OraNoua.ro
Publicat în 12 aprilie 2017, 14:34 / 350 elite & idei

Teodor Meleșcanu în vizită oficială la Tallinn

Teodor Meleșcanu în vizită oficială la Tallinn

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a efectuat luni și marți o vizită oficială în Estonia, la invitația omologului său Sven Mikser, a informat MAE, printr-un comunicat remis AGERPRES.

Conform sursei citate, programul vizitei a inclus întrevederi cu prim-ministrul Republicii Estonia, Juri Ratas, cu președintele Parlamentului, Eiki Nestor, consultări și un dejun de lucru cu ministrul Afacerilor Externe, Sven Mikser.

Totodată, Meleșcanu a inaugurat Ambasada României la Tallinn și a vizitat Centrul de Excelență NATO în domeniul Securității Cibernetice (CCDCOE).

„Inaugurarea Ambasadei României la Tallinn reprezintă un moment simbolic pentru relațiile dintre cele două state, care au fost stabilite inițial în 1924 și reluate la 13 septembrie 1991, când România a recunoscut noul stat suveran eston. Evenimentul are loc la câteva luni după inaugurarea Ambasadei Estoniei la București, în noiembrie 2016, și astfel, pentru prima oară în istoria relațiilor româno-estone, vor funcționa, simultan, misiuni diplomatice în ambele capitale”, se arată în comunicat.

Potrivit MAE, convorbirile purtate de șeful diplomației române cu oficialii estoni au evidențiat relațiile foarte bune dintre cele două țări și similitudinea de opinii pe majoritatea dosarelor de actualitate europene și internaționale.

Totodată, ministrul Meleșcanu a transmis prim-ministrului eston și președintelui Parlamentului de la Tallinn invitații din partea omologilor români de a efectua vizite în țara noastră, în perioada următoare.

„Ambele părți au apreciat că relațiile economice beneficiază de un important potențial de dezvoltare, context în care ministrul român a arătat că dinamizarea schimburilor comerciale dintre cele două țări este unul din obiectivele ambasadei nou deschise a României la Tallinn. De asemenea, alte domenii identificate de cele două părți în care cooperarea româno-estonă poate deveni mult mai dinamică sunt turismul și schimburile culturale”, se precizează în comunicat.

Potrivit MAE, Meleșcanu a reliefat și interesul României pentru experiența estonă în materie de e-government și pentru organizarea de schimburi de bune practici, punctând interesul țării noastre pentru digitalizarea serviciilor publice.

„Discuțiile cu demnitarii estoni au abordat, totodată, prioritățile Președinției estone a Consiliului Uniunii Europene (semestrul II, 2017), precum și ale viitoarei Președinții române (semestrul I, 2019). Ministrul Meleșcanu a transmis susținerea României pentru obiectivele Președinției estone și a salutat cooperarea dintre cele două părți în pregătirea exercitării, pentru prima dată, a președinției rotative a Consiliului UE”, se menționează în comunicat.

Meleșcanu a subliniat și importanța coordonării între cele două capitale pe teme de interes comun, precum viitorul UE, Brexit și securitatea internă a UE.

„Înalții demnitari au reiterat importanța acordată Vecinătății estice și au abordat, în context, perspectivele viitorului Summit al Parteneriatului Estic (din noiembrie 2017), accentuând necesitatea stabilirii unor obiective ambițioase și pragmatice, în beneficiul cetățenilor din aceste state. Discuțiile au subliniat sprijinul comun pentru parcursul european al Republicii Moldova și au evidențiat importanța continuării procesului de reformă și a consolidării statului de drept”, se afirmă în comunicat.

Convorbirile au vizat și situația din Balcanii de Vest, fiind subliniată importanța menținerii stabilității și securității în statele din regiune, a continuării procesului de extindere și a sprijinului pentru implementarea reformelor.

Totodată, potrivit MAE, a fost evidențiată importanța relației transatlantice și a cooperării în cadrul NATO, reieșind interesul comun pentru consolidarea prezenței aliate pe flancul estic.

În cadrul vizitei la Centrul de Excelență NATO în domeniul Apărării Cibernetice de la Tallinn, Meleșcanu a subliniat rolul semnificativ al diplomației în domeniul securității cibernetice, alături de instituțiile de profil, și a exprimat interesul României de a adera, în viitorul apropiat, la CCDCOE, în calitate de ”națiune sponsor”.

Participarea la activitățile CCDCOE va aduce avantaje reciproce atât pentru România, care va avea posibilitatea de a beneficia de expertiza în domeniul securității cibernetice, cât și pentru Centrul de Excelență NATO, prin valoarea adăugată adusă de experții români, se mai arată în comunicat.

Ultima ora:

ObservatorMircea Geoană, despre mobilizarea de forțe militare ruse la granița cu Ucraina: Există elemente care ne fac să credem că este ceva serios

PoliticKlaus Iohannis a decorat cadre medicale, profesori și reprezentați ai societății civile cu prilejul Zilei Naționale a României: O recunoaștere a meritelor oamenilor care aduc cinste țării noastre

EconomieRadu Craciun: Vor fi pietele emergente la originea urmatoarei crize?

ExternSebastian Cochinescu: It was great to visit the Capital Factory Center for Defense Innovation last week in Austin, Texas.

SocialCsibi Magor: Cine hrănește toxicitatea din organizații?

EvenimenteAndreea Paul, la TEDx Baia Mare

CulturaRăzvan-Ioan Dincă, numit în fruntea Societății Române de Radio şi Televiziune

EditorialSilviu Nate: Noua coaliție, dilemele și liniaritatea politicii externe a GermanieiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe