Adriana
Publicat în 17 iulie 2012, 15:22 / 145 elite & idei

Teodor Baconschi: Miza reală a referendumului din 29 iulie

Teodor Baconschi: Miza reală a referendumului din 29 iulie
+ Observator

După 1989, România a basculat lent în sfera occidentală. Dar urmașii comuniștilor (PDSR, PSD, azi USL) au adoptat, în fapt, modelul de capitalism oligarhic aplicat în spațiul post-sovietic. Astăzi, riscul nostru major e acela de a reintra într-o zonă gri, controlată economic din afara spațiului comunitar. Oligarhie, autoritarism, contraste sociale imense, control total asupra justiției și, de aici, falsă democrație.

Momentul e propice pentru toate cercurile interesate de această direcție. UE se confruntă cu o criză financiară și economică prelungită. Grecia e în prima linie a falimentului. Serbia și-a pierdut președintele pro-occidental Tadici și este condusă azi de un naționalist filorus. România și Bulgaria – ultimele venite în clubul UE – sunt fragile economic, minate de corupție și stoarse de o clasă politică așa cum o știm. Progresele făcute în economie, stat de drept, transparență decizională și independență a justiției nu sunt ireversibile. Am văzut asta în cele două luni de guvernare USL. Iată falia geopolitică pe care ne situăm. Pe 29 iulie nu e vorba doar de un politician (președintele ales și suspendat de cei 256) ci de valorile în aerul cărora urmează să ne trăim destinul. Propaganda USL e oricând capabilă să suțină că PDL și dreapta civică agită sperietori de paie. Am văzut însă că exponenții acestui bloc de partide mint non-stop, răstoarnă albul în negru și acționează cu o agresivitate extra-legală specific totalitară.

Acum, românii care înțeleg ce se întâmplă trebuie să dea încă o bătălie majoră. Nu pentru prestigiul nostru în UE (făcut praf în două luni de haos organizat). Nu pentru actuala Opoziție, care trebuie să se unească pe o platformă de dreapta mai largă, dacă mai vrea o șansă. Ci pentru noi toți, cei care vrem să facem din România o țară europeană, fără ghilimele.

Articol publicat pe www.baconschi.ro

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe