Adriana
Publicat în 26 octombrie 2016, 11:34 / 80 elite & idei

Sorin Moisa: Nu e elegant ca Valonia ne tine pe toti prizonieri, dar e dreptul ei

Sorin Moisa: Nu e elegant ca Valonia ne tine pe toti prizonieri, dar e dreptul ei
+ Observator

Este pentru prima data cand un acord de importanta celui pe care care UE vrea sa-l incheie cu Canada (CETA) ar putea fi compromis de o mica regiune a Europei, insa la Bruxelles exista inca sperante ca cele doua parti vor ajunge la un compromis, chiar pana la summit-ul decisiv de joi.

Amintim ca acordul este foarte important pentru tara noastra, pentru ca de semnarea lui depinde ridicarea vizelor pentru romanii care calatoresc in Canada.

Iohannis e optimist: Discutiile pentru ridicarea vizelor continua si dupa ce au esuat negocierile Canada-UE

Daca nu se cade la pace, timpul nu este pierdut. Cel mai probabil va fi organizat un nou summit in luna noiembrie, dar la acest acord – care ar aduce beneficii de miliarde de euro si pentru UE, si pentru Canada, nu se va renunta usor, a declarat europarlamentarul Sorin Moisa, intr-un interviu acordat Ziare.com.

Amintim ca Belgia a respins, luni seara, ultimatumul dat de UE si a anuntat ca nu poate semna acordul CETA, din cauza ca una dintre regiunile tarii, Valonia, se opune.

Oficialii de la Bruxelles nu renunta inca la semnarea tratatului, iar premierul canadian Justin Trudeau a decis sa vina joi in capitala Belgiei.

Sorin Moisa ne-a dezvaluit ca cei care stau la masa negocierilor sunt foarte aproape de o solutie, iar faptul ca Trudeau vine la Bruxelles este un semnal puternic.

In schimb, faptul ca s-a dat un ultimatum Valoniei a fost o „prostie”: „Cine a facut acel lucru a fost un natarau, chiar daca bine intentionat”, este opinia europarlamentarului roman, fost sef adjunct de cabinet al lui Dacian Ciolos, cand acesta era comisar european pentru Agricultura.

Valonii insista ca nu vor permite semnarea acordului CETA la summit-ul de joi. Ce se mai poate schimba intr-un timp atat de scurt?

Nu cred ca Trudeau va veni la Bruxelles daca nu se va semna CETA, nu va veni degeaba. Faptul ca aseara (luni seara – n.red.) s-au pus de acord Tusk (Donald Tusk, presedintele Consiliului Curopean – n.red.) cu Trudeau inseamna ca au mai obtinut inca o zi, pentru ca, tehnic, daca astazi am ajunge la o intelegere cu valonii inca s-ar putea semna joi tratatul.

Acum suntem in ultimele ore in care au loc negocieri, in speranta ca s-ar depasi chestiunea valona. Daca se intampla, vom avea summit si va veni Trudeau, daca nu, va trebui sa mai asteptam cateva saptamani ca sa gasim o solutie definitiva si vom avea un summit in noiembrie, in decembrie, oricum in urmatoarele saptamani.

Si daca problema valona nu este depasita in urmatoarele saptamani sau luni?

Daca, prin absurd, nu se depaseste problema, aici intr-adevar e o problema sistemica foarte mare, insa cred ca suntem aproape de o solutie. N-as vrea sa confund propria dorinta cu realitatea, insa stiu ca sunt realmente aproape de un acord si cred – n-o sa stim niciodata in mod absolut – dar cred ca, daca nu ar fi existat acea gafa, dupa parerea mea, cu ultimatumul de ieri…Cine a facut acel lucru a fost un natarau, chiar daca bine intentionat.

Daca Valonia ar fi fost sa cedeze ieri, ar fi cedat pentru ca voia ea, ar fi aratat ca ar fi obtinut o mare victorie morala, politica si asa mai departe. N-a inteles nimeni acel domn sau doamna care a venit cu acesta idee de ultimatum. Valonii n-au cedat tocmai ca sa nu se puna problema ca au acceptat un ultimatum. De fapt, i-a ajutat pe valoni in opozitia lor aceasta prostie cu ultimatumul.

Pe langa beneficiile economice ale acordului CETA, pe romani ii intereseaza poate cel mai mult cum ramane cu vizele. Tara noastra a negociat ferm cu Canada si a ajuns la termenul de 1 decembrie 2017 pentru eliminarea vizelor. Ce se intampla daca joi nu se incheie tratatul?

Daca acordul nu este semnat joi, el va fi semnat – e convingerea mea – in cateva saptamani. Acordul pe vize cu Canada depinde de semnarea CETA.

Deci fara acord nu mai avem angajamentul Canadei de liberalizare a vizelor?

Nu garantat in aceiasi parametri pe care ii avem acum. Insa eu cred ca e extrem de probabil ca CETA sa se semneze, chiar daca se semneaza putin mai tarziu, calendarul convenit cu canadienii ramane acelasi. Calendarul nu tine de ziua semnaturii, ca e joia asta sau peste o luna, calendarul tine de semnatura ca atare. Sigur, daca s-ar semna peste un an sau peste doi, atunci e o contradictie intre date. Dar, daca se semneaza in urmatoarele zile, saptamani, luni, eu sunt convins ca acordul pe vize cu Canada ramane in picioare.

Daca, prin absurd, Uniunea Europeana si Canada nu ar semna si apoi ratifica niciodata CETA, atunci sunt convins ca vom negocia cu canadienii in plan strict bilateral si vom avea o liberalizare a vizelor, poate nu intr-un calendar identic cu cel agreat deja, insa solutia decenta si civilizata intre noi, intre parteneri, oricum ar fi trebuit deja sa existe de cativa ani, sa scapam de vize, fara sa ne legam neaparat de CETA. Dar, daca nu se semneaza CETA, se vor relua negocierile (dintre Romania si Canada – n.red.)

Spuneati ca Bruxelles-ul e increzator ca Valonia va ceda pana la urma, dar ne mai putem astepta la vreo surpriza din partea altei tari sau regiuni?

Stiti cum spune englezul „Never say never”, dar ar fi cu totul absurd. Nu ma astept, cu atat mai mult dupa circul asta cu chestiunea valona, chiar daca au si ei dreptul si legitimitatea sa-si apere interesul asa cum cred de cuviinta. Dar nu ma astept ca altcineva sa redeschida o noua situatie, sa se revina asupra acordului. Singura piedica e Valonia, daca ea se rezolva, CETA se semneaza joi. Daca nu, in cateva saptamani, dupa parerea mea, in noiembrie.

Faptul ca o mica regiune, care reprezinta mai putin de 1% din totatul populatiei europene, poate bloca un acord atat de important si de sustinut este inimaginabil, spun unii analisti. Cum vedeti aceasta situatie?

Acordul cu Canada, blocat de o regiune: „UE e de rasul lumii, ce se intampla e o rusine, o nebunie!”

Din perspectiva oportunitatii sau pe fond si eu cred ca avem nevoie de CETA si e cumva inacceptabil. Insa din punct de vedere constitutional si legal, daca suntem in situatia asta, suntem in situatia asta. E complicat sa reprosezi Valoniei ca foloseste Constitutia belgiana si tratatele europene in litera lor.

Poate nu e foarte elegant fata de noi ceilalti sa ne tina prizonieri, poate nu e firesc, pentru ca demoleaza politica comerciala a Uniunii Europene. Daca nu putem semna un acord cu Canada, care e chiar foarte apropiata de noi ca tip de societate, valori, cum Dumnezeu ne inchipuim ca putem face tratate cu altii?

Parerea mea e ca aici de fapt insistenta valona si tot procesul asta reprezinata un semnal impotriva TTIP-ului (acordul comercial pe care UE vrea sa-l semneze cu Statele Unite).
http://www.ziare.com/europa/uniunea-europeana/ce-urmeaza-pentru-acordul-ue-canada-nu-e-elegant-ca-valonia-ne-tine-pe-toti-prizonieri-dar-e-dreptul-ei-interviu-1441144

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

PoliticNicuşor Dan: Nu se pune problema ca stimulentele pentru nou-născuţi sau voucherele materna să nu mai fie plătite

EconomieCosmin Ghita: Societatea Nationala Nuclearelectrica launches the 2021-2023 Scolarship program “The Young Nuclearist”

ExternManuela Catrina: Despre #suveranitate tehnologica si #semiconductori. Cum poate #Romania contribui la acest efort european

SocialMarian Staș: Reportaj la singura școală rurală care va funcționa după programul lui Iohannis „România Educată”

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaDoina Banciu: Tradiție și continuitate în valorificarea patrimoniului imaterial, ediția I

EditorialAlina Bârgăoanu: 11 septembrie și noul InternetClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe