Matei Bogdan
Publicat în 28 noiembrie 2018, 14:30 / 41 elite & idei

Teodor Baconschi: ”Dialogul politic inter-prezidențial menține tonusul relației franco-române. Trebuie apreciată și arhitectura sezonului cultural”

Teodor Baconschi: ”Dialogul politic inter-prezidențial menține tonusul relației franco-române. Trebuie apreciată și arhitectura sezonului cultural”

Declarația actualizată a Parteneriatului Strategic dintre Franța și România semnată marți la Paris de președinții Emmanuel Macron și Klaus Iohannis, precum și inaugurarea Sezonului cultural între cele două țări, antrenează cele două țări într-o cooperare ca niciodată de complexă, a declarat, în exclusivitate pentru CaleaEuropeană.ro, fostul ministru de Externe, Teodor Baconschi.

Ambasador al României la Paris între 2007 și 2009, Baconschi este unul dintre artizanii Parteneriatului Strategic dintre cele două țări, semnat în februarie 2008 la București de președinții de la acea vreme, Traian Băsescu și Nicolas Sarkozy

Mă bucură că dialogul politic la vârf, interprezidențial, menține tonusul relației franco-române, revitalizând parteneriatul strategic la care am lucrat, acum un deceniu. Formula pragmatică a ”foii de parcurs”, înnoite la fiecare 5 ani, a antrenat cele două capitale într-o cooperare ca niciodată de complexă, cu termene asumate. Trebuie apreciată și arhitectura sezonului cultural franco-român, în Anul Centenarului. Sunt convins că evenimentele puse sub această umbrelă le vor reaminti românilor rostul Franței în clădirea statului nostru modern – de la Napoleon al III-lea, până la misiunea militară salutar condusă de generalul Berthelot – așa cum vor izbuti să le prezinte francezilor tabloul culturii românești contemporane. Aceste conjuncții diverse și ambițioase au darul de a potența și semestrul românesc din 2019, când vom coordona tehnic președinția Consiliului Uniunii Europene. Pe scurt, măcar aici, ne aflăm într-o zodie bună”, a precizat fostul șef al diplomației române.

Președinții Emmanuel Macron și Klaus Iohannis au semnat marți, la Palatul Elysee, o Declarație actualizată a Parteneriatului Strategic dintre Franța și România, la zece ani distanță de la lansarea acestuia, un moment politic care încheie o zi de mare încărcătură simbolică pentru cele două țări în care cei doi lideri au inaugurat și Sezonul cultural România-Franța, eveniment lansat în avanpremiera Centenarului Marii Uniri de la 1918.

La Palatul Elysee, Iohannis și Macron au purtat convorbiri bilaterale și au semnat Declarația actualizată a Parteneriatului Strategic dintre România și Franța.

Parteneriatul Strategic dintre cele două țări a fost semnat în februarie 2008, la București, de președinții Traian Băsescu și Nicolas Sarkozy. Acestuia i s-au succedat trei foi de parcurs, semnate în anii 2008, 2013 și 2016.

Cea din urmă foaie de parcurs, semnată de premierii Dacian Cioloș și Manuel Valls, a fost dedicată consolidării cooperării pe subiecte de interes deosebit ale agendei europene, a actualizării direcțiilor principale pentru aprofundarea cooperării între cele două state în domenii esenţiale de cooperare sectorială și pregătirii Sezonului cultural încrucișat România-Franța 2018-2019, de marcare a Centenarului Marii Uniri şi a constituirii Statului român modern 1918 – 2018.

Președintele Klaus Iohannis a efectuat luni și marți o vizită oficială în Franța, prilejuită de inaugurarea Sezonului cultural România-Franţa, care coincide cu aniversarea a zece ani de la semnarea Declaraţiei de Parteneriat Strategic, precum şi celebrarea Centenarului Marii Uniri de la 1918.

www.caleaeuropeana.ro

Ultima ora:

ObservatorRaed Arafat: Livrarea primului lot de ambulante a inceput; cate autospeciale noi va avea sistemul de urgenta

PoliticIurie Leancă: ”Sandu și Năstase încearcă să antreneze și România în luptele politice din R.Moldova”

EconomieDaniel Daianu: What drives illiberalism?

ExternAlexandru Grumaz: George H.W. Bush, Mihail Gorbaciov şi Summitul de la Malta din 1989

EvenimenteCristian Bușoi, organizator al evenimentului „UE 2019-2024: Cum putem sprijini eliminarea hepatitei virale, în conformitate cu strategia globală a OMS și SDGS ale ONU”

CulturaRadu Preda: Memoria dreptăţii

SocialRaed Arafat: Livrarea primului lot de ambulante a inceput; cate autospeciale noi va avea sistemul de urgenta

MoldovaArmand Goșu: Victoria lui Andrei Năstase reînvie speranța unei schimbări în Republica MoldovaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe