OraNoua.ro
Publicat în 20 aprilie 2016, 15:36 / 299 elite & idei

Sorin Moisă: “Românii nu vor descoperi străinătatea pentru că-și deschide Canada frontierele”

Sorin Moisă: “Românii nu vor descoperi străinătatea pentru că-și deschide Canada frontierele”

Canada dă dovadă de lipsă de eleganță, multiplicând condițiile de eliminare a vizelor pentru România. Iată ce spune europarlamentarul Sorin Moisă, până de curând raportor al social-democraților pentru Acordul UE-Canada, funcție din care a demisionat recent în semn de protest. La RFI eurodeputatul explică de ce atitudinea autorităților de la Ottawa în chestiunea vizelor nu poate fi acceptată.
Rep: Ce vă deranjează mai exact în atitudinea Canadei?

Sorin Moisă: Mai multe lucruri. Sunt chestiuni de fond și chestiuni de atitudine, implicite în chestiunile de fond. În esență, după cel puțin doi ani de dialog formal, trilateral cu România și Comisia Europeană, în chestiunea vizelor și în urma unei discuții, pe care, printre multe alte demersuri făcute, am avut-o, eu însumi, la Ottawa, cu ministrul imigraței, când ne-am pus de acord în legătură cu o posibilă soluție rapidă, elegantă, pozitivă, a chestiunii vizelor, după toate acestea, pe 6 aprilie, în mod neașteptat și de neînțeles, Canada a multiplicat criteriile în funcție de care judecă retragerea sau desființarea regimului de vize pentru români. Chiar a spus că s-ar putea să mai vină și cu alte criterii, că va veni să inspecteze sau să verifice lucrurile pe teren, în România. Este de neînțeles și inexplicabil. În esență, acesta este reproșul adus Canadei. Uitându-ne la perspectiva de ansamblu a lucrurilor, sunt absolut convins că statul canadian nu își asumă niciun risc eliminând vizele pentru români. Summitul care a închis faimosul tratat dintre Canada și Uniunea Europenă, care este foarte important pentru Canada, a menționat explicit legătura dintre ratificarea tratatului și eliminarea vizelor pentru români și bulgari, pentru toți cetățenii europeni. În tot acest context, atitudinea Canadei, este de neînțeles. Asta reproșez.

Rep: Spuneați că, brusc, a multiplicat aceste criterii de eliminare a vizelor pentru turiștii cetățeni români. Aș vrea ca toată lumea să înțeleagă foarte clar, în ce constă această modificare. Mă afectează pe mine, ca potențial turist în Canada?

S.M: Nu. În momentul acesta turistul român care aplică pentru o viză canadiană are aceeași situație ca acum două săptămâni sau o lună. Nu s-a modificat legislația pentru emiterea vizelor sau procedurile de emitere a vizei canadiene. S-au modificat criterii care nu sunt în legislație. Sunt criterii administrative, unilaterale ale părții canadiene, în discuția cu partea română și europeană, pentru eliminarea vizelor. Sunt lucruri separate. Pentru românul care aplică pentru viză nu s-a schimbat nimic.

Rep: Puteți să ne dați exemple de câteva criterii care s-au adăugat, față de condițiile existente până acum?

S.M: Inspecțiile la frontieră. Noi știm că frontiera României este compatibilă Schengen și că lucrurile funcționează bine. Alte exemple, inspecții în locațiile unde se emit documente de identitate românești, chestiuni legate de minoritatea romă, lucruri care sunt excesiv de detaliate și de bizare. E cumva nedemn să fii inspectat, în raport cu un criteriu care nu prea are de-a face cu eliminarea vizelor turistice pentru români.

Rep: Din ce știți dumneavoastră, aceste criterii au fost impuse doar României, sau nu este singura țară aflață în această situație?

S.M: În cazul nostru, criteriile sunt mulate sau presupus a fi mulate pe situația României. Canada explică public faptul că eliminarea vizelor se face bilateral, în funcție de contextul din fiecare țară. Criteriile pleacă de la criterii administrative foarte generale, nu explicit prevăzute de legea canadiană, sunt aplicabile României, sunt unice pentru România.

Rep: Pe de altă parte, uitându-ne puțin în trecut, s-au mai aflat state europene într-o astfel de situație în relația cu Canada?

S.M: Da. Cehia s-a mai aflat într-o astfel de situație în relația cu Canada. Există așa numita „traumă cehă” sau „precedentul ceh” pentru canadieni. Când au eliminat vizele pentru Cehia au fost două reprize. Apoi au fost reintroduse și eliminate din nou. Atunci a crescut semnificativ numărul de cereri de azil din partea unor cetățeni cehi de etnie romă, care invocau discriminare în Cehia. Canada vrea să evite o astfel de întâmplare cu cetățeni din România.

Rep: Și dacă ar elimina vizele, există riscul ca românii să dea năvală acolo?

S.M: Sunt absolut convins că nu. Românii circulă deja liber în toată lumea occidentală, mai puțin în Canada și Statele Unite. Românii nu vor descoperi străinătatea pentru că își deschide Canada frontierele, în sensul de eliminare a vizelor. Nu va exista niciun fel de însetare a românilor de a merge în Canada, în mod excesiv sau abuziv, sau să caute de muncă. Vorbim despre vize turistice. Este o chestiune de demnitate să avem același statut ca celelalte state europene.

rfi.ro

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

PoliticKlaus Iohannis anunță candidatura României la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

EconomieIonuț Stanimir: Primul Raport de Inteligență Financiară realizat de BCR – Situația financiară este a doua dimensiune importantă pentru români, după sănătate

ExternElena Calistru: Un pic de voință de a te mișca spre mai bine

SocialAlina Rizi: Sa regenerezi orasul ia timp

EvenimenteFlaviu George Predescu: Vă invit la lansarea cărții mele „O dimineață de sâmbătă”, dedicată lui Bogdan Andrei Gavrilă

CulturaMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

EditorialCristian Unteanu: Dincolo de scandalul cu submarinele, avem încleştarea geopolitică pentru controlul pieţelor mondialeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe