Matei Bogdan
Publicat în 27 martie 2019, 12:40 / 260 elite & idei

Teodor Meleşcanu: Când vorbim de rezilienţă, nu ne putem baza doar pe apărare şi descurajare

Teodor Meleşcanu: Când vorbim de rezilienţă, nu ne putem baza doar pe apărare şi descurajare

Apărarea şi descurajarea trebuie să fie dublate de comunicare strategică, dar şi de rezilienţa societăţii în general, a declarat, joi, la o dezbatere, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, adăugând că diplomaţia are un rol important în contextul modificării „naturii războiului”, motiv pentru care propune ca bugetul Ministerului Afacerilor Externe să ajungă la un procent din PIB, dublu faţă de cât este în prezent.

„Dacă vă uitaţi la (…) schimbarea naturii războiului, la accentul şi priorităţile pe care le avem în ceea ce priveşte combaterea războiului hibrid, în principal prin consolidarea rezilienţei, prin toate metodele dedicate comunicării strategice, fără aceste elemente nu putem să ne simţim cu adevărat în siguranţă”, a afirmat şeful diplomaţiei române la „Atlantic-Black Sea Security Forum”.

El a spus că apărarea văzută doar din punct de vedere militar nu este suficientă.

„Astăzi, când vorbim, noi avem o contribuţie foarte importantă pe partea militară, la apărare şi securitate, la nivel internaţional şi la nivelul NATO. Dar trebuie să înţelegem că multe dintre aspectele care trebuie abordate sunt practic în responsabilitatea Ministerului Afacerilor Externe şi a societăţii române, global. Când vorbim de rezilienţă, când vorbim despre dialogul structurat în cadrul OSCE, este evident că nu ne putem baza doar pe apărare şi descurajare. Trebuie să folosim toate elementele, să le combinăm, pentru a deveni adevăraţi parteneri şi jucători importanţi (…) şi în Uniunea Europeană”, a punctat Teodor Meleşcanu.

În context, a vorbit despre o eventuală creştere a bugetului Ministerului Afacerilor Externe la 1% din Produsul Intern Brut.

„Faptul că alocăm 2% din PIB Ministerului Apărării cred că este o idee foarte bună şi există un consens politic legat de aceasta. Cred că a venit momentul să ne gândim, de asemenea, la creşterea posibilităţilor şi activităţilor din domeniul nostru. (…) Cred că ar trebui să ne gândim, de asemenea, la 1% din buget pentru Ministerul Afacerilor Externe şi diplomaţia noastră. În prezent nu este rău, avem 0,54%, dar 1% din PIB ar putea fi un instrument foarte important pentru dezvoltare”, a punctat el.

Ultima ora:

ObservatorCristina Popescu: Femei celebre din România

PoliticKlaus Iohannis, ședință pe tema Planului Național de Redresare și Reziliență

EconomieAdrian Hatos: Proiectul bugetului de stat pe anul 2021 așază economia românească pe principii liberale: investiții, reforme, creștere economică.

ExternBogdan Aurescu: nominalizarea lui Andrei Muraru în funcţia de ambasador în SUA este „o alegere excelentă”

SocialIulian Crăciun: Despre scandalul exmatriculării studenților la Drept

EvenimenteNicole Moț: Invitație lansare de carte

CulturaCristina Popescu: Femei celebre din România

EditorialIuliana Stan: Femeia si puterea. Gender balance si succes personalClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe