OraNoua.ro
Publicat în 10 ianuarie 2018, 20:15 / elite & idei

Teodor Meleşcanu: România şi SUA trebuie să continue să urmărească obiectivul transformării Mării Negre într-un pol de stabilitate

Teodor Meleşcanu: România şi SUA trebuie să continue să urmărească obiectivul transformării Mării Negre într-un pol de stabilitate

România şi Statele Unite ale Americii trebuie să continue să urmărească obiectivul transformării Mării Negre dintr-o zonă confruntaţională într-un pol de stabilitate, „o regiune unde logica cooperării şi a predictibilităţii predomină, unde perspectivele economice se ameliorează, iar popoarele şi culturile diferite interacţionează şi coexistă în mod paşnic”, a declarat marţi, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu.

Declaraţia a fost făcută în contextul participării şefului diplomaţiei române la sesiunea introductivă a dezbaterii „Security Challenges in the Black Sea Region” organizată de New Strategy Center şi Center for American Seapower (Hudson Institute, Washington), informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

În cadrul intervenţiei sale, ministrul afacerilor externe a abordat subiectul cooperării strategice româno-americane pentru creşterea securităţii şi stabilităţii în regiunea Mării Negre, o prioritate a politicii externe a României şi o temă deosebit de importantă pe agenda parteneriatului strategic româno-american, arată sursa citată.

Meleşcanu a subliniat că în ultima decadă această regiune a recâştigat un loc important în gândirea strategică europeană şi americană, date fiind evoluţiile regionale cu impact negativ asupra securităţii euro-atlantice. El a arătat că este necesară consolidarea cooperării multilaterale şi bilaterale, precum şi a măsurilor concrete luate de partenerii aliaţi pentru a contracara influenţele negative şi a încuraja evoluţiile cu impact pozitiv.

De asemenea, ministrul Teodor Meleşcanu s-a referit la caracterul în schimbare al riscurilor şi ameninţărilor în zona Mării Negre din ultimii ani. În context, a menţionat că, pe lângă utilizarea nemijlocită a forţei armate în 2014 de către Rusia, statele şi societăţile din această regiune sunt un „poligon de încercare” pentru „noi manifestări”, de la tactici hibride, la atacuri cibernetice, dar şi campanii de propagandă şi ştiri false sau activităţi militare extinse în proximitatea teritoriului NATO, ceea ce contribuie la accentuarea unei spirale a instabilităţii regionale.

În lumina acestor evoluţii, ministrul român a subliniat că se impune întărirea relaţiilor strategice cu statele din regiunea Mării Negre, dezvoltarea propriilor lor capacităţi, investirea în rezilienţa statului şi a societăţii, stimularea fluxurilor economice şi accelerarea proiectelor cu impact pozitiv asupra diversificării şi securităţii energetice.

Potrivit MAE, Meleşcanu a arătat că, „pe lângă agenda puternică pe care o promovează în cadrul NATO, România urmăreşte o agendă consistentă şi în cadrul UE, în special în perspectiva deţinerii preşedinţiei Consiliului UE, în 2019”. Ministrul a punctat faptul că România este convinsă că, în ciuda limitărilor şi obstacolelor existente, „cooperarea regională nu trebuie abandonată, ci trebuie reinventată, cu accent pe rezultate concrete”. El a exemplificat cu potenţialul existent în sfera cooperării maritime, la nivelul întreprinderilor mici şi mijlocii, a protecţiei mediului, a cercetării şi inovării, a educaţiei.

În final, ministrul Teodor Meleşcanu a subliniat că „România şi SUA trebuie să continue să urmărească obiectivul transformării Mării Negre dintr-o zonă confruntaţională într-un pol de stabilitate, o regiune unde logica cooperării şi a predictibilităţii predomină, unde perspectivele economice se ameliorează, iar popoarele şi culturile diferite interacţionează şi coexistă în mod paşnic”.

Ultima ora:

ObservatorCristian Unteanu: România se confruntă cu riscul existenţial al „ieşirii de pe hartă“

PoliticMarius Stoian: Președintele Klaus Iohannis procedează în litera și spiritul Constituției. Isteria nu poate bate democrația!

EconomieSergiu Oprescu: Exista o nevoie de predictibilitate pentru ca altfel pietele reactioneaza cu volatilitate

ExternCristian Unteanu: Autoizolarea României. Pe fond, ne interesează ceva?

EvenimenteMireille Rădoi: Ziua Culturii Naționale celebrată în Aula BCU ”Carol I”

CulturaAcad. Ioan Aurel Pop: Rolul culturii scade pe zi ce trece; fără şcoală nu se poate face cultură

SocialAndreea Paul: Info-invitatie catre doamnele care au fondat sau conduc initiative civice remarcabile in tara

MoldovaCristian Unteanu: De la Chişinău, Dodon brodează mai departe pe scenariul anti-românescClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe