Matei Bogdan
Publicat în 8 mai 2019, 13:58 / 387 elite & idei

Teodor Baconschi: „Deși parte a lumii ortodoxe, România aparține lumii occidentale!”

Teodor Baconschi: „Deși parte a lumii ortodoxe, România aparține lumii occidentale!”

În mai puțin de o lună, România va trăi unul dintre cele mai importante momente din ultimii 20 de ani. Într-un interviu acordat Evenimentului zilei, Teodor Baconschi, fost ambasador la Vatican, explică de ce este importantă vizita Papei Francisc în România. Fără să mai fi e percepută ca „premieră istorică”, subliniază diplomatul, vizita actuală va atrage atenția pentru că „ideea unei moșteniri comune e mai utilă decât oricând, mai ales acum, în pragul unor alegeri europene subminate de scepticism, populism și de efectul descurajant al Brexitului”.

– Ileana Ilie Ungureanu: Papa Francisc este al doilea papă care vine în România, după Sfântul Ioan Paul al IIlea. De ce este importantă această vizită?

– Teodor Baconschi: Vizita este importantă în sine – căci orice deplasare pontificală se bucură de atenție mediatică globală –, dar și pentru a confirma mesajul primei vizite, din 1999: deși parte a lumii ortodoxe (prin majoritatea ei confesională), România aparține lumii occidentale, atât prin originea latină a limbii și culturii sale, cât și prin dubla ei apartenență la NATO și UE, care „lipsea”, formal, acum două decenii.

– Am putea spune că toţi ochii vor fi, pentru trei zile, spre România. Care este mesajul pe care îl transmite Papa Francisc prin vizitarea unei ţări majoritar ortodoxe?

-Vizita actuală va atrage atenția, fără să mai fie percepută ca „premieră istorică”. Cred că mesajul ei se concentrează în motto-ul ales de Suveranul Pontif: „Să mergem împreună!” Așadar, să vedem ce-i unește pe toți creștinii europeni, dincolo de orice barieră lingvistică sau ideologică. Presupun că ideea unei moșteniri comune e mai utilă decât oricând, mai ales acum, în pragul unor alegeri europene subminate de scepticism, populism și de efectul descurajant al Brexitului.

– Istoric vorbind, ce a însemnat vizita din 1999 a Papei în țara noastră? A fost ceva excepțional? Așteptat? Normal?

– În secolul 20 au mai existat întâlniri între titulari ai scaunului petrin și patriarhii ecumenici de Constantinopol, de pildă între Paul al VI-lea și Athenagoras. Ultimul și-a trimis un reprezentant la Conciliul II Vatican și anume pe Pr. Andrei Scrima, refugiat din România comunistă. Noutatea absolută a vizitei lui Ioan Paul al II-lea consta în faptul că era primit într-o țară majoritar ortodoxă, după căderea comunismului, când politologi influenți, precum Samuel P. Huntington, susțineau că lumea ortodoxă nu face – și nici nu trebuie să facă parte – din spațiul euroamerican. A fost, așadar, ceva excepțional și oportun, căci a facilitat indirect accesul nostru în organizațiile occidentale.

– Deci nu ar fi fost posibilă o vizită papală în România în comunism…

-Ar fi fost de neconceput! După instaurarea comunismului, relația diplomatică dintre București și Sfântul Scaun s-a întrerupt. La ordinul lui Stalin, Biserica greco-catolică a fost lichidată juridic, iar ierarhia ei, întemnițată. Pentru regimurile comuniste, Papalitatea era un „agent imperialist” american. Pe fondul anti-creștin al marxism-leninismului ateu, alegerea polonezului Karol Wojtyla pe tronul Sfântului Petru a produs un șoc tectonic. S-au temut enorm de impactul unui Papă „evadat” din lagărul socialist și aveau dreptate să o facă.

– Ați fost ambasador la Vatican, care este cea mai însemnată amintire pe care o aveți din acea perioadă?

– Am asumat mandatul de ambasador cu gândul de a îndepărta asperitățile și opozițiile la vizita lui Ioan Paul al II-lea în țara noastră. Chiar dacă au existat multe alte evenimente bilaterale (acorduri juridice, evenimente culturale, vizite oficiale la Vatican) nimic n-a depășit, ca însemnătate, șantierul diplomatic al prezenței Papei în capitala noastră (nu i s-a ”permis” să iasă din capitală, ca dovadă că fricile iraționale persistau în felurite medii politice sau ecleziale). Când privesc în urmă, intervalul 7-9 mai 1999 îmi apare, cu maximă pregnanță, ca vârf al acelei misiuni.

– L-ați cunoscut personal pe Sfântul Ioan Paul al II-lea. Cum l-ați descrie?

– Chiar dacă am cunoscut o mulțime de lideri internaționali (i-am și evocat, selectiv, într-o carte recent apărută, la Editura Polirom), pot spune că nicio altă întâlnire nu a a egalat-o, în intensitate și semnificație, pe cea cu Papa Wojtyla. Era un veritabil erou al întregii lumi libere! A devenit, între timp, un sfânt al calendarului romano-catolic. Un om care și-a marcat epoca prin tărie morală, noblețe spirituală, geniu pastoral și un „simț scenic” formidabil.

– Prin comparație, cum îl vedeți pe noul conducător al Bisericii Catolice?

– M-am întâlnit cu predecesorul său, Benedict al XVI-lea (pe care-l știam de când era cardinal al Curiei), însă nu-l cunosc personal pe Sfântul Părinte Francisc. De la distanță, îmi pare un om cald, cu origini italiene, suplețe intelectuală specific iezuită și temperament „justițiar”, forjat în Argentina. O personalitate atașantă, exuberantă și totuși riguros-ludică…

„În țară, ortodocșii și greco-catolicii au îngropat securea războiului patrimonial”

– Ileana Ilie Ungureanu: Care sunt relațiile dintre Biserica Ortodoxă Română și Vatican la începutul lui 2019? Mai există un diferend grecocatolic?

– Teodor Baconschi: Relația diplomatică a atins zenitul în 1999. După succesul vizitei la București, Papa Ioan Paul al II-lea le-a cerut episcopilor italieni să le ofere ospitalitate liturgică românilor stabiliți în peninsulă. Acum avem acolo peste 300 de parohii! Pe plan bilateral, dialogul e fluent și destul de susținut. În țară, ortodocșii și greco-catolicii au îngropat securea războiului patrimonial. Vechi suspiciuni și acuze își proiectează încă umbra, dar – în linii mari – cele două Biserici coabitează natural și democratic.

– Papa Francisc a declarat că își dorește reunificarea cu Biserica Ortodoxă. În ce măsură suntem astăzi mai aproape de o reunificare a celor două Biserici surori?

– Nu știu dacă a vorbit de „reunificare” în sens tare, adică de intercomuniune și depășirea diferențelor dogmatice, ecleziologice sau canonice. Așa ceva e cu neputință în viitorul previzibil. Presupun că s-a referit la normalitatea relațiilor ecumenice și la dialogul inter-teologic. O asemenea agendă „pragmatică” e posibilă, dezirabilă și reciproc avantajoasă, ca să zic așa.

– De ce credeți că Papa Francisc vizitează România și nu Ungaria? (Presa maghiară titrează de câteva luni că Papa Francisc vizitează Şumuleu-Ciuc, locul de pelerinaj al ungurilor în România, iar politicienii maghiari, mai ales cei din Transilvania, prezintă vizita Sanctității Sale ca un succes al diplomației maghiare)

– Papa își va vizita credincioșii de ambele rituri, români sau maghiari. Nu văd ce legătură are diplomația din Ungaria cu un eveniment petrecut pe teritoriul suveran al României. Dacă Budapesta își dorește prezența Sfântului Părinte Francisc, presupun că poate iniția demersurile specifice, pe canale diplomatice și ecleziastice.

www.evz.ro

Ultima ora:

ObservatorIulian Fota: Urmatoarea rupere de Occident va fi, mai intai, pe vector tehnologic?

PoliticNicușor Dan: Opţiunea mea pentru alegerile de duminică este Partidul Naţional Liberal

EconomieMirela Iovu: Impactul disruptiv al tehnologiei asupra industriei bancare in era post-Covid!

ExternThierry De Montbrial, senior Adviser Club România, a fait de L’IFRI de 2ème Think Tank le plus influent du monde

SocialOvidiu Nahoi: Și dacă, totuși, trăim în cea mai bună perioadă din istoria României?

EvenimenteMireille Rădoi: Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” a oferit Înaltei Curți de Casație și Justiție una din cele 8 copii autentificate ale fundamentului legislației moderne – Magna Carta

CulturaCristina Popescu: Emisiunea de mărci poștale „Urși”

EditorialVasile Pușcaș: Un proiect jurnalistic pentru UnireClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe