Matei Bogdan
Publicat în 17 aprilie 2019, 14:44 / 52 elite & idei

Teodor Meleşcanu: Ţările din Asia Centrală au parcurs schimbări extraordinare

Teodor Meleşcanu: Ţările din Asia Centrală au parcurs schimbări extraordinare

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat luni, în debutul conferinţei la nivel înalt privind adoptarea noii Strategii UE pentru Asia Centrală, că ţările din această regiune au trecut prin schimbări importante şi noi oportunităţi se află înaintea lor.

„În lumina noii Strategii UE în ceea ce priveşte Asia Centrală, care urmează să fie lansată în curând, este o ocazie excelentă să purtăm azi aceste discuţii. Priorităţile stabilite în Strategia UE privind conectivitatea dintre UE şi Asia, din octombrie 2018, ne oferă o platformă solidă. (…) Asia Centrală, ca regiune, şi fiecare ţară, în mod individual, au trecut prin schimbări extraordinare în ultimele decenii şi noi oportunităţi se află înaintea lor. Oportunităţile vin şi cu provocări, şi cu ameninţări, noi sau vechi. Lumea în care trăim este în schimbare şi, în acelaşi timp, devine mai conectată. Ne confruntăm cu provocări la nivel global şi cu ameninţări. De asemenea, fiecare regiune se confruntă cu provocări şi ameninţări, dar trebuie să remarcăm că pentru fiecare ţară există şi o mulţime de oportunităţi”, a afirmat ministrul, în cadrul conferinţei „Conectivitatea în sprijinul dezvoltării durabile”, organizată de Ministerul Afacerilor Externe în cooperare cu Serviciul European de Acţiune Externă.

Meleşcanu a precizat că România, în calitate de gazdă a evenimentului, doreşte să asigure o platformă pentru proiecte concrete, care să permită intensificarea cooperării şi a conectivităţii.

„În mod tradiţional, România împărtăşeşte agende constructive cu toate ţările Asiei Centrale. Am intensificat dialogul politic diplomatic bilateral şi în ceea ce priveşte afacerile regionale. Pledăm pentru o relaţie mai strânsă cu Uniunea Europeană, ca partener de încredere pentru reforme şi modernizare, în vederea unor dinamici pozitive semnificative în regiune”, a spus el.

Ministrul a evidenţiat „parteneriatul consistent” construit de România cu Kazahstan şi Turkmenistan, menţionând contactele politice, dialogul la nivelul de Ministerelor de Externe, comisiile economice comune, proiectele de cooperare în domeniile Transportului, Energiei şi Educaţiei. El a remarcat totodată că „eforturile comune întreprinse în ultimii noi ani au deschis noi capitole în relaţia” cu parteneri din Kârgâzstan, Tadjikistan şi Uzbekistan.

„În dinamica regională, apa este o chestiune de interes pentru Asia Centrală, aspect care evidenţiază rolul unic al acestei surse esenţiale pentru prosperitate şi stabilitate. Chiar dacă mai există provocări în acest domeniu, ele ar trebui să ducă la viitoare proiecte bilaterale şi regionale de cooperare pe termen lung, în vederea unei dezvoltări sustenabile. Din acest punct de vedere, suntem interesaţi în mod deosebit să împărtăşim experienţa noastră şi cele mai bune practici în ceea ce priveşte managementul resurselor de apă”, a adăugat Teodor Meleşcanu.

El a amintit, totodată, că, la începutul lunii martie, cei patru miniştri de Externe din Azerbaidjan, Georgia, România şi Turkmenistan au semnat la Bucureşti o declaraţie politică comună în sprijinul materializării rutei de transport de mărfuri Marea Neagră – Marea Caspică.

„Este mai mult decât evident că, nu doar din punct de vedere geografic, Marea Neagră, regiunea Caucazului de Sud şi Asia Centrală sunt în mijlocul rutei de transport dinspre Europa spre Asia şi reprezintă o parte importantă a Strategiei UE de a conecta Europa şi Asia. Din acest punct de vedere, România şi Turkmenistan, alături de Georgia şi Azerbaidjan, şi-au afirmat voinţa politică şi un angajament ferm în ceea ce priveşte ruta de transport de mărfuri între Marea Neagră şi Marea Caspică, de-a lungul celor patru ţări, semnând pe 4 martie, la Bucureşti, o declaraţie la nivelul miniştrilor Afacerilor Externe. Vedem această rută ca o măsură complementară la alte iniţiative din regiune, deschisă de asemenea şi participării unor ţări terţe”, a explicat Meleşcanu.

Ministrul a evidenţiat şi rolul conectivităţii în a lega Afganistanul de vecinătatea extinsă din Asia Centrală, aspect ce ar contribui la consolidarea păcii şi dezvoltării economice în această ţară.

El a subliniat şi un alt aspect al conectivităţii – Educaţia şi contactele interumane, care construiesc „poduri” în zone care sunt afectate uneori de distanţă, geografie.

Ultima ora:

ObservatorDaniel Daianu, talk given at the Hungarian Academy of Sciences, 18 June 2019

PoliticTanase Stamule: O grămadă de guguștiuci comentează pe Facebook despre faptul că a picat moțiunea

EconomieBogdan Chiriţoiu, despre prevenţie şi amenzi: Biserica se chinuie de 2.000 de ani să ne îndrepte, dar fără să ai şi o bâtă nu îi corectezi pe oameni

ExternAlexandru Grumaz: Marea Neagră, de la „lac rusesc“ la spaţiu de securitate al Europei

EvenimenteDragoș Preda: Invitație pentru Membrii Club Romania

CulturaIoan-Aurel Pop: Eminescu – valoarea absolută a culturii româneşti

SocialSever Voinescu: Ghidul Andrei Șerban

MoldovaIulian Chifu: La Chişinău – majoritate de coaliţie, fără cheie de control şi fără frâneClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe