Adriana
Publicat în 3 mai 2017, 16:37 / 154 elite & idei

Teodor Melescanu: Ne confruntăm cu probleme logistice şi protocolare privind preluarea preşedinţiei Consiliului UE

Teodor Melescanu: Ne confruntăm cu probleme logistice şi protocolare privind preluarea preşedinţiei Consiliului UE
+ Observator

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat miercuri că preluarea preşedinţiei rotative a Consiliului UE de către România reprezintă un proiect naţional, însă a arătat că există probleme logistice şi protocolare.

„Este un proiect naţional şi trebuie să înţelegem cu Parlamentul, cu Guvernul că fiecare este implicat în acest proiect. Este un proiect care într-adevăr ne dă şansa să fim undeva vizibili pe harta Europei şi unde pe o perioadă de şase luni să fim acei facilitatori care, pornind de la poziţiile noastre naţionale şi în acelaşi timp de la interesele UE în ansamblul său, să găsim cele mai bune soluţii pentru problemele cu care se confruntă UE”, a afirmat Meleşcanu la dezbaterea „Preşedinţia română la Consiliul UE 2019 – Împreună pentru consolidarea proiectului european”.

El a susţinut că există probleme logistice în privinţa preluării preşedinţiei rotative a Consiliului UE, arătând că este necesar sprijinul Parlamentului, al Guvernului şi al Ministerului de Finanţe. Ministrul a exemplificat faptul că Reprezentanţa permanentă a României la UE de la Bruxelles are un imobil care nu va putea face faţă cerinţelor preluării preşedinţiei rotative a Consiliului UE.

„Nu putem să mergem doar pe bugetul anual pe care l-am avut aprobat pentru acesta şi în care sunt prevăzute mijloacele necesare pentru începerea derulării pregătirilor de asigurare a preşedinţiei. (…) Nu putem să ne asumăm obligaţii financiare sau să facem diverse achiziţii fără a avea siguranţa unei bugetări multianuale până în anul 2019, inclusiv prima parte a anului 2019, când vom asigura efectiv preşedinţia. (…) Există probleme foarte importante cu care ne confruntăm din punct de vedere logistic şi protocolar”, a mai arătat Meleşcanu.

Ministrul de Externe a precizat că una dintre temele pe care le-ar putea aduce România în discuţie în momentul preluării preşedinţiei rotative a Consiliului UE sunt relaţiile externe ale Uniunii. Meleşcanu a adăugat că ar putea fi organizat un summit la Bucureşti sau în alt oraş din România pe tema Parteneriatului Estic.

Alte teme care ar putea fi aduse în discuţie de către ţara noastră ar putea fi, potrivit ministrului de Externe, continuarea proiectului de extindere a UE, situaţia de securitate în zona Mării Negre, problema evoluţiei strategiei Dunării şi cea a migraţiei, evaluarea politicii de securitate şi apărare a UE.

„Din păcate, vechea zicală că cel mai bun vecin al României este Marea Neagră s-a dovedit în ultimul timp că nu mai funcţionează, dimpotrivă. Este una dintre zonele în care există încă o acumulare foarte serioasă de armamente şi conflicte care pot oricând să ducă la evenimente pe care nu ni le dorim niciunul dintre noi”, a mai afirmat Meleşcanu.

El a subliniat că preluarea preşedinţiei Consiliului UE este un proiect naţional la care trebuie să se implice toţi actorii pentru a fi de succes.

„Va fi o mare oportunitate pentru România de a se prezenta aşa cum este într-o perioadă în care a trăit prin transformări deosebite, o Românie care este într-adevăr unul dintre membrii de bază ai UE, iar ca proiect de ţară pentru noi în perspectiva preşedinţiei UE cred că trebuie să fie ambiţia de a ne integra şi de a fi cât mai apropiaţi de nucleul forte al UE şi acest lucru nu se poate face decât prin acţiuni de cooperare cum ar fi Schengen, prin aderarea la zona euro sau prin implicarea noastră şi participarea la politica de securitate şi apărare comună a UE”, a completat Meleşcanu.

La eveniment, ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Ana Birchall, a anunţat că a fost identificat un nou sediu pentru Reprezentanţa permanentă a României de la Bruxelles şi că în următoarele săptămâni urmează să fie adoptat memorandumul în acest caz. www.agerpres.ro

Ultima ora:

ObservatorOvidiu Nahoi: România, în fața unei șanse istorice. Putem face saltul spre dezvoltare?

PoliticOvidiu Nahoi: România, în fața unei șanse istorice. Putem face saltul spre dezvoltare?

EconomieDaniela Şerban: Cum va merge bursa

ExternAndreea Paul: Industria 6.0. O lecție de viziune finlandeză

SocialSorin Cîmpeanu, ales preşedinte al Agenţiei Universitare a Francofoniei

EvenimenteAntonia Colibășanu, la lansarea volumului ‘Pandemia si Economia – Ce urmează?’ de acad. D. Daianu

CulturaMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

EditorialRadu Craciun: Teoria absurduluiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe