Adriana
Publicat în 27 iunie 2018, 09:51 / 72 elite & idei

Teodor Meleșcanu: Participarea ministrului Meleşcanu la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

Teodor Meleșcanu: Participarea ministrului Meleşcanu la reuniunea Consiliului Afaceri Externe
+ Observator

Miniștrii de externe din statele membre ale Uniunii Europene au avut o sesiune de lucru comună cu miniștrii apărării, prilej ce a permis evaluarea stadiului progreselor în dosarul privind securitatea și apărarea. De asemenea, miniștrii reuniți în format comun au discutat pe marginea consolidării relației UE-NATO, în prezența Secretarului General al NATO, Jens Stoltenberg.

În cadrul sesiunii comune a miniștrilor de externe și miniștrilor apărării au fost evaluate progresele în domeniul securității și apărării, fiind adoptate Concluzii ale Consiliului. Miniștrii au salutat progresele înregistrate cu privire la Cooperarea Structurată Permanentă (PESCO), precum și la mobilitatea militară, proiect concret care ilustrează coerența și coordonarea la nivelul cooperării UE-NATO. Discuțiile au avut în vedere și evoluțiile în domeniul consolidării dimensiunii civile a PSAC, fiind exprimate și primele reacții față de noile instrumente financiare destinate securității și apărării.

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, a evidențiat sprijinul pentru continuarea dezvoltării la nivel conceptual și operațional a PESCO în spirit de complementaritate, incluzivitate și flexibilitate. Oficialul român a menționat totodată că România sprijină definirea în viitorul apropiat a elementelor de guvernanță care să permită participarea statelor terțe la proiectele PESCO. A reiterat importanța cooperării UE-NATO şi a pledat pentru aprofundarea cooperării și a coerenței la nivel de planificare în domeniul securității și apărării între UE și NATO.

Miniștrii au avut un schimb de opinii privind cooperarea UE-NATO cu Jens Stoltenberg, Secretarul general al NATO, în contextul prezentării celui de al treilea raport de progres la nivelul celor două organizații, cu accent pe amenințări hibride, cooperare operațională, exerciții, dezvoltarea capabilităților de apărare a partenerilor și mobilitate militară. Ministrul Teodor Meleşcanu a subliniat importanța asigurării sinergiei și complementarității UE-NATO, pentru evitarea suprapunerilor, inclusiv în ceea ce privește dezvoltarea capabilităților. A adăugat că progresele înregistrate de UE în domeniul securității și apărării trebuie să contribuie la consolidarea apărării europene, precum și la intensificarea cooperării cu Alianța Nord-Atlantică.

În cadrul discuției privind Cornul Africii și Marea Roșie au fost analizate evoluțiile regionale și abordarea UE, în principal din perspectiva securității maritime, dezvoltării economice și gestionării migrației.

Discuțiile privind Iordania au reliefat sprijinul UE pentru menținerea stabilității.

În cadrul temei dedicate evaluării stadiului implementării obiectivelor Strategiei Globale a UE, a fost salutat raportul de progrese. Oficialul român a pus accentul în intervenția sa pe importanța abordării triunghiulare pe dimensiunile: amenințări hibride – reziliență – comunicare strategică, în măsură să contribuie de o manieră coerentă, sincronizată, care să sporească încrederea în proiectul european și să contribuie la consolidarea posturii UE de actor global. A reiterat importanța specială pe care o acordă România consolidării rezilienței partenerilor din vecinătatea estică și Balcanii de Vest, aspect care trebuie să fie urmărit, în continuare, cu prioritate la nivelul Uniunii Europene și al NATO.

Dejunul de lucru a prilejuit un schimb de opinii pe marginea evoluțiilor din Yemen, în prezența lui Martin Griffiths, Emisarul Special pentru Yemen al Secretarului General al ONU. A reieșit îngrijorarea față de riscul propagării instabilității în regiune și necesitatea unor măsuri urgente, pentru a răspunde nevoilor speciale, de ordin umanitar. Miniștrii au exprimat sprijinul pentru demersurile oficialului ONU în identificarea unei soluții pașnice la conflict, se precizează în comunicatul de presă primit de la MAE.

De asemenea, România și Bulgaria au informat despre stadiul și perspectivele inițiativelor de cooperare la Marea Neagră. A fost evocată importanța intensificării cooperării sectoriale și politice în regiunea Mării Negre, inclusiv printr-o implicare sporită a UE și a statelor membre. Partea română a pledat în favoarea creșterii sprijinului UE, inclusiv în perioada Președinției române a Consiliului UE, pentru proiectele regionale de cooperare la Marea Neagră, în coerență cu Sinergia Mării Negre și în direcția implementării obiectivelor Strategiei Globale a UE, privind reziliența și cooperarea regională.

În marja CAE, s-a desfășurat un mic-dejun de lucru informal cu ministrul de externe albanez, Ditmir Bushati, găzduit de către ministrul de externe elen, Nikos Kotzias. Discuțiile au prilejuit o trecere în revistă a evoluțiilor recente și a ritmului procesului de reforme, inclusiv din perspectiva raportării la propunerea Comisiei Europene de a începe negocierile de aderare a Albaniei la UE. Teodor Meleşcanu a reiterat sprijinul României pentru începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Albania.

http://www.romania-actualitati.ro/participarea_ministrului_melescanu_la_reuniunea_consiliului_afaceri_externe-116928

Ultima ora:

ObservatorSilviu Cerna: Morala îndoielnică și pericolele statului social

PoliticKlaus Iohannis se va întâlni astăzi, la Londra, cu premierul Theresa May

EconomieSilviu Cerna: Morala îndoielnică și pericolele statului social

ExternValentin Naumescu: It’s not the economy, stupid! Trump pierde controlul în Camera Reprezentanţilor dar polarizarea ideologică a Americii se adânceşte

EvenimenteMugur Isărescu: Invitație BNR, 25 octombrie 2028 – Conferință ELEC „The Danube Triangle”

CulturaRadu Preda: Memoria abandonată

SocialIoan-Aurel Pop: În anul Centenarului Marii Uniri, ţara are nevoie de o vlagă nouă şi de energii de viitor

MoldovaArmand Goșu: Victoria lui Andrei Năstase reînvie speranța unei schimbări în Republica MoldovaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe