OraNoua.ro
Publicat în 11 octombrie 2017, 18:49 / 74 elite & idei

Teodor Meleşcanu: Asia-Pacific – una dintre zonele prioritare de acţiune ale României în diversificarea relaţiilor de cooperare

Teodor Meleşcanu: Asia-Pacific – una dintre zonele prioritare de acţiune ale României în diversificarea relaţiilor de cooperare

Asia – Pacific este una dintre zonele prioritare de acţiune ale României în diversificarea relaţiilor de cooperare, a afirmat ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, la întâlnirea „Asia-Pacific Initiative – Partnership for the knowledge economy”. Evenimentul a fost organizat de Idea Factory Think Tank, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică ICI Bucureşti şi Asociaţia Exportatorilor din România, informează Ministerul Afacerilor Externe, într-un comunicat transmis Agerpres.

„Sperăm ca evenimentul de astăzi, o premieră la nivelul MAE, să faciliteze conturarea de noi idei, propuneri, iniţiative, căi de acţiune în această direcţie”, a declarat Meleşcanu, în deschiderea evenimentului. El a vorbit despre perspectivele cooperării externe a României. „Pe fondul aprofundării globalizării şi a interdependenţelor lumii contemporane, este momentul să ne diversificăm relaţiile de cooperare cu partenerii externi, iar Asia – Pacific reprezintă una dintre zonele prioritare de acţiune. Regiunea a cunoscut în ultimii ani evoluţii complexe”, a adăugat şeful diplomaţiei române.

Ministrul Afacerilor Externe a reamintit rolul susţinut al MAE în demersurile de diplomaţie economică, menite să promoveze interesele economice ale României, atât pe palierul atragerii de investiţii în ţara noastră, cât şi pe cel al valorificării oportunităţilor de pe pieţele externe. „Printr-un dialog politico-diplomatic activ cu partenerii externi ai României, asigurăm o atmosferă de cooperare în relaţiile bilaterale cu aceştia, de natură a facilita şi stimula inclusiv cooperarea economică”, a spus el.

Teodor Meleşcanu a punctat importanţa intensificării dialogului politic cu multe state din regiune, care reprezintă un obiectiv constant al MAE, cât şi acordarea unei atenţii speciale impulsionării cooperării sectoriale, fie că este vorba despre sectoare economice, fie de alte domenii, care au un impact pozitiv inclusiv în plan economic, anume educaţia, cercetarea şi inovarea. În context, el a reamintit capacitatea şi disponibilitatea României de a oferi expertiză pe linia consolidării instituţionale şi a bunei guvernanţe, arată sursa citată.

În intervenţia sa, şeful diplomaţiei române s-a referit şi la faptul că dezvoltarea relaţiilor UE cu Asia-Pacific va constitui un reper important al agendei României în perspectiva deţinerii preşedinţiei Consiliului UE în primul semestru al anului 2019. Meleşcanu a pus accent pe faptul că în promovarea acestor direcţii de acţiune ambiţioase autorităţile române au nevoie de un parteneriat puternic, deschis şi eficient cu sectorul privat, mediul de afaceri, cu toate instituţiile cu atribuţii în domeniu, ce asigură componente esenţiale ale prezenţei României în exterior, precum şi cu reprezentanţii statelor din Asia-Pacific la Bucureşti.

La eveniment au participat şi ministrul pentru mediul de afaceri, comerţ şi antreprenoriat, Ilan Laufer, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Agenţiei Spaţiale Române, Marius-Ioan Piso, preşedintele Universităţii Politehnica Bucureşti, Mihnea Costoiu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Mihai Daraban, ambasadorii acreditaţi în România ai statelor din zona Asia-Pacific, precum şi reprezentanţi ai instituţiilor partenere din mediul de afaceri şi cel academic. Moderatorul discuţiilor a fost secretarul de stat pentru afaceri bilaterale globale Monica Gheorghiţă.

www.stiripesurse.ro

Ultima ora:

ObservatorKlaus Iohannis, discurs la summit-ul Inițiativa celor Trei Mări

PoliticDaniel Constantin (Pro România): Nu vrem neapărat la guvernare, vrem să contribuim ca acest guvern să-și înceteze mandatul

EconomieSilviu Cerna – Rolul economic al statului: O veche problemă rămasă deschisă

ExternOvidiu Nahoi: Populiștii se pregătesc și ei pentru viitoarea Uniune Europeană

EvenimenteMircea Geoană: La mila sorţii şi la pomana împrejurărilor externe?

CulturaScriitorul Mircea Cărtărescu, la aniversare

SocialRaed Arafat: 41% din maşinile de pompieri pentru intervenţii la incendii au o vechime mai mare de 30 de ani

MoldovaArmand Goșu: Victoria lui Andrei Năstase reînvie speranța unei schimbări în Republica MoldovaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe