Adriana
Publicat în 27 martie 2013, 12:44 / 87 elite & idei

Teodor Baconschi: Vârsta ca trambulină politică

Teodor Baconschi: Vârsta ca trambulină politică
+ Observator

Vârstele politice nu coincid cu acelea biologice. Şi totusi aud, la colega de partid Elena Udrea, un discurs de exaltare a unei cifre: 40. Ni se spune că la USL a venit generaţia cuadragenarilor şi că PDL trebuie să intre în trend. Problema e alta: liderii USL de 40 plus au preluat tot bagajul negativ al maestrilor în demagogie şi vampirizare a statului “afirmaţi” în anii 90. Mai rău: au dezvoltat defectele acelora, fără să le reproducă eventualele calităţi.
Cine e mai “nou” în politică ? V. Ponta, care e activ în PSD de 10 ani, sau Monica Macovei, care a intrat în PDL acum 5 ani ? Şi cine e mai “proaspăt” în politica externă: unul ca mine, care a asimilat valorile UE şi NATO de când se ştie, demonstrând prin propria acţiune diplomatică această orientare, sau mai junele meu succesor la MAE, dl Titus Corlăţean, care exprima, prin atitudine şi fapte (sau non-acţiuni) bătrâna orientare izolaţionistă ?
După cum se vede, nu vârsta în sine e problema (eu, bunăoară, am împlinit 50) cât calitatea intrinsecă, formarea şi viziunea fiecărui actor politic. Mai e ceva de remarcat: în vreme ce lăudăm Tinereţea (Colgate, plus o doză suspectă de darwinism social), trăim într-o societate dominată de vârstinici inamovibili (de la octogenerul Iliescu, până la septuagenarul Marga). Tinerii, mult lăudaţi din gură, au cele mai puţine şanse într-o lume românească atât de conservatoare, în care ce e cu adevărat nou pătrunde greu sau deloc.
Aşadar, tinereţe să fie, dar în ce condiţii de fond ? .
Articol publicat pe www.baconschi.ro

Ultima ora:

ObservatorIulian Fota: Urmatoarea rupere de Occident va fi, mai intai, pe vector tehnologic?

PoliticNicușor Dan: Opţiunea mea pentru alegerile de duminică este Partidul Naţional Liberal

EconomieMirela Iovu: Impactul disruptiv al tehnologiei asupra industriei bancare in era post-Covid!

ExternThierry De Montbrial, senior Adviser Club România, a fait de L’IFRI de 2ème Think Tank le plus influent du monde

SocialOvidiu Nahoi: Și dacă, totuși, trăim în cea mai bună perioadă din istoria României?

EvenimenteMireille Rădoi: Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” a oferit Înaltei Curți de Casație și Justiție una din cele 8 copii autentificate ale fundamentului legislației moderne – Magna Carta

CulturaCristina Popescu: Emisiunea de mărci poștale „Urși”

EditorialVasile Pușcaș: Un proiect jurnalistic pentru UnireClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe