Matei Bogdan
Publicat în 13 noiembrie 2019, 19:38 / 127 elite & idei

Teodor Baconschi, reacție la afirmațiile președintelui Franței privind NATO: ”UE și SUA nu-și pot separa destinul istoric”

Teodor Baconschi, reacție la afirmațiile președintelui Franței privind NATO: ”UE și SUA nu-și pot separa destinul istoric”

Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii nu își pot separa destinul istoric fără a dezarticula puterea defensivă a întregii civilizații occidentale, avertizează fostul ministru al afacerilor externe, Teodor Baconschi.

Într-o postare pe Facebook în care reacționează la declarațiile politice ale președintelui francez Emmanuel Macron cu privire la NATO și la Uniunea Europeană, Baconschi prezintă contextul istoric al ultimelor șapte decenii și parcursul Franței în această perioadă.

”Franța postbelică s-a axat mereu spre Europa continentală și Africa (mai ales după ce a pierdut coloniile). De Gaulle a creat o forță nucleară civilă și militară, garanție pentru “excepția franceză”. Deși în WWII fusese găzduit la Londra, de unde se adresa conaționalilor de la BBC, marele om politic s-a opus intrării UK în Comunitatea Europeană. A făcut deschideri spre Est. A retras o vreme Franța din comandamentele NATO. Urmașii săi au menținut linia. Totuși, Sarkozy a decis să reintroducă generali francezi în lanțul de comandă aliat. Tot el, ca și actualul președinte, a testat statele membre UE prin propunerea de a genera o armată europeană. Surpriză! Statele membre n-au fost dispuse să comunice transparent nici măcar pentru o mutualizare a elicopterelor de asalt. Mai mult, operațiunea din Lybia (2011) a fost eficientă doar prin implicarea NATO. Ca și în cazul combaterii pirateriei din Marea Roșie”, a scris Teodor Baconschi, ex-ambasador al României la Paris.

Fost șef al diplomației române care a semnat acordul dintre România și SUA privind amplasarea scutului antirachetă de la Deveselu, Baconschi a reamintit legătura strânsă dintre europeni și americani

”SUA a salutat ideea unei armate europene, sub umbrela NATO. D. Trump i-a certat pe aliații europeni pentru că vor securitate colectivă (sub puterea Articolului 5) dar nu-și respectă angajamentele privind cheltuielile de modernizare militară. Are dreptate. Un fapt rămâne evident: UE și SUA au valori comune – ele reprezintă lumea liberă – și nu-și pot separa destinul istoric fără a dezarticula puterea defensivă a întregii civilizații occidentale. Europenii au fost la un pas de sinucidere, declanșând două războaie civile mondializate. Americanii au intervenit salutar în ambele situații. După 1945, au inițiat reconstrucția Europei libere (de comunism) prin Planul Marshall, transformat apoi în OCDE, cu sediul la… Paris. Tout un symbole!”, a conchis Baconschi.

Într-un interviu pentru The Economist, publicat la 6 noiembrie, Macron a afirmat că ”asistăm la moartea cerebrală a NATO” și a spus la îndoială ”eficacitatea” Articolul 5 din Tratatul NATO, clauza care prevede apărarea colectivă a tuturor membrilor Alianței. Declarațiile sale, chiar dacă posedă precedentul afirmațiilor lui Donald Trump, care a afirmat în 2016 că ”NATO este o alianță învechită”, apar în contextul în care NATO aniversează anul acesta șapte decenii de la înființare, iar în Europa sunt comemorați 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului.

După ce a afirmat că ”suntem pe punctul de a asista la moartea cerebrală a NATO”, președintele francez Emmanuel Macron a vorbit pe un ton sumbru și cu privire la viitorul Uniunii Europene, declarându-se îngrijorat de “fragilitatea extraordinară a Europei”, care “va dispărea dacă ea nu se va considera ca o putere în această lume”.

www.caleaeuropeana.ro

Ultima ora:

ObservatorIulian Fota: Urmatoarea rupere de Occident va fi, mai intai, pe vector tehnologic?

PoliticNicușor Dan: Opţiunea mea pentru alegerile de duminică este Partidul Naţional Liberal

EconomieMirela Iovu: Impactul disruptiv al tehnologiei asupra industriei bancare in era post-Covid!

ExternThierry De Montbrial, senior Adviser Club România, a fait de L’IFRI de 2ème Think Tank le plus influent du monde

SocialOvidiu Nahoi: Și dacă, totuși, trăim în cea mai bună perioadă din istoria României?

EvenimenteMireille Rădoi: Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” a oferit Înaltei Curți de Casație și Justiție una din cele 8 copii autentificate ale fundamentului legislației moderne – Magna Carta

CulturaCristina Popescu: Emisiunea de mărci poștale „Urși”

EditorialVasile Pușcaș: Un proiect jurnalistic pentru UnireClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe