OraNoua.ro
Publicat în 7 iunie 2017, 14:13 / 319 elite & idei

Teodor Meleșcanu: Trilaterală România – Bulgaria – Grecia la nivel de miniștri de Externe, în 21 iunie la București

Teodor Meleșcanu: Trilaterală România – Bulgaria – Grecia la nivel de miniștri de Externe, în 21 iunie la București

Trilaterala România – Bulgaria – Grecia la nivelul miniștrilor de Externe va avea loc pe 21 iunie la București, a anunțat ministrul Teodor Meleșcanu.

„Am exprimat interesul pentru revitalizarea formatelor trilaterale de cooperare regională, respectiv găzduirea de către partea română a trilateralei România — Bulgaria — Grecia la nivelul miniștrilor de Externe în 21 iunie și, totodată, am exprimat dorința reluării trilateralei România — Bulgaria — Serbia, cunoscută sub numele de ‘Grupul de la Craiova’, la nivel de prim-ministru, în perioada următoare, care va fi găzduită probabil tot de partea română”, a declarat Meleșcanu, la conferința de presă comună cu vicepremierul bulgar, Ekaterina Spasova Gheceva Zaharieva, ministru al Afacerilor Externe.

La rândul său, oficialul bulgar a precizat că aceste formate și-au dovedit utilitatea. „Sunt avantajoase în ceea ce privește coordonarea politicilor și dezvoltarea proiectului comun”, a arătat Zaharieva.

Ea a subliniat că în formatul România — Bulgaria — Grecia se poate discuta foarte intens despre perspectiva europeană a Parteneriatului Estic și a Balcanilor de Vest.

„Trebuie să avem un mesaj politic clar înainte de toate către cetățenii acestor state că perspectiva europeană, în funcție de evoluția și ducerea la îndeplinire, este încă un fapt”, a spus oficialul bulgar.

Cei doi au discutat și despre importanța cooperării sectoriale, cu accent pe cooperarea transfrontalieră și adaptarea principalelor proiecte comune în domeniul infrastructurii de transport și de energie. Oficialii și-au exprimat interesul pentru dinamizarea cooperării economice prin identificarea de noi oportunități.

„Am evidențiat interesul nostru comun pentru sprijinirea comunităților din ambele state, care pentru noi reprezintă punți reale de dialog bilateral. (…) Am avansat și am subliniat importanța unor proiecte care să contribuie la o anume integrare a comunităților română și bulgară, precum și la conservarea și afirmarea identităților lingvistice și culturale”, a adăugat Meleșcanu.

Discuțiile dintre cei doi oficiali au vizat și cooperarea dintre cele două state pe plan european, exprimându-se dorința de a contribui activ la dezbaterile privind viitorul Uniunii Europene și necesitatea menținerii stabilității în regiunea Balcanilor de Vest.

De asemenea, s-a discutat despre priorităților celor două țări la momentul deținerii președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

PoliticNicuşor Dan: Nu se pune problema ca stimulentele pentru nou-născuţi sau voucherele materna să nu mai fie plătite

EconomieCosmin Ghita: Societatea Nationala Nuclearelectrica launches the 2021-2023 Scolarship program “The Young Nuclearist”

ExternManuela Catrina: Despre #suveranitate tehnologica si #semiconductori. Cum poate #Romania contribui la acest efort european

SocialMarian Staș: Reportaj la singura școală rurală care va funcționa după programul lui Iohannis „România Educată”

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaDoina Banciu: Tradiție și continuitate în valorificarea patrimoniului imaterial, ediția I

EditorialAlina Bârgăoanu: 11 septembrie și noul InternetClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe