Matei Bogdan
Publicat în 7 noiembrie 2018, 13:29 / 66 elite & idei

Teodor Meleşcanu a pledat la întrevederea cu secretarul general al MAE malaysian pentru comutarea sentinţei românilor condamnaţi la moarte

Teodor Meleşcanu a pledat la întrevederea cu secretarul general al MAE malaysian pentru comutarea sentinţei românilor condamnaţi la moarte

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, a pledat ferm pentru comutarea sentinţei celor doi cetăţeni români condamnaţi definitiv la moarte în Malaysia, subiect abordat în cadrul întrevederii de joi cu secretarul general al Ministerului Afacerilor Externe din această ţară, Dato’ Seri Ramlan bin Ibrahim, informează MAE.

Potrivit unui comunicat remis de MAE, Teodor Meleşcanu l-a primit joi pe Dato’ Seri Ramlan bin Ibrahim, aflat la Bucureşti pentru o rundă de consultări bilaterale.

„Cu acest prilej, şeful diplomaţiei române a pledat ferm pentru comutarea sentinţei celor doi cetăţeni români condamnaţi definitiv la moarte în Malaysia, exprimându-şi speranţa pentru un tratament echitabil în cazul celui de-al treilea deţinut, aflat încă în curs de judecată. În acest context, ministrul a salutat iniţiativa recentă a Guvernului de la Putrajaya de a iniţia un proiect legislativ pentru abolirea pedepsei capitale”, precizează MAE.

În plan multilateral, a fost evocată cooperarea foarte bună la nivelul organizaţiilor internaţionale, fiind evidenţiate oportunităţile de consolidare a dialogului UE – Malaysia în perspectiva semnării Acordului de Parteneriat şi Cooperare.

De asemenea, oficialul malaysian a avut consultări cu secretarul general al MAE, Cosmin Dinescu, în cadrul cărora a fost trecut în revistă stadiul relaţiilor bilaterale şi au fost evaluate domeniile de cooperare cu potenţial de dezvoltare. Cei doi oficiali au agreat necesitatea extinderii cadrului juridic bilateral, pentru o reflectare corespunzătoare a noilor realităţi economice şi sociale ale relaţiei dintre cele două state.

Cei doi diplomaţi au subliniat obiectivul comun de impulsionare a raporturilor economice româno-malaysiene, ocazie cu care au fost discutate evoluţiile recente referitoare la propunerea de directivă a Parlamentului European şi a Consiliului privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile (RED II) şi măsurile întreprinse de Guvernul malaysian în vederea asigurării unei producţii sustenabile de ulei de palmier, ţinând cont de poziţia Malaysiei în calitate de exportator de ulei de palmier (locul II la nivel mondial), se arată în comunicat.

Secretarul general al Ministerului Afacerilor Externe al Malaysiei a efectuat şi o vizită la Departamentul Consular, unde a participat la o sesiune de schimb de bune practici în domeniul asistenţei consulare, prilej cu care a fost abordată în detaliu situaţia cetăţenilor români condamnaţi la moarte în Malaysia.

„Dato’ Seri Ramlan bin Ibrahim a reiterat angajamentul Guvernului malaysian de a aboli pedeapsa capitală, subliniind că procesul de revizuire a cadrului normativ în domeniu, pe durata căruia a fost instituit un moratoriu asupra execuţiilor, necesită parcurgerea procedurii legislative în Parlamentul malaysian”, mai informează MAE.

Ultima ora:

ObservatorKlaus Iohannis a semnat decretele privind desemnarea miniştrilor interimari

PoliticKlaus Iohannis a semnat decretele privind desemnarea miniştrilor interimari

EconomieDan Suciu: Concluziile senatorului Daniel Zamfir privind ROBOR-ul sunt nejustificate

ExternJoe Biden isi va anunta candidatura pentru prezidentialele din 2020

EvenimenteMarcel Foca: PatriotFest-Inovez pentru România. Prezentarea ediției 2019 la Cluj-Napoca

CulturaSorin Ioniţă: Žižek vs Peterson, sau măcelul ideologic care n-a mai fost

SocialVictor Negrescu: Cred că ar trebui să fie cât mai mulţi tineri în viitorul Parlament European

MoldovaCristian Unteanu: Republica Moldova, din nou terenul de încercare pentru marea strategie rusească de constituire a „cordonului sanitar“Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe