Matei Bogdan
Publicat în 17 februarie 2021, 12:51 / 44 elite & idei

Sorin Ioniţă: Se fac comparaţii între noi şi UE, ce % PIB cheltuim pe educaţie, sănătate, pensii

Sorin Ioniţă: Se fac comparaţii între noi şi UE, ce % PIB cheltuim pe educaţie, sănătate, pensii

Se fac comparaţii între noi şi UE, ce % PIB cheltuim pe educaţie, sănătate, pensii etc. Asta e literatură de sertar dacă nu vezi ce % PIB încasăm la bugete, fiindcă dacă nu încasezi, n-ai de unde cheltui, degeaba te uiţi la alţii şi baţi din picior ca dl Goe să vie trenul. Nimeni nu poate să mănânce mai mult de 100% din plăcinta pe care o are.
În 2019 am colectat la bugetele publice 26.8% din PIB, faţă de 41.5% media pe statele din zona Euro. Raportul e deci 1.55, cu asta înmulţiţi cheltuiala noastră (sau împărţiţi pe a UE, tot aia). Dacă noi cheltuim 4% PIB pe educaţie, e ca şi când am cheltui 6% dacă am colecta la fel de bine ca Europa. Dacă dăm 5.6% pe sănătate, e ca şi când am da 8% dacă am fi la media UE. Şi tot aşa. Cu corecţiile astea vedem că bugetul nostru se împarte cam la fel ca al alorlalţi, nu-s diferenţe majore – doar că e mai mic faţă de PIB.
Şi de ce e mai mic? Vedeţi pe grafic principalele surse fiscale. Surprinzător, diferenţa mare nu-i din impozitele pe profit sau TVA de care vorbim mereu, ci din cele pe persoane şi gospodării. Deci povestea nu are o morală simplă, ci e încurcată tare. Dacă vă ţin curelele, propuneţi aici reforme, apoi băgaţi-vă la Anaf şi aplicaţi-le.

https://www.facebook.com/photo?fbid=10225797770472968&set=a.3099922499027

Ultima ora:

ObservatorCristina Popescu: Femei celebre din România

PoliticKlaus Iohannis, ședință pe tema Planului Național de Redresare și Reziliență

EconomieAdrian Hatos: Proiectul bugetului de stat pe anul 2021 așază economia românească pe principii liberale: investiții, reforme, creștere economică.

ExternBogdan Aurescu: nominalizarea lui Andrei Muraru în funcţia de ambasador în SUA este „o alegere excelentă”

SocialIulian Crăciun: Despre scandalul exmatriculării studenților la Drept

EvenimenteNicole Moț: Invitație lansare de carte

CulturaCristina Popescu: Femei celebre din România

EditorialIuliana Stan: Femeia si puterea. Gender balance si succes personalClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe