OraNoua.ro
Publicat în 2 martie 2012, 19:15 / 292 elite & idei

Teodor Baconschi: Serbia trebuie să respecte „mai bine” drepturile minorităţilor pentru a deveni membru UE

Teodor Baconschi: Serbia trebuie să respecte „mai bine” drepturile minorităţilor pentru a deveni membru UE

România va sprijini Serbia pentru a deveni membră a Uniunii Europene, însă pentru a obţine acest statut Serbia trebuie să respecte anumite standarde în materie de drepturi ale minorităţilor, a opinat joi, la Slatina, prim-vicepreşedintele PDL Teodor Baconschi citat de Agerpres.

Acesta a declarat într-o conferinţă de presă că România a susţinut extinderea UE, iar Serbia trebuie să respecte drepturile minorităţii române din Valea Timocului.

„Nu ne punem în calea lor. Ştiţi că România este un avocat constant al extinderii UE în Balcani. Dar Serbia nu trebuie decuplată de Croaţia care are deja un calendar, 1 iunie 2013. Vom sprijini un calendar european. Pentru ca Serbia să devină membru deplin al UE trebuie să respecte mai bine şi drepturile minorităţilor, printre care şi cea vlahă din Valea Timocului. Dar ameliorarea standardelor pentru minorităţi face parte din calendarul european al Serbiei”, a precizat Baconschi.

România a prezentat la Bruxelles o declaraţie în care se subliniază necesitatea unor rezultate concrete şi rapide în legătură cu semnarea protocolului cu Serbia privind statutul minorităţilor, cât şi implicarea Comisiei Europene şi a Înaltului Reprezentant al OSCE pentru minorităţi naţionale în monitorizarea eforturilor Belgradului pentru respectarea principiilor protecţiei minorităţilor în conformitate cu standardele UE. Protocolul privind statutul minorităţilor din cele două ţări a fost semnat joi la Buxelles de către ambasadorii României şi Serbiei la UE.

Ultima ora:

ObservatorHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmpla

PoliticLudovic Orban: La nivelul primăriilor este nevoie de o reechilibrare a bugetelor locale

EconomieSilviu Cerna: Pericolele populismului macroeconomic

ExternClara Volintiru: Taking stock of ‘election season’ in the Eastern Partnership countries

SocialCiprian Negură: Micro-sesiune marca Skills Of The Future

EvenimenteIon M.Ioniţă, Iulian Fota: Dezbatere Historia Live – Rusia şi Turcia în Nagorno-Karabah, consecinţele războiului

CulturaCristina Popescu: Nuduri în pictura românească

EditorialHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmplaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe