Adriana
Publicat în 8 august 2018, 08:48 / 239 elite & idei

Teodor Meleşcanu, la Adevărul Live: Baza de la Deveselu are strict rol defensiv. E nevoie de un discurs unitar la nivel naţional. Niciun vecin nu e în pericol

Teodor Meleşcanu, la Adevărul Live: Baza de la Deveselu are strict rol defensiv. E nevoie de un discurs unitar la nivel naţional. Niciun vecin nu e în pericol
+ Observator

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, vorbeşte, de la ora 12.00, la Adevărul Live, despre schimbările de pe scena internaţională după întâlnirea Trump-Putin, cum va afecta aceasta România, dar şi despre alte subiecte de interes referitoare la politica externă a ţării noastre.

Adevărul: Aţi făcut recent şase luni de mandat la Ministerul de Externe şi aş vrea să punctaţi pe scurt cum le caracterizaţi. Ce credeţi că v-a ieşit în folosul României şi ce vă reproşaţi?

Teodor Meleşcanu: Din punct de vedere al politicii externe, elementul fundamental îl reprezintă programul de guvernare instituit la primul guvern al coaliţiei PSD-ALDE. Acolo există câteva lucruri foarte clare. În primul rând creşterea profilului României ca ţară membră a UE şi NATO. Al doilea, dezvoltarea parteneriatului strategic cu Statele Unite. Pe lângă aceste două lucruri importante, adaug şi faptul că un element fundamental a fost acela de deschidere a României pentr relaţiile cu ţări din afara UE şi NATO. Aceste trei elemente au fost urmărite cu atenţie şi avem rezultate excelente, nu doar datorită nouă, ci şi datorită preşedinţiei Consiliului UE pe care România o va asigura.

Putem vorbi despre ceea ce am reuşit şi în creşterea profilului nostru în cadrul NATO. România a reuşit să aducă pe agenda NATO securitatea în zona Mării Negre. Adaug şi faptul că am reuşit să insistăm pe o idee de prezenţă a NATO pe toată frontiera de est şi dezvoltarea de parteneriat cu ţări care nu sunt membre, dar sunt în poziţii strategice.

Una dintre măsurile cele mai importante adoptate de actualul guvern a fost numirea unui viceprim-ministru pentru parteneriatul cu Statele Unite, mă refer la numirea doamnei Ana Birchall. Am înregistrat un vârf important în relaţiile cu SUA. Pe lângă acestea, vă spuneam de deschiderea spre ţările din afara UE. Am avut mai multe vizite cu ţări africane, latino şi asiatice, decât cu ţări europene. Sigur că există un motiv foarte serios pentru asta, există un interes foarte precis al României, candidatura pentru un loc nepermanent pentru Consiliul de Securitate al ONU.

Centenarul Marii Uniri e un test al României de a respecta eforturile înaintaşilor noştri, dar e şi un efort de a gândi despre viitorul României în cadrul UE şi NATO, dar şi în ONU şi al celorlalte instituţii. Avem şi un obiectiv foarte precis pentru aderarea noastră la OECD. Am reuşit ca România să fie unul din actorii activi ai relaţiilor internaţionale, în zona noastră şi în lume.

Adevărul: Domnul Viktor Orban, premierul Ungariei, a fost la Băile Tuşnad şi s-a referit la viitorul UE, la relaţia cu Rusia şi la România, la ziua noastră naţională, spunând că pentru Ungaria nu e un motiv de sărbătoare. Cum priveşte MAE toate aceste declaraţii ale lui Orban făcute pe teritoriul României?

Meleşcanu: Relaţiile noastre economice cu Ungaria sunt foarte solide. Există o serie de teme foarte importante şi pentru Ungaria şi pentru România, cum ar fi gazele, dezvoltarea în infrastructură. Relaţia depăşeşte nivelul discursurilor politice pentru că pune în contact oameni, societăţi, interese economice. Unul dintre proiectele noastre foarte simple e proiectul de conectare între A3 şi M4, autostrăzile noastre şi le lor. Ungaria a recunoscut că suntem al doilea partener în materie de schimburi economice, după Germania. Există însă şi alte probleme, cum ar fi cele legate de minorităţi. Încercm să găsim cele mai bune minorităţi pentru ca rolul minorităţilor să fie acela de punte, de apropiere între noi, şi avem un principiu la care ţinem foarte mult: acela al reciprocităţii. Am dori ca minoritataea română din Ungaria să se simtă la fel de bine cum se simte comunitatea maghiară în România. Sunt lucruri foarte delicate. Noi avem propria noastră politică externă, creşterea parteneriatului cu SUA, dezvoltarea UE la creşterea convergenţei. Pentru noi, aceste lucruri sunt priorităţi.

Adevărul: Orban spunea că Rusia trebuie să fie un partener, nu un inamic. Cum vede România această declaraţie?

Meleşcanu: Fără îndoială, Rusia e una dintre marile puteri ale lumii. Însă aşa cum se spune, dacă vrei să dansezi tango e nevoie de doi parteneri. Există din partea UE această deschidere şi există şi interes pentru colaborare cu Federaţia Rusă. Dar asta nu înseamnă că noi putem să achiesăm la tot ce îşi doreşte mereu Rusia. Noi suntem interesaţi în a avea o relaţie bazată pe realism cu Rusia, pe dialog. Evident că ne dorim şi relaţii bilaterale mai bune, dar e nevoie ca aceste relaţii să fie bazate pe o recunoaştere reciprocă a interelor pe care le avem. Trebuie însă să ţinem cont că Rusia are o poziţie foarte rigidă referitoare la poziţia României, unul dintre exemple fiind baza de la Deveselu.

Vorbim de o poziţie defensivă. E vorba de o bază de rachete anti-balistice, pentru protejarea României şi pentru protejarea alianţei Nord-Atlantice, care face parte din întreaga strategie a NATO. Aţi văzut că în ultima vreme există o proliferare a rachetelor balistice în lume, e normal să avem nevoie de scuturi de protecţie.

Citeste mai mult: adev.ro/pd170n

Ultima ora:

ObservatorVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

PoliticAndrei Caramitru: Războiul din Ucraina si problemele pe care le avem acum vin de fapt dintr-o ideologie veche

EconomieRadu Hanga: OMRO IFN îşi continuă finanţarea prin bursă şi listează obligaţiuni în valoare de 10 milioane de lei

ExternSebastian Burduja: Vă propun să marcăm ziua Europei cu un exercițiu de sinceritate

SocialManuela Catrina: Cum stati cu parolele?

EvenimenteVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

CulturaCristina Popescu: Faună protejată din Marea Neagră

EditorialRadu Puchiu: 𝗠𝗶𝗻𝗶𝘀𝘁𝗿𝘂𝗹 𝗽𝗲𝗿𝗳𝗲𝗰𝘁Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe