OraNoua.ro
Publicat în 15 august 2012, 20:22 / 265 elite & idei

Teodor Baconschi: Obiectivele USL: azi, o Națiune cât mai mică

Teodor Baconschi: Obiectivele USL: azi, o Națiune cât mai mică

Partizanatul de tip comunist care animă liderii surescitați ai USL are o singură axiomă: cine nu e cu noi, e împotriva noastră. De aceea presiunile enorme asupra CCR. De aceea, sentimentul lor că națiunea trebuie micșorată, până la suprapunerea cu cei 7, 5 milioane care au votat pe placul USL. Tot în această matrice ideologică și comportamentală așez disprețul constant al USL față de cele trei milioane de români din Diaspora. Dnii Ponta, Antonescu și Voiculescu sunt enervați de acești români care nu ar trebui, după ei, să aibă drept de vot. Acum, dl premier estimează numărul lor la circa 500.000. Dacă ne încurcă, dacă gândesc liber, dacă sunt – așa cum se și întâmplă – cetățeni care transferă spre România experiența lor din democrațiile consolidate unde lucrează și trăiesc, atunci românii aceștia trebuie tratați ca adversari sau drept cantitate neglijabilă. Nu mai sunt cetățeni cu drepturi depline. Mai trebuie spus că o asemenea atitudine este intolerabilă și trebuie să înceteze ?

Pe durata mandatului meu ca ministru de Externe, am redactat un proiect de lege privitor la introducerea votului prin corespondență. Adevărul e că UDMR – parte a coaliției de guvernare, alături de PDL – s-a opus acestui proiect. L-am trecut în primă lectură prin guvern, dar nu a putut fi adoptat de parlament (acolo fiindu-i împotrivă și USL). În acel proiect se propunea și înființarea unui Registru Electoral pentru cetățenii români din Diaspora. Dacă l-am fi avut, nu ar mai fi fost acum posibilă joaca penibilă cu demografia României  la care se pretează USL, contrazicându-și miniștrii și sfidând realitatea. Dreptul de a vota prin corespondență rămâne un obiectiv politic, moral și național de prim ordin, care ar trebui să constituie și proba minimei onestități din partea oricărei formațiuni politice democratice și pro-europene. Sunt sigur că milioanele de români din Diaspora vor avea glas. Ei trebuie să fie parte a unei națiuni mari, demne, sigură pe locul său în spațiul democrațiilor euro-atlantice. Va fi o luptă poate lungă, dar perfect îndreptățită.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe