Matei Bogdan
Publicat în 10 aprilie 2019, 11:36 / 332 elite & idei

Teodor Meleşcanu a participat la reuniunea ministerială NATO de la Washington, unde a fost discutat viitorul Alianţei

Teodor Meleşcanu a participat la reuniunea ministerială NATO de la Washington, unde a fost discutat viitorul Alianţei

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a participat, miercuri şi joi, la lucrările reuniunii ministeriale a NATO, desfăşurate la Washington, reuniune ce a marcat 70 de ani de la înfiinţarea Alianţei Nord-Atlantice.

În acest sens, arată un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), miercuri seară a fost organizată o ceremonie oficială, găzduită de secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, în locul în care, cu 70 de ani în urmă, a fost semnat Tratatul de la Washington de către cele 12 state aliate fondatoare.

În acelaşi timp, cu prilejul reuniunii au avut loc discuţii substanţiale cu privire la principalele teme aflate în prezent pe agenda NATO, în pregătirea viitorului Summit al Alianţei, programat să se desfăşoare în luna decembrie 2019 la Londra. Astfel, programul ministerialei a inclus două sesiuni şi un dejun aliat, desfăşurate joi.

Prima sesiune de lucru a fost dedicată evoluţiilor recente, cu accent asupra vecinătăţii estice. Potrivit MAE, aliaţii au avut un schimb de opinii cu privire la situaţia de securitate şi au discutat despre rolul NATO în actualul context, în condiţiile menţinerii posturii şi acţiunilor agresive ale Rusiei şi a continuării încălcării, de către aceasta, a prevederilor Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare (INF). Au fost abordate atât măsurile privind consolidarea posturii NATO de descurajare şi apărare, precum şi cele referitoare la sprijinul acordat statelor partenere, în vederea consolidării capacităţilor naţionale de apărare şi a creşterii rezilienţei interne. S-a decis întărirea măsurilor existente în regiunea Mării Negre şi acordarea de sprijin suplimentar Georgiei şi Ucrainei.

„A fost reiterat angajamentul ferm al tuturor statelor membre privind continuarea unui rol cuprinzător al NATO pentru a răspunde eficient atât ameninţărilor şi provocărilor de tip convenţional, cât şi celor de natură hibridă. Ministrul Teodor Meleşcanu a precizat că, pe fondul acestor evoluţii de securitate îngrijorătoare, Alianţa trebuie să continue eforturile de implementare deplină a măsurilor agreate, inclusiv în regiunea Mării Negre, de o manieră coerentă şi unitară, în vederea asigurării unui răspuns eficient la ameninţările şi provocările complexe cu care se confruntă”, punctează sursa citată.

Discuţiile din cadrul celei de-a doua sesiuni au fost dedicate evoluţiilor strategice la nivel internaţional, cu accent asupra demersurilor pe linia combaterii terorismului. Miniştrii au trecut în revistă eforturile, concretizate în angajamentele operaţionale din Afganistan şi Irak, sprijinul acordat Coaliţiei Internaţionale anti-ISIL, dar şi asistenţa oferită partenerilor din Vecinătatea sudică. Şeful diplomaţiei române a subliniat participarea activă a ţării noastre la toate aceste eforturi. A evidenţiat în mod special contribuţia semnificativă la misiunea din Afganistan, salutând progresele înregistrate până în prezent. A subliniat importanţa ca Afganistanul să continue pe calea consolidării rezultatelor pozitive obţinute în ultimii ani.

Reuniunea ministerială de externe s-a încheiat cu un dejun de lucru în format aliat. Cu acest prilej au fost discutate progresele înregistrate în ceea ce priveşte împărţirea echitabilă a responsabilităţilor, fiind reafirmată determinarea aliaţilor de a continua să acţioneze în sensul îndeplinirii angajamentului asumat la Summit-ul NATO din Ţara Galilor din 2014, pe cele trei coordonate majore: alocări bugetare, capabilităţi şi contribuţii la misiuni şi operaţii. Cu acest prilej, a fost evidenţiată importanţa pe care statele membre o acordă asigurării resurselor necesare îndeplinirii obiectivelor NATO în actualul context internaţional. A fost reiterat angajamentul ferm al statelor membre pentru o relaţie transatlantică solidă, fundament al unei Alianţei puternice şi unite.

La finalul reuniunii ministeriale, şefii diplomaţiilor aliate au adoptat o declaraţie comună pentru marcarea a 70 de ani de la crearea Alianţei Nord-Atlantice.

În marja reuniunii, şeful diplomaţiei române a avut o întrevedere cu omologul georgian. Au fost discutate aspecte legate de relaţia bilaterală, precum şi de cooperarea Georgiei cu UE şi NATO. Ministrul român al afacerilor externe a reconfirmat sprijinul ferm al ţării noastre pentru aspiraţiile europene şi euro-atlantice ale Georgiei, salutând progresele importante obţinute de autorităţile de la Tbilisi în procesul de reformă internă şi contribuţiile semnificative la asigurarea securităţii regionale şi internaţionale.

Ultima ora:

ObservatorClaudiu Butacu: România nu poate lipsi de la Solar Decathlon!      

PoliticAntal Lorant: Yesterday we discussed and voted on an important law!

EconomieDaniela Șerban: Companiile incluse în BET AeRO vor fi punctate din acest an pentru interacțiunea cu investitorii, prin indicatorul VEKTOR

ExternMarco Badea: 84 de zile de când a început războiul pornit de Vladimir Putin în Ucraina

SocialAndreea Paul: Meseriile viitorului pentru copilul meu

EvenimenteVictor Vevera: ICI București a organizat prima ediție a conferinței internaționale în domeniul diplomației cibernetice – „Building global digitalisation: creating trust & security through cyber diplomacy”

CulturaDan Mircea Cipariu: Blues & poetry performance, în spațiul La Cave de Bucarest

EditorialMihai Anghel: Domeniile regale ale sufletuluiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe