OraNoua.ro
Publicat în 18 octombrie 2017, 20:31 / 310 elite & idei

Teodor Meleșcanu: Cea mai gravă consecință a evenimentelor din Catalonia – perpetuarea unei situații neclare

Teodor Meleșcanu: Cea mai gravă consecință a evenimentelor din Catalonia – perpetuarea unei situații neclare

Cea mai gravă consecință în ceea ce privește evenimentele din Catalonia este perpetuarea unei „situații neclare”, inclusiv pentru cetățenii români care trăiesc în regiune, a declarat miercuri ministrul român al Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, într-o conferință de presă alături de omologul său spaniol, Alfonso Maria Dastis Quecedo.

Întrebat cum vede situația românilor din Catalonia, șeful diplomației române a spus că trebuie așteptate în primul rând rezultatele negocierilor între autoritățile ce susțin scindarea acestei regiuni de Spania și autoritățile din Regat.

„Vom vedea care vor fi rezultatele negocierilor și, în funcție de aceasta, vom vedea în ce măsură pot să existe anumite repercusiuni asupra lor. În mod normal, cea mai gravă consecință care poate să fie o reprezintă perpetuarea unei situații neclare care are un impact profund negativ asupra economiei. În mare măsură, românii trăiesc din activitatea pe care o depun în domeniul economic în Spania și în alte țări. Este singura, la ora actuală, pe care o văd ca o problemă pentru comunitatea românească”, a spus Meleșcanu.

La rândul său, ministrul afacerilor Externe și al Cooperării al Regatului Spaniei, Alfonso Maria Dastis Quecedo, a vorbit despre importanța comunității române din Spania.

„Pentru noi, este o foarte mare bucurie să vedem cum s-au integrat și au arătat încrederea în economia spaniolă, când am trecut prin criză și nu au părăsit țara, au continuat să contribuie la revenire și le suntem recunoscători”, a spus el. Acesta a subliniat că „există deja primari români în Spania și membri de corporații locale”. „Vedem creșterea României și o admirăm chiar cu invidie. Vrem să contribuim la această creștere și ne-am oferit să încurajăm firmele noastre să sprijine această creștere și dezvoltare a României ca partener prosper în Uniunea Europeană”, a evidențiat el.

De altfel, cei doi miniștri au semnat, înaintea conferinței de presă comune, un Acord între cele două guverne privind evitarea dublei impuneri, document cu relevanță fiscală și economică pentru cetățenii și antreprenorii din cele două state și care va completa cadrul juridic ce vizează încurajarea relațiilor economice în plan bilateral.

„Avem așteptări să nu existe repercusiuni negative pentru românii din Catalonia și care își câștigă traiul decent. Singura repercusiune care poate exista este ca activitatea economică să se degradeze și asta i-ar putea afecta pe români, dar nu doar pe ei, orice persoană care lucrează și trăiește în Catalonia. Incertitudinea menționată este ce se poate întâmpla mai rău. Vedem firme care părăsesc Catalonia, vrem să evităm cu orice preț acest lucru și de aceea chemăm autoritățile spaniole, le rugăm să nu perpetueze această situație”, a declarat ministrul Alfonso Maria Dastis Quecedo. De altfel, oficialul spaniol a spus că nu va mai merge în Ucraina, deoarece vrea să fie la Madrid, în momentul anunțării rezultatelor negocierilor.

Meleșcanu a menționat că oficialii români și spanioli lucrează, în prezent, la „pregătirea ședinței comune a celor două guverne”. El a amintit că schimburile comerciale dintre cele două țări sunt, în prezent, de 4 miliarde de euro. „Madridul reprezintă pentru noi un model de respectare a valorilor democratice, a valorilor europene”, a afirmat el.

De asemenea, șeful diplomației române a subliniat că țara noastră sprijină integritatea teritorială a Spaniei. „Doresc să afirm, cu acest prilej, sprijinul ferm al României pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Spaniei. Orice declarație unilaterală de independență, în orice formă ar fi făcută, este lipsită de fundament juridic și nu poate produce niciun fel de consecințe juridice”, a precizat Teodor Meleșcanu. Astfel, a adăugat el, România își exprimă „deplina solidaritate” cu Regatul Spaniei, „care este și va rămâne un partener strategic valoros al țării noastre”.

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

PoliticKlaus Iohannis anunță candidatura României la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

EconomieIonuț Stanimir: Primul Raport de Inteligență Financiară realizat de BCR – Situația financiară este a doua dimensiune importantă pentru români, după sănătate

ExternElena Calistru: Un pic de voință de a te mișca spre mai bine

SocialAlina Rizi: Sa regenerezi orasul ia timp

EvenimenteFlaviu George Predescu: Vă invit la lansarea cărții mele „O dimineață de sâmbătă”, dedicată lui Bogdan Andrei Gavrilă

CulturaMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

EditorialCristian Unteanu: Dincolo de scandalul cu submarinele, avem încleştarea geopolitică pentru controlul pieţelor mondialeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe