Matei Bogdan
Publicat în 17 martie 2021, 11:59 / 152 elite & idei

Tănase Stamule: Măsurile 2 şi 3 sunt vitale pentru antreprenorii români

Tănase Stamule: Măsurile 2 şi 3 sunt vitale pentru antreprenorii români

de Tănase Stamule

Este urgent ca Ministerul Economiei să deblocheze măsurile 2 şi 3 pentru ajutarea mediului de afaceri. Devine evident că industria ospitalităţii va fi grav afectată de noul val epidemic, iar statul trebuie să o ajute pentru a supravieţui.

Lăsând la o parte declaraţiile politice, este urgent ca Ministerul Economiei să deblocheze măsurile 2 şi 3 pentru ajutarea mediului de afaceri. Avem banii pentru ele şi avem deja şi know-how-ul. Devine evident că industria ospitalităţii va fi grav afectată de noul val epidemic, iar statul trebuie să o ajute pentru a supravieţui.

Cunosc dezbaterea ideologică a unor colegi care spun că statul nu ar trebui să intervină şi să dea bani gratis companiilor. Nu sunt de acord cu asta din mai multe motive:

1. Companiile şi-au închis activitatea nu fiindcă au vrut ele, ci fiindcă a decis statul asta pentru a preveni răspândirea mai rapidă a virusului. Dacă era doar decizia lor, probabil că mulţi ar fi rămas deschişi, şi-ar fi asumat riscul şi nu ar fi avut nevoie de ajutorul statului.

2. Toate statele europene ajută companiile, trecând peste toate filozofiile contradictorii. La sfârşitul pandemiei vor prospera ţările ale căror companii vor sta în picioare. Avem modelul Germaniei care şi-a susţinut firmele în ultima criză, iar la revenire acestea au prosperat rapid. Dacă noi nu ajutăm mediul de afaceri se poate să ne trezim fară el peste un an.

3. Putem finanţa din bani europeni aceste ajutoare care sunt urgente. Cheltuielile fixe ale companiilor de tip chirie, rată, etc sunt azi şi nu peste câteva luni. E urgent că banii să ajungă la firme rapid pentru a putea să le ţinem pe linia de plutire.

4. Statul şi aşa are o imagine foarte proastă în rândul antreprenorilor. Aceste măsuri vor ajuta mult societatea ca să recapete încredere în stat şi în ideea de redistribuire corectă a banilor, mai ales în vremuri de criză.

5. Rezolvarea rapidă a problemei va duce şi la depăşirea problemei de imagine a ministerului, cauzată de apelul ratat acum o lună. În aceste vremuri lumea se uită doar la rezultat, dacă iese bine totul se iartă, dacă nu iese pentru mii de firme va fi faliment.

Îi urez succes echipei de la minister şi sper să rezolve urgent această situaţie!

www.adevarul.ro

Ultima ora:

ObservatorVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

PoliticAndrei Caramitru: Războiul din Ucraina si problemele pe care le avem acum vin de fapt dintr-o ideologie veche

EconomieRadu Hanga: OMRO IFN îşi continuă finanţarea prin bursă şi listează obligaţiuni în valoare de 10 milioane de lei

ExternSebastian Burduja: Vă propun să marcăm ziua Europei cu un exercițiu de sinceritate

SocialManuela Catrina: Cum stati cu parolele?

EvenimenteVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

CulturaCristina Popescu: Faună protejată din Marea Neagră

EditorialRadu Puchiu: 𝗠𝗶𝗻𝗶𝘀𝘁𝗿𝘂𝗹 𝗽𝗲𝗿𝗳𝗲𝗰𝘁Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe