Matei Bogdan
Publicat în 18 decembrie 2019, 16:43 / 111 elite & idei

Teodor Meleşcanu: Soluţiile de tip smart-city pentru România trebuie implementate într-un viitor cât mai apropiat

Teodor Meleşcanu: Soluţiile de tip smart-city pentru România trebuie implementate într-un viitor cât mai apropiat

Soluţiile de tip smart-city pentru România vor trebui să fie implementate într-un viitor cât mai apropiat, a declarat, miercuri, preşedintele Senatului, Teodor Meleşcanu, la conferinţa „Smart Solutions for Smart Cities”.

„Soluţiile de tip smart-city pentru România vor trebui, pe de-o parte, să fie implementate într-un viitor cât mai apropiat, în planurile de dezvoltare de la zero a unor zone din municipiile noastre, iar, pe de altă parte, să fie inserate inteligent în planurile de reconstrucţie a structurilor mai vechi, precum căile ferate, transportul public urban, clădirile spitalelor, ale şcolilor sau chiar şi locuinţele populaţiei”, a spus Meleşcanu.

El a precizat că, participând activ la administrarea unui smart-city, rezidenţii săi devin smart-citizens, conectaţi şi contributori la e-guvernare.

„Un lucru smart este, cu alte cuvinte, un lucru făcut cu cap, ceea ce reflectă calitatea şi chibzuinţa sau planificarea pe care acest lucru le înglobează la un loc cu utilizarea inteligentă a resurselor avute la dispoziţie. Salturile fără precedent în dezvoltarea sectorului informatic şi de comunicaţii din ultimele trei decenii au stabilit o nouă interdependenţă a ştiinţelor planificării, (…) precum arhitectura, urbanismul şi administrarea teritoriului aflate la frontiera ştiinţelor umane cu cele tehnice”, a mai declarat Meleşcanu.

Potrivit acestuia, ansamblul conceptului de smart-city se află la rândul lui în această zonă de frontieră, datorită importanţei pe care factorul uman îl joacă în formularea şi adoptarea deciziilor, care transformă comunităţile umane în oraşe inteligente.

„Administrarea neîngrădită a tehnologiilor de tip smart în respect deplin faţă de drepturile politice şi economice ale persoanei este de natură să dezvolte, ca un efect colateral, civismul şi deprinderile democratice ale individului. Pentru aceasta este nevoie de o legislaţie corespunzătoare, unitară şi coerentă, iar faptul că această conferinţă are loc în clădirea Parlamentului este un bun prilej pentru parlamentarii din toate grupurile politice de a se familiariza cu acest domeniu integrator şi de a relaţiona cu mediul asociativ sau de afaceri cu activitatea de implementare a soluţiilor de smart-city”, a mai spus Meleşcanu.

Autorităţi de la nivel central, reprezentanţi ai instituţiilor de reglementare, precum şi autorităţi locale au participat, miercuri, la conferinţa „Smart Solutions for Smart Cities”, organizată la Palatul Parlamentului.

Ultima ora:

ObservatorCristina Popescu: Nuduri în pictura românească

PoliticLudovic Orban: La nivelul primăriilor este nevoie de o reechilibrare a bugetelor locale

EconomieSilviu Cerna: Pericolele populismului macroeconomic

ExternClara Volintiru: Taking stock of ‘election season’ in the Eastern Partnership countries

SocialCiprian Negură: Micro-sesiune marca Skills Of The Future

EvenimenteIon M.Ioniţă, Iulian Fota: Dezbatere Historia Live – Rusia şi Turcia în Nagorno-Karabah, consecinţele războiului

CulturaCristina Popescu: Nuduri în pictura românească

EditorialAndreea Negru: Virtualul colonizează realul. Rețelele sociale și spațiul publicClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe