Matei Bogdan
Publicat în 12 octombrie 2021, 13:30 / 138 elite & idei

Teodor Baconschi: De ce nu cred că puteam avansa mai rapid ca țară în ultimii 30 de ani decât am făcut-o

Teodor Baconschi: De ce nu cred că puteam avansa mai rapid ca țară în ultimii 30 de ani decât am făcut-o

de Teodor Baconschi

„Cei care am prins ambele regimuri politice – tirania și libertatea – suntem și cei care aruncă masochist în derizoriu uriașa evoluție înregistrată de România în ultimele trei decenii. Eu unul mă lupt cu această ispită, nu pentru că vreau să ocolesc un final existențial strivit de nevroza eșecului, ci pentru că înțeleg că nu puteam avansa mai rapid decât am făcut-o”

Evocăm uneori „familia umană”, cu gândul că „satul global” – sau „comunitatea internațională” sunt comparabile cu o familie obișnuită: mai apar conflicte, însă există destulă autoritate (paternă sau maternă) pentru ca supraviețuirea în interes comun să prevaleze. Știm că în familiile obișnuite pot surveni crize acute, soldate prin divorț. Gândim și războaiele (calde, reci, comerciale sau ideologice) în acest mod: foștii soți – mai ales dacă au descendenți – revin ulterior la o formă sau alta de dialog. Ei au de prezervat o moștenire, așa cum tind să-și salveze memoria proprie, cu momentele sale luminoase. Dacă analogia familie mică/familie pan-umană ar funcționa până la capăt, confruntările militare, invaziile, războaiele civile, blocadele comerciale, boicotul punctual și sabotajul la scară mare ar fi fost dintotdeauna evitate. N-au fost și nici nu vor fi, pentru că logica egoistă a statelor naționale, concurența pentru hegemonie și alianțele sau blocurile sunt prea complexe pentru a se supune bunului simț rațional. Chiar și atunci când liderii se abțin de la decizii cu potențial exploziv, ei sunt adesea purtați de valul iraționalității, care crește de jos în sus, incontrolabil.  Diplomația multilaterală și cea bilaterală au fost inventate pentru a masca și edulcora agresivitatea lui homo sapiens. Deși orgoliul înfăptuirilor noastre ne-a făcut mai nou să atribuim erei geologice actuale numele pompos de Antropocen, rămânem făptura cu cea mai mare doză de violență intraspecifică. O știau și anticii, atunci când formulau dictonul „homo homini lupus” (omul este lup pentru om, n.red.).
Citeşte întreaga ştire: De ce nu cred că puteam avansa mai rapid ca țară în ultimii 30 de ani decât am făcut-o

Ultima ora:

ObservatorAlexandru Grumaz: Jurnal de război (XIV). Paradoxul extinderi NATO

PoliticKelemen Hunor: În timp ce alţii dărâmă statui, noi ridicăm statui şi construim un viitor paşnic

EconomieDaniel Dăianu: Se întoarce o economie a tristeţii?

ExternIulian Chifu: Gâtuirea Europei – Un vas venind din China a blocat aprovizionarea cu petrol şi gaze prin Suez

SocialAndreea Paul: Meseriile viitorului pentru copilul meu

EvenimenteVictor Vevera: ICI București a organizat prima ediție a conferinței internaționale în domeniul diplomației cibernetice – „Building global digitalisation: creating trust & security through cyber diplomacy”

CulturaIonuț Vulpescu: Naționalismul religios crește radical în perioadele istorice marcate de o dramatică vulnerabilitate

EditorialAlexandru Grumaz: Jurnal de război (XIV). Paradoxul extinderi NATOClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe