OraNoua.ro
Publicat în 15 februarie 2017, 01:44 / 181 elite & idei

Teodor Meleșcanu: România înțelege să aducă propria contribuție la asigurarea securității europene și euroatlantice

Teodor Meleșcanu: România înțelege să aducă propria contribuție la asigurarea securității europene și euroatlantice

România înțelege să își aducă propria contribuție la asigurarea securității europene și euroatlantice, în linie cu angajamentele asumate, iar acest lucru este demonstrat atât de alocarea pentru Apărare a 2% din PIB, cât și de prezența militară americană pe teritoriul țării noastre, a declarat ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, citat într-un comunicat MAE transmis marți AGERPRES.

Declarația este transmisă în contextul în care în această săptămână sosește la Baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu unitatea de luptă americană care va staționa în România pe o perioadă de nouă luni. Cei 500 de soldați fac parte din Batalionul 1 „Vulturii luptători” („Fighting Eagles”), Regimentul 8 Infanterie din Brigada 3 de Blindate a Armatei SUA.

„Prezența forțelor americane în cadrul operației Atlantic Resolve reprezintă o reconfirmare a angajamentului constant al SUA față de România și de regiune, precum și a solidității Parteneriatului strategic între România și SUA. Aceasta contribuie totodată la consolidarea posturii de descurajare și apărare pe flancul estic”, arată MAE.

În acest sens, Meleșcanu a vorbit despre modul în care România își asumă angajamentele privind contribuția la securitatea euroatlantică.

„România înțelege să își aducă propria contribuție la asigurarea securității europene și euroatlantice, în linie cu angajamentele asumate. Astfel, alături de participarea la misiuni și operații internaționale, decizia de creștere a bugetului alocat Apărării, conform obiectivului NATO de 2% din PIB, este încă o dovadă a seriozității cu care tratăm aceste angajamente”, a declarat Meleșcanu.

Ministrul de Externe subliniază că aceste acțiuni vor „consolida” postura internațională a României.

„Privim această creștere nu doar din perspectiva înzestrării forțelor armate, ci și ca un factor multiplicator în societate și economie, care ar urma să consolideze postura internațională a României în acest domeniu, inclusiv ca partener strategic al SUA”, a arătat ministrul afacerilor externe, citat în comunicat.

Ulterior finalizării misiunii de nouă luni, militarii americani vor fi înlocuiți de o altă unitate de luptă a SUA, asigurându-se astfel o prezență consistentă, bazată pe o rotație continuă, a forțelor armate ale SUA în Europa Centrală și de Sud-Est, precizează MAE.

Ultima ora:

ObservatorMarian Staș: În România vor funcționa 60 de școli-pilot unde elevii își vor putea alege o parte din materiile de studiu

PoliticCristian Diaconescu, în vizită de lucru în județul Alba

EconomieTraian Halalai: Focus pe identificarea de soluții pentru sprijinirea militarilor veterani din teatrele de operații

ExternTeodor Baconschi: Regimurile din China și Rusia joacă pe ideea că indivizii preferă prosperitatea înaintea drepturilor

SocialMarian Staș: În România vor funcționa 60 de școli-pilot unde elevii își vor putea alege o parte din materiile de studiu

EvenimenteAdrian Hatos, la evenimentul DEVISE – The 3rd Digital Session of EYP Romania – intitulat „Democracy as our sole future”

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialBarbu Mateescu: O dispută din care câștigă o singură persoană și un singur partidClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe