chişinău, altfel vorbitor excelent de română şi cunoscător al realităţilor locale, să rupă convenţia verbală cu Plahotniuc din iunie, când acesta a fost convins să se care naibii şi să lase ţara în pace, în schimbul unui “safe space” temporar şi acoperit, până s-o hotărî să dispară cu totul în vreo insulă tropicală nedescoperită. Asasinatele la comandă trebuie să fie considerate o încălcare a acestui pactului tacit din iunie 2019 iar Plahotniuc & feciorii (doi la număr) trebuie să fie pus pe lista SUA de interdicţie la viză, şi pe aia de sancţiuni internaţionale, cum a păţit colegul său de doctrină Liviu Dragnea.

Nu există ajutor mai bun de dat acum Moldovei de către comunitatea internaţională, după ce tocmai s-a aprobat în parlament o lege nouă a procuraturii, rezonabilă şi cu potenţial de reformă. Acum lucrurile trebuie deblocate şi la nivel uman, încurajând oamenii curaţi să se înscrie în cursa pentru şefia Procuraturii Generale. Altfel spaima şi paralizia în sistem vor continua, că degeaba ai legi dacă n-ai oameni să le aplice. Un alt element încurajator e faptul că Bucureştiul e pe moment scos din schemă: atât prietenii politico-diplomatici la nivel înalt ai lui Plahotniuc din România, care l-au ţinut în braţe şi l-au promovat prin Europa, cât şi cântăreţii pe bani ai regimului său sunt pe moment în defensivă iar jocurile se fac peste capul lor.

În fine, accentuând impresia că undeva s-a destupat ţeava anti-corupţiei, însă doar pentru gaşca fugarului internaţional Ilan Şor, a mai fost reţinut astăzi încă un personaj interesant, anume Vladimir Novosadiuc, şeful agenţiei Sputnik din Moldova. Asta este cel mai probabil intermediarul financiar – sau cum poetic îl numesc moldovenii, borsetka – prin care Şor finanţa Sputnikul de limba română, cu bani rămaşi din furtul miliardului, ori aduşi cu alte ocazii din Est, pe unde făcea el negustoreală. Deoarece trebuie să ştiţi că schema Sputnikului de limba română (acelaşi care trolează şi la noi, redacţia comună fiind la Chişinău) asta este: Şor cu banii, iar fostul unionist radical Iurie Roşca, sponsorizat ani de zile de statul român ca un fraier ce este, cu recrutările şi politica editorială.

www.contributors.ro

Ultima ora:

ObservatorMarco Badea: David Popovici a reușit! A devenit campion mondial la 100 de metri liber și atinge la doar 17 ani o performanță neegalată timp de 49 de ani

PoliticMarco Badea: 119 de zile de când Vladimir Putin a început războiul în Ucraina

EconomieSergiu Manea: Gândirea digitală înseamnă inclusiv să recunoşti foarte repede când eşti pe o cale greşită şi să înveţi din asta | Conferinţa Microsoft Envision România

ExternCristian Unteanu: Care este statutul exact al „luptătorilor străini” din Ucraina? Sunt şi români printre ei?

SocialSorin Ioniţă: Misiunea statului în lumea civilizată e să se ocupe de mediocrităţi ca mine, nu de genii

EvenimenteCiprian Stanescu: Despre economie circulara pe termen lung

CulturaMireille Rădoi: Studii despre Imperiul Bizantin la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

EditorialAlexandru Grumaz: IAR Ghimbav a jucat la două capete în ceea ce privește elicopterele Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe